Jeden požár a několik odkladů

O tom, že kosmonautika je komplexní obor není potřeba dlouze diskutovat. K tomu, aby jakákoliv mise probíhala správně nestačí ani zdaleka jen správně fungující loď či družice a spolehlivá raketa. Na mise je napojené velké množství dalších podpůrných systémů, které jsou bezpodmínečně nutné ke správnému provozu kosmické lodi, nebo družice. Jen nejsou tolik na očích a jejich význam si v plné míře uvědomíme, teprve až když z jakéhokoliv důvodu nejsou k dispozici.

V těchto dnech se tímto způsobem připomněl radar umístěný v oblasti Eastern Radar Range v těsné blízkosti Kennedyho vesmírného střediska. Zasáhl jej totiž požár, který jej vyřadil z provozu. Tento radar přitom slouží pro předávání telemetrie z raket, které startují z mysu Canaveral. O požáru mnoho informací není. Nevíme přesně, která část vybavení byla zasažena. Jediné, co víme je, že oprava má trvat až 45 dní. Stejnou dobu by trvala výměna poškozeného zařízení za náhradní kus.

Logo mise NROL-67

Logo mise NROL-67
Zdroj: http://www.spaceflight101.com/

Aktuální nepříjemnost se zcela jistě promítne minimálně do dvou připravovaných startů. Prvním z nich je loď Dragon soukromé firmy SpaceX, která veze zásoby na ISS¨(více info v tomto článku). Druhá mise, která se bude posouvat doleva je tajný start satelitu pro americký průzkumný ústav označovaný jako NROL-67 (více info v tomto článku).

Kdy se dostane řada na odložené starty se těžko odhaduje. Vojenská družice měla letět 25. března, ale start se odkládá nejdříve na 10. dubna. Soukromá raketa Falcon má větší smůlu – její termín zatím nebyl vůbec oznámený. Přesto můžeme na základě plánovaného harmonogramu leccos odhadnout.

Od ISS by se měl 7. dubna odpojit Progress M-22M a o dva dny později se na jeho místo připojí Progress M-23M, který poletí ke stanici po rychlé dráze. Je více než pravděpodobné, že Falcon neodstartuje před 10. dubnem. Jednak z důvodu zvýšeného pohybu lodí u ISS, ale také kvůli tomu, že je nepravděpodobné, aby vojenský satelit ustoupil komerční lodi. Rozestup mezi dvěma startujícími raketami z jednoho kosmodromu je několik dní.

Loď Dragon je připojována k raketě Falcon 9v1.1

Loď Dragon je připojována k raketě Falcon 9v1.1
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/

V rozmezí mezi 23. a 25. dubnem se má na ISS testovat odpojování a připojování Progressu M-21M, dá se očekávat, že v tomto období bude u stanice bezletová zóna. Na Progressu se má zkoušet nový navigační systém Kurs-NA, který měl při minulých testech drobné mouchy. Nikdo proto nebude riskovat případnou kolizi dvou lodí. Nadějně proto vypadá období mezi vojenským startem a přeparkováním Progressu. Pokud vezmeme do úvahy i čas potřebný k přípravě startu, můžeme očekávat termín startu lodi Dragon někdy mezi 15. a 20. dubnem.

Možná si kladete otázku, co by se stalo, pokud by SpaceX tento termín nestihla – ať už z důvodu nečekané závady, nebo nefunkčního radarového zázemí. Pokud by k tomu skutečně došlo, musel by se start poměrně výrazně odložit. 6.5. má totiž k ISS letět soukromá loď Cygnus. Ta nestartuje z floridského kosmodromu, takže aktuální problémy s vyhořelým zázemím radaru neřeší. Je samozřejmě otázka, zda by v případě termínové kolize dostal přednost Dragon nebo Cygnus. Obě lodě se totiž připojují na stejný staniční port a proto může být u ISS vždy pouze jedna z nich. Požár na Floridě tak možná ovlivní i termín startu rakety Antares z kosmodromu vzdáleného 1 100 kilometrů od místa nehody.

Zdroje informací:
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.kosmo.cz/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
Google Earth
http://www.spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/8927263_orig.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/…10154019516400131_2137978454_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.