Opraváři ve volném prostoru

Včera se na Mezinárodní vesmírné stanici opět uskutečnila kosmická procházka. Zúčastnili se jí americký astronaut Gregory Wiseman a jeho německý kolega, Alexander Gerst – zajímavé je, že pro oba to byla premiéra. Dvojice měla za úkol hlavně přesunout vloni poškozenou pumpu z dočasného na trvalé úložiště. Kromě toho ale museli udělat ještě několik menších úkolů. Celý výstup mohli čtenáři našeho portálu sledovat živě v tomto článku. Nyní, několik hodin po úspěšném ukončení výstupu si můžeme celou kosmickou procházku hezky zrekapitulovat.

Původní plán hovořil o tom, že výstup začne ve 14:10 středoevropského letního času. Nakonec ale jeho začátek sklouzl až na 14:30, kdy astronauti přepnuli své skafandry na vnitřní baterie. Po opuštění průlezu přechodové komory se cesty obou astronautů rozdělily. Jejich úkol byl ale společný – přemístit čpavkovou pumpu, která selhala vloni v prosinci (viz naše starší články zdezde). Tehdy ji astronauti během dvou výstupů vyměnili a poškozený kus umístili na dočasné úložiště. Nyní přišel čas na její přemístění na trvalé úložiště. Právě tam zamířil Wiseman, zatímco Gerst se pustil do příprav konce robotické paže, na který nainstaloval držák nohou, do kterého se zhruba o půl čtvrté našeho času upnul.

Alexander Gerst na konci robotické paže

Alexander Gerst na konci robotické paže
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Nyní se ke slovu dostal Barry Wilmore, americký astronaut, který zůstal uvnitř ISS a seděl u ovládacího panelu robotické paže. S 18 metrů dlouhým ramenem, na jehož konci byl připojený německý astronaut domanévroval k místu, kde byla uložené pumpa. Bylo krátce před třetí odpoledne našeho času, kdy Alexander Gerst uchopil do svých rukou 385 kilogramů těžkou pumpu. Ve stavu beztíže sice nevážila nic, ale stále jí zůstávala stejná hybnost. Celý přesun proto musel probíhat velmi pomalu. Zásilka proto dorazila k finálnímu úložišti až po téměř půl hodině.

Usazování pumpy na finálním úložišti.

Usazování pumpy na finálním úložišti.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Ve čtvrt na šest našeho času utáhli kosmonauti šrouby na pumpě, čímž ji připojili k plošině External Stowage Platform No. 2. Posádka tak splnila hlavní úkol výstupu, měla za sebou téměř tři hodiny ve volném prostoru, podle řídícího střediska měla 15 minut náskok a sami astronauti hlásili, že se cítí v pořádku. Mohly tedy přijít méně podstatné úkoly naplánované na tento výstup. Zatímco Wiseman ještě instaloval tepelnou ochranu na uloženou pumpu a celkově uklízel pracovní prostor, Gerst se přesunul na modul Unity, kde vyměnil poškozené osvětlení.

Během této doby se jeho americký kolega vydal zpět do přechodové komory, kde si vzal tašku s nářadím, kterou potřeboval na dalším pracovišti – na staniční příhradové konstrukci, po které jezdí malý elektricky poháněný vozík. Gregory Wiseman, ke kterému se za několik desítek minut přidal i Alexander Gerst (nyní již bez pomoci staniční paže) měli za úkol nainstalovat několik kabelů jako zálohu pro případ, kdyby první elektrický okruh postihl technický problém. Pokud by k této situaci došlo nyní, dostávaly by přístroje na palubě vozíku stále elektrickou energii.

Ve čtvrt na devět našeho času měli astronauti hotovo – kontrola, že dráty nepřekáží vozíku v pohybu byla úspěšná a dvojice měla náskok oproti plánu. Pozemní týmy proto začaly uvažovat o zařazení dvou úkolů navíc – mělo jít o uklizení dvou tašek s nářadím, které zůstaly vně stanice při minulých výstupech do volného kosmu. Jenže nakonec se řídící středisko rozhodlo astronauty už více nezatěžovat a poslalo je do přechodové komory. Ta se začala napouštět vzduchem ve 20:43 našeho času. Celý výstup tedy trval šest hodin a 13 minut a dvojice splnila všechny plánované úkoly. Šlo celkově o 182. výstup z paluby ISS od začátku její stavby v roce 1998. Od výstupů si ale moc dlouho neodpočineme. Už 15. října vystoupí Barry Wilmore a Gregory Wiseman do volného prostoru – tentokrát budou opravovat poškozenou elektroniku u solárního panelu. Ale o tom si řekneme v jiném článku, až to bude aktuální.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss041e051132.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/exp41_fb4.jpg
http://spaceflightnow.com/station/exp41/141007eva/eva_400301.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Opraváři ve volném prostoru”

  1. Radoslav Packa napsal:

    Nejak mi uniklo vyriešenie problému z vodou a batériami v US skafandroch.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.