sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Je libo HD video z ISS?

Technika dělá neuvěřitelné pokroky vpřed. Ještě před pár desítkami let byly videokamery těžké, drahé, s malým rozlišením a některé i černobílé. Dnes už si může levnou kameru pořídit prakticky kdokoliv. Malé krabičky si navíc poradí i s vysokým rozlišením obrazu. není proto divu, že lidé hned začali dumat, jestli by nebylo možné dostat tyto kamery do vesmíru. A tak se zrodil studentský program HDEV (High Definition Earth Viewing), v překladu tedy něco jako „sledování Země ve vysokém rozlišení“.

Celý nápad byl až geniálně jednoduchý. Stačilo koupit čtyři běžně dostupné HD kamery a zapouzdřit je do ochranných obalů, které zajistí citlivé elektronice potřebnou teplotu a tlak. O dopravu na ISS se postarala soukromá loď Dragon, která k orbitálnímu komplexu dorazila 20. dubna. Samotný přístroj HDEV byl uložený v nehermetizované části lodi – takzvaném trunku, odkud jej 29. dubna vyjmula staniční robotická paže s přesným manipulátorem Dextre.

Vykládka experimentů uložených v trunku.
Vykládka experimentů uložených v trunku.
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Robotická paže umístila experiment HDEV na vnější část stanice. Konkrétně na externí držák nákladu na evropském modulu Columbus. Jelikož nedošlo k žádným problémům nedošlo, tak se už 1. května mohly kamery aktivovat. Tento experiment si klade za cíl prozkoumat, zda jsou běžně dostupné kamery schopné fungovat ve vesmírném prostředí (byť v ochranné krabičce), ale má i velký popularizační potenciál. Organizátoři se totiž rozhodli, že budou data z kamer streamovat živě na internet!

Čtete správně – stačí navštívit tuto internetovou adresu a po připojení k serveru se můžete začít kochat pohledem na naši rodnou planetu z výšky 400 kilometrů. Velkou výhodou je, že kamery jsou různě orientovány, takže každá z nich zabírá vždy jinou část zorného pole. Systém se automaticky stará o přepínání jednotlivých kamer, takže uživatel nemusí nic řešit a jen se kochat. A že je opravdu co pozorovat, to Vám nejlépe dokáže těchto několik snímků, které jsem pořídil během krátkého sledování tohoto živého vysílání.

Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/
Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/
Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/
Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/
Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/
Země pohledem kamer HDEV
Země pohledem kamer HDEV
Zdroj: http://www.ustream.tv/

ISS oběhne kolem Země jednou za devadesát minut, což znamená, že každých 45 minut uvidíte svítání nebo západ slunce. Tento pohled je mimořádně působivý hlavně v podání kamery, která míří na zaparkované ruské zásobovací lodě. Je skvělé vidět, jak pomalu vystupují ze tmy a zalévají je oranžové paprsky, které během pár minut změní svou barvu na jasně bílou. Je pochopitelné, že v noci kamery nic nenatočí, pokud tedy nebudete mít štěstí na nějaké mimořádně jasné město.

Zapouzdřený experiment HDEV
Zapouzdřený experiment HDEV
Zdroj: http://www.nasa.gov/

V současné době můžete při přepínání kamer čas od času vidět, že se místo videa zobrazí jen šedé okno. To znamená, že kamera má technické problémy a není možné z ní získat obraz. V době psaní článku takto zlobil pouze jeden přístroj.

Na závěr mi odpusťte malé zamyšlení – Experiment HDEV nám dává možnost vidět krásy naší planety s použitím běžně dostupných kamer. To všechno nám zajistil nápad skupiny studentů. Díky nim si můžeme vlézt do postele a na tabletu sledovat, jak nádherná Země je. No řekněte sami, nežijeme v nádherné době?

Zdroje informací:
http://www.ustream.tv/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://static-cdn1.ustream.tv/…/17074538/17074538,640×360,r:2.jpg
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=34518.0;attach=581243;image
http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/HDEV1.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Matyn
Matyn
10 let před

To je parádní! Je super že něco takového studenti navrhli a díky Vašemu článku jsem se o tom dozvěděl!
Už se těším na prolétání nad Saharou, bude to jako u Marsu!

Míra
Míra
10 let před

Bohužel teď poslední tři během 30 minut postupně odešly…

Míra
Míra
10 let před

A teď koukám,že je zase nahodili…Super..

heh
heh
10 let před

Proč tam nedali aspon FullHD? Vždyt dneska je to už skoro standard, oni tam dají nějakou kamerku za 1500,- 🙁 .
Ale tak aspon něco to jo

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  heh

Omlouvám, se, před chvílí jsem Vám poslal komentář, který patřil jinam.
On je velký problém s posíláním FullHD videa z oběžné dráhy na Zemi – navíc ještě v reálném čase. Je potřeba velikost videa před odesláním zmenšit, aby mohl signál projít.

heh
heh
10 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jakože je náročné na datový tok? Cili aby to nezahlcovalo internet pro celou stanici?
Skoda, nu aspon budeme mít ted fotky UFO aspoň v HD 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  heh

Vystihl jste to naprosto přesně. Čím větší má video rozlišení, tím náročnější je na objem dat. Internetové spojení stanice se Zemí nebylo konstruováno na odesílání takto velkých objemů dat. Prvořadé je přenést telemetrická data o stanici s informacemi o stavu jednotlivých systémů, potom hlasovou linku zajišťující komunikaci posádky s řídícím střediskem, pak data z jednotlivých vědeckých experimentů. Teprve až potom je místo na pěkné obrázky z ISS. 😉

Malky
Malky
10 let před

Zní to jako skvělý nápad, ale pokaždé když jsem to zkusil, tak jsem viděl jen šedou plochu. Nu což, snad se po nějaký době poštěstí 🙂

Milan Štrup
10 let před
Odpovědět  Malky

To já měl kliku, jednou jsem viděl černou plochu se dvěma Sojuzy. 😀 To asi proto, že na noční stranu kouká míň lidí. Bude potřeba počkat až opadne zájem.

Radim
Radim
10 let před
Odpovědět  Milan Štrup

Na tohle jsem se chtěl zeptat. Zatím jsem totiž pokaždé „chytil“ jen šedou plochu.
Znamená to, že tenhle server má jen omezené počty připojení? A že tedy „závada není na mém přijímači“?

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  Radim

Podařilo se mi zjistit, že aktuální časté zobrazování šedivé obrazovky souvisí s malými problémy na internetovém spojení ISS se Zemí. Snad by se to mělo spravit v pondělí. Nechme se překvapit.

https://kosmonautix.cz/2014/05/02/je-libo-hd-video-z-iss/