sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Indie úspěšně buduje svůj navigační systém

Systémy jako jsou GPS, nebo Galilelo jsou takzvané globální navigační systémy, které dokážou určit polohu kdekoli na světě. Existují i menší, takzvané regionální navigační systémy, které budují samostatné státy. V roce 2006 vyhlásila Indie záměr vytvořit právě regionální navigační systém s názvem Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), který se měl skládat ze sedmi družic, které budou schopny kdykoli obsloužit jakékoli místo na indickém území. A skutečně, 15. října odstartovala již třetí družice indického navigačního systému a to ve 22:02 našeho času z indického Satish Dhawan FLP (Satish Dhawan Space Centre First Launch Pad).

Start rakety PSLV
Start rakety PSLV
Zdroj: http://seradata.com/

Indie tak úspěšně buduje další z velkých kosmických projektů, které vyhlásila. Dá se to jistě označit za úspěch, protože není příliš států, které by dokázaly zafinancovat a v neposlední řadě také technologicky zastřešit složitý navigační systém. Jednalo se tedy již o třetí satelit tohoto systému, který nese označení IRNSS-3C . První IRNSS-1A byla vypuštěna již v červenci 2013, druhá IRNSS-1B v dubnu tohoto roku. K těmto třem by měly do roku 2015 přibýt ještě čtyři – IRNSS-1D – IRNSS-1G.

Satelit, který vynesla raketa PSLV-XL vážil 1425 kg a usadil se na vysoce eliptické dráze 282x20670km, sklon k rovníku přitom činí 17,9 stupně, což je dle prohlášení zástupců Indické kosmické agentury ISRO úspěch a dráha odpovídá zadaným údajům. Satelit má tvar kvádru o rozměru 158x150x150 cm a je napájen dvojicí solárních panelů, které dodávají 1660 W energie. Družice je vybavena vlastním motorem LAM (Liquid Apogee Motor) o tahu 440 N pro dosažení pracovní geosynchronní dráhy. Družice nese přesné atomové hodiny, navigační aparaturu a na straně přivrácené k Zemi je instalován koutový odražeč pro laserovou lokalizaci. Životnost těchto satelitů se odhaduje na deset let.

Příprava satelitu systému IRNSS
Příprava satelitu systému IRNSS
Zdroj: http://www.thehindu.com/

Satelity už nyní mohou začít pracovat, jako hlavní navigační prostředek pro indické loďstvo. Satelity fungují na podobném principu jako třeba americký GPS, kde musí být k dispozici alespoň tři satelity, aby pomocí triangulace byla určena správná a přesná poloha. Indický systém navíc bude kompatibilní s americkým GPS, nebo evropským Galilem. Později má IRNSS být k dispozici i civilní letecké dopravě a v Indii má být schopen i navigovat skrze mobilní zařízení.

Pokrytí systému IRNSS v operačním nasazení
Pokrytí systému IRNSS v operačním nasazení
Zdroj: http://www.gpsworld.com/

Tento start byl dalším v řadě úspěšných startů rakety PSLV, která si tak zapsala už dvacátý osmý úspěšný start v řadě a řadí se tak mezi nejspolehlivější nosiče současnosti.

Zdroje informací:
http://www.spaceflightnow.com/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://seradata.com/SSI/wp-content/uploads/2014/04/pslvc24-14.jpg
http://www.spaceflightnow.com/pslv/c26/141015launch/irnss1c_400252.jpg
http://www.thehindu.com/multimedia/dynamic/01498/TH24_IRNSS-1A__1498375f.jpg
http://www.gpsworld.com/wp-content/uploads/2013/07/IRNSS_COVERAGE.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Přemek
Přemek
9 let před

Zkuste najít úchvatně vtipný překlep v poslední větě 🙂

Tento start byl dalším v řadě úspěšných startů rakety PSLV, která si tak zaspala už dvacátý osmý úspěšný start v řadě a řadí se tak mezi nejspolehlivější nosiče současnosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Přemek

Opraveno, díky za upozornění. 😉

Vladimír
Vladimír
9 let před

Jenom bych doplnil, že tři satelity k určení polohy nestačí. To by musel navigační přístroj mít také atomové hodiny. K určení polohy jsou potřeba minimálně čtyři satelity.

https://kosmonautix.cz/2014/10/18/indie-uspesne-buduje-svuj-navigacni-system/