sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Spolehlivý tahoun se vrací

Jen těžko bychom v historii kosmonautiky hledali spolehlivější nosič, než je americká Delta  II. Ze 151 startů selhala pouze dvakrát. Přesto se nad ní v minulých letech málem zavřela voda. Jejich hlavní artikl, družice systému GPS přešly na Delty IV a Atlasy V, takže stará dobrá „dvojka“ ztratila své hlavní odbytiště. Pokud si k tomu přidáme její postupující věk, dojdeme k tomu, že si důchod zaslouží. Na letošní rok se chystá její zmrtvýchvstání, ale i tentokrát hrozí, že se bude jednat pouze o labutí píseň. Kolikrát tedy ještě uvidíme tento elegantní nosič startovat? O tom bude pojednávat náš dnešní článek, který vychází přesně čtvrt století po prvním startu Delty II.

Už na konci roku 2010 se začaly objevovat nejisté hlasy hovořící o tom, že až odejde Delta II do penze, nebude mít Amerika odpovídající náhradu. Deltám tehdy zbývaly poslední tři starty, ale nástupce nepřicházel. Rakety Atlas V a Delta IV jsou pro potřeby některých misí až zbytečně silné a navíc jsou oproti „dvojce“ i dražší. Dobrým kompromisem mohly být nosiče soukromých firem – třeba Falcon 9 nebo Antares (původně projektovaný jako Taurus II). Raketám ale v té době chyběla certifikace (cca. za 25 mil USD) a hlavně zkušenosti. Nikdo nemohl vědět, jak budou spolehlivé. Přecijen nahradit Delty II jde v tomto oboru jen velmi těžko.

Raketa Delta II na startovní rampě
Raketa Delta II na startovní rampě
Zdroj: http://i.imgur.com/

Firma Boeing proto oznámila, že by mohla z „náhradních dílů“ sestrojit ještě pět raket Delta II. Tento nosič dopravil v minulých letech do vesmíru třeba vozítka Spirit a Opportunity, sondy Mars Odyssey, GRAIL, MESSENGER, Spitzer, Swift, Wise, nebo lander Phoenix. Výčet by byl skutečně velmi dlouhý. NASA v minulých letech avizovala, že má několik misí, které by slušely právě Deltě II. Šlo především o sondu OCO-2, která měla původně letět na raketě Taurus-II, ale NASA ji nakonec opustila. Kromě ní by se Delta hodila i pro vynesení družic SMAP, JPSS-1, nebo ICESat.

V létě roku 2012 se NASA rozhoupala a ačkoliv už v té době byla Delta II již téměř rok v důchodu, nasmlouvala si na další roky celkem tři její starty. V roce 2014 má startovat 2x – poprvé se satelitem OCO-2 na měření globálních koncentrací oxidu uhličitého a podruhé s družicí SMAP, která bude mapovat salinitu ve světových oceánech. V roce 2016 má vynést družici JPSS-1, která bude z polární dráhy snímkovat Zemi. Všechny tři starty proběhnou na kalifornském kosmodromu Vandenberg a celkem budou stát 412 milionů dolarů.

Mávnutím kouzelného proutku se dostáváme do současnosti. Proces kvalifikace soukromých raket úspěšně pokračuje – Falcon 9 v 1.1 má za sebou tři bezproblémové starty a tak se může začít ucházet o lukrativnější náklady, třeba pro ministerstvo obrany. Čím spolehlivější bude, tím větší bude ochota státní agentury posadit na její špičku i cenné vědecké náklady. Ale zpátky k tématu našeho článku, tedy raketě Delta II.

Na základně Vandenberg se již brzy začnou opět skládat rakety Delta II. Tato fotka pochází z příprav na start mise Mars Global Surveyor.
Na základně Vandenberg se již brzy začnou opět skládat rakety Delta II. Tato fotka pochází z příprav na start mise Mars Global Surveyor.
Zdroj: http://mars.jpl.nasa.gov/

Raketa, od jejíhož prvního startu uplynulo právě dnes 25 let (poprvé startovala 14. února 1989) se v těchto týdnech připravuje na svou obnovenou premiéru. Díly, které zbyly z původních raket začínají proudit směrem do Kalifornie. Před pár dny dorazila trojice urychlovacích bloků na tuhá paliva, druhý stupeň by měl dorazit tento týden, protože jej zdržela sněhová vánice  v Severní Alabamě. Na prvním stupni se dokončují poslední přípravné práce a měl by dorazit v polovině března.

25. března by se měl na odpalovacím komplexu číslo 2 vztyčit první stupeň Delty II. Třetího dubna už by k němu měly být připojené i urychlovací bloky a druhý stupeň. 24. dubna započne série zkoušek,která vyvrcholí zkušebním odpočtem 21. května. Družice OCO-2 dorazí na kosmodrom 28. dubna a k raketě má být připojena 13. června. Zlatý hřeb má přijít 1. července v 11:56 SELČ, kdy by se měla raketa vydat k obloze. Samotné sondě se budeme věnovat v některém z příštích článků, nicméně nosič Delta-II zřejmě zažije krátkodobé oživení. Až odlétají nasmlouvané rakety, odebere se zřejmě již definitivně na odpočinek. Pokud půjde všechno dobře, bude už za sebe mít náhradu v podobě nosičů soukromých firem, které do té doby nasbírají (doufejme) dostatečné renomé.

Zdroje informací:
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.kosmonaut.cz/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://slac50.slac.stanford.edu/webimages/gallery/2008.jpg
http://i.imgur.com/QldTEU0.jpg
http://mars.jpl.nasa.gov/mgs/movpics/atlo_pics/cape/pl96-114.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/02/14/spolehlivy-tahoun-se-vraci/