Kosmotýdeník 72. díl (27.1. – 1.2.2014)

Pokud už k Vašemu nedělnímu poledni patří kromě slavnostního oběda i Kosmotýdeník, tak nás to velmi těší. Dnes vychází již 72. díl této pravidelné rekapitulace posledních sedmi dní z pohledu kosmonautiky. Dnešní shrnutí se bude ve všech tématech točit kolem největšího státu světa – Ruska. Nejprve bude řeč o úspěšném výstupu do volného kosmu z paluby ISS, druhé téma se zaměří na prodloužení smlouvy o využívání lodí Sojuz. Třetím témata se bude točit okolo ruských plánů v kosmonautice.

Ruští kosmonauti během výstupu

Ruští kosmonauti během výstupu
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Ach, ty nešťastné kamery!
Projekt UrtheCast, který počítá s tím, že by přenášel na internet záběry kamer umístěných vně ISS (více informací o projektu zde), dělá ruským kosmonautům vrásky na čele. První výstup do volného kosmu, během kterého měly být dvě kamery připojené proběhl 27. prosince a skončil fiaskem. Ani přes opakované pokusy se dvojici Oleg Kotov – Sergej Rjazanskij nedařilo kamery připojit. Zlobilo hlavně datové spojení. Řídící týmy na Zemi nedostávaly z přístrojů vůbec žádné informace. Kosmonauti zkoušeli několikrát zopakovat proces zapojení, ale nepomohl ani zoufalý pokus o prohození kabelů. Nakonec své marné snažení ukončili a totálně nezdařený výstup ukončili po osmi hodinách a sedmi minutách, což byl mimochodem nový ruský rekord. Závada měla být ve vnitřní kabeláži stanice, což měli astronauti v dalších týdnech napravit.

Možnost na reparát přišla 27.ledna. Z modulu Pirs vystoupila opět dvojice Kotov – Rjazanskij. Tentokrát už práce probíhala o trochu lépe. Kamera s vysokým rozlišením se připojila bez problémů a následoval i druhý stroj se středním rozlišením. Pozemní týmy zachytily  telemetrii z obou kamer. Výstup trval šest hodin a osm minut. Oba kosmonauti se vrátili do přechodové komory a společnost UrtheCast bude v dalších dnech a týdnech ladit všechny potřebné náležitosti pro přenášení FullHD videa z vesmíru.

P.S. Článek původně uváděl, že i po vstupu trval problém s kamerou nízkého rozlišení. Po upozornění od Petra Kubaly byla dotyčná část přeformulována. Detaily jsou popsané v tomto článku. Děkujeme za upozornění.

Startující raketa Sojuz se stejnojmennou kosmickou lodí.

Startující raketa Sojuz se stejnojmennou kosmickou lodí.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Američané zůstanou v Sojuzech další rok
O tom, že Američané zřejmě zakoupí od Rusů místa v lodích Sojuz i na celý rok 2017, se spekulovalo už před Vánoci. V minulých dnech ale Kongres definitivně schválil financování NASA (podrobněji v tomto našem článku) na letošní rok. zatímco stěžejní projekty jako SLS, Orion, či JWST si své finance zachovaly, výrazně se škrtalo v programu komerčních firem, které usilují o dopravu astronautů na ISS. Do programu půjde méně peněz, což s sebou přinese odklady. Asi už není nikdo, kdo by věřil, že nedojde ke snížení počtu uchazečů.

Jako přímá reakce na rozpočet přišla dohoda Američanů s ruskou stranou o prodloužení využívání lodí Sojuz do konce roku 2017. Smlouva samozřejmě počítá i s návratem posádek během roku 2018. Rusové oproti minulé smlouvě nenavýšili cenu a zachovali taxu 70 milionů USD / křeslo. Musíme si ale uvědomit, že tato křesla nebudou využívat pouze američtí astronautů. usednou do nich i Japonci, Kanaďané a Evropané. Pokud by před pár týdny nedošlo k prodloužení životnosti ISS z roku 2020, na rok 2024, neměl by po aktuální dohodě program soukromých dopravců na ISS žádný význam. Můžeme jen čekat, jak se celá situace vviyne dál a těšit se, kdy poprvé udivíme startovat první soukromou pilotovanou loď.

Ruské plány bez hranic
V Moskvě probíhá v těchto dnech 38. Koroljovské čtení, na kterém firmy z kosmonautického průmyslu prezentují možnosti dalšího vývoje a výzkumu. Za zmínku stojí především prezentace Vitalije Lopoty, který se rozhovořil na témě Eněrgija a pilotovaná kosmonautika. V jeho plánech nechybí ani lety k Marsu. Fotky najdete zde.

Jeden z reálnějších plánů - nové moduly pro ISS

Jeden z reálnějších plánů – nové moduly pro ISS
Zdroj: http://anik1982.users.photofile.ru/

Časová osa ruských plánů

Časová osa ruských plánů
Zdroj: http://anik1982.users.photofile.ru/

Do podobné kategorie patří i návrh Fondu pro perspektivní výzkum, který přišel s návrhem, aby do roku 2020 vznikl orbitální letoun, který by startoval z těžkotonážního letounu An-225 Mrija. K realizaci má ale stejně daleko jako výše zmíněné plány.

Rusové jako obvykle představili spoustu zajímavých projektů, které by potěšily jak vědce, tak i fanoušky kosmonautiky, jenže nad tím vším visí nepříjemný strašák z minulých let, kdy Rusové velmi často vyhlásili spoustu atraktivních projektů, po kterých se nakonec slehla zem. Osobně tedy říkám, že pokud se podaří realizovat jen čtvrtinu zde prezentovaných možností, bude se jednat o mimořádný úspěch.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.kosmo.cz/
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.cbsnews.com/network/news/space/ISS/iss38/012714_eva3.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/01/Z76.jpg
http://spaceflightnow.com/news/n1401/29soyuz/29soyuz_400306.jpg
http://anik1982.users.photofile.ru/photo/anik1982/4265826/xlarge/106430983.jpg
http://anik1982.users.photofile.ru/photo/anik1982/4265826/xlarge/106431084.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 72. díl (27.1. – 1.2.2014)”

  1. Petr Kubala napsal:

    Mám pocit, že na blogu psali, že obě kamery jsou OK, ale hledat se mi to znovu nechce…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.