sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Přejeme Vám veselé Vánoce!

Vážení čtenáři, dovolte, abych Vám jménem všech autorů, kteří se podílejí na přípravě článků našeho zpravodajského portálu poděkoval za přízeň, kterou jste nám projevili v roce 2014. Dnes, na Štědrý den, je vhodné zastavit se, ohlédnout se za sebe a poděkovat Vám všem. Velmi si Vaší důvěry ceníme. Dnešní magický večer oslavte co možná nejpříjemněji mezi svými nejbližšími. Ať máte klidné Vánoce a nový rok ať je minimálně stejně dobrý jako ten, který se pomalu chýlí ke konci. To Vám z celého srdce přeje celá redakce portálu kosmonautix.cz.

A mimochodem, pokud pod Vaším stromečkem nechal Ježíšek nějaký dárek s kosmonautickou nebo astronomickou tématikou, pochlubte se ostatním v komentářích.

Veselé Vánoce Vám přeje tým redaktorů portálu kosmonautix.cz
Veselé Vánoce Vám přeje tým redaktorů portálu kosmonautix.cz
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://pic.159.com/desk/user/2012/11/25/Jiker2012100162250890.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/613401main_iss030e015660_full.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Evžen
Evžen
9 let před

Tak jsem první!
Pavel Toufar – Kosmický zabiják
Autor knihy je dosti známý seriózním přístupem a tak se nebojím nějakého béčkového čtení, ostatně to není první zásoba kterou od něj mám v knihovničce.

Dovolím si dvě citace z úvodu knihy:
„Bůh nehraje kostky.“
Albert Einstein
„Bůh hraje kostky, dokonce i tam, kde kostky nikdo nevidí.“
Stephen Hawking

Krásné svátky, chlapi
Evžen Mikolajek

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Evžen

Krásný dárek, gratuluji a přeji krásné Vánoce!

Evžen
Evžen
9 let před
Odpovědět  Evžen

no, zapoměl jsem dodat, že to je kniha zabývající se nebezpečím srážky Země s asteroidy, nebo kometami, nebo podobným nebezpečím. Jelikož již uplynula nějaká ta hodina od napsání prvních řádek doplńuji po prvních zvědavě přečtených stránkách a letmém nakouknutí do ostatních stránek, že to je velice zajímavé a hutné čtení!

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Abych přispěl se svou troškou do mlýna, tak jsem pod stromečkem našel svůj první dalekohled. Je to Bresser Skylux 70/700. Není to rozhodně žádné super dělo, ale jako první dalekohled v životě to svůj účel splní naprosto dokonale.
Krásné Vánoce všem!

Ondřej Šamárek
Editor
9 let před

Já jsem mimo jiné pod stromkem našel nádherné knížky – například „Soyuz Owner Workshop Manual“ D. Bakera, „Gemini – Steps to the Moon“ od D. Shaylera nebo „Wheels Stop: The Tragedies and Triumphs of the Space Shuttle Program, 1986-2011“ od R. Houstona.
Nevím, co jsem letos udělal tak skvělého, že mě Ježíšek takovýmhle způsobem ocenil, každopádně několik dní mezi svátky (a i potom) budu velmi zaneprázdněný… 😀
Krásné svátky všem!

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Moc pěkné dárečky! Já myslím, že jsi byl opravdu moc hodný, takže dárky si našly správného adresáta 🙂

Evžen
Evžen
9 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

No, celou dobu nás tady zásobujete kvalitním čtením a ještě se ptáte, co jste udělal skvělého? Na „kosmonautixu“ jste udělal tolik skvělých věcí, že si zasloužíte klidně ještě i nějakou tu knihu navíc
(samozřejmě také proto, abychom si z ní mohli z Vašeho pera kvalitní výtah zde přečíst!!)

Ondřej Šamárek
Editor
9 let před
Odpovědět  Evžen

Je tady někde červenací smajlík? 🙂
Děkuji a s tím výtahem to je jasná věc!

Michael Voplatka
9 let před

Tak mi Ježíšek přinesl obsáhlou encyklopedii Tajemství vesmíru od Paula Murdina, velkou nástěnnou mapu Měsíce a tričko se sluneční soustavou 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

Tak to je opravdu úctyhodná nadílka! Moc pěkné!

Anonym
Anonym
9 let před

Dostal jsem knihu „To Orbit and Back Again: How the Space Shuttle Flew in Space“, autor Davide Sivolella. Úžasné čtení, mohu doporučit.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Anonym

Gratuluji Vám k tomuhle krásnému materiálu.

Anonym
Anonym
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji. Určitě napíši recenzi na forum, jakmile to přečtu celé 🙂

Ondřej Šamárek
Editor
9 let před
Odpovědět  Anonym

Tuhle knihu čtu s přestávkami už od léta a i když je fantasticky informačně nabitá, než se člověk prokouše první kapitolou o palubních počítačích, je to docela peklo (tedy alespoň pro mě – člověka nepolíbeného výpočetní technikou) 😉
Jinak ale každopádně skvělá kniha, jestli můžu doporučit, na webu omegataupodcast.net je s autorem dvoudílný rozhovor, určitě to stojí za poslech:

http://omegataupodcast.net/2013/10/132-the-space-shuttle-part-1-systems/

http://omegataupodcast.net/2013/10/133-the-space-shuttle-part-2-operations/

https://kosmonautix.cz/2014/12/24/prejeme-vam-vesele-vanoce/