sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmonautika pomáhá: Obranyschopnost ve stavu beztíže

Pokaždé, když onemocníme, můžeme se spolehnout na naši tělesnou stráž, která zodpovídá za likvidaci miniaturních nepřátel. V celém složitém řetězci zvaném obranyschopnost přitom hrají velmi důležitou roli bílé krvinky označované jako T-lymfocyty. Tyto buňky se chovají jako drobní generálové, kteří řídí armádu dalších složek obranného systému. Ale jak se T-lymfocyty chovají ve stavu beztíže a jak tohle zvláštní prostředí ovlivňuje jejich aktivitu? Právě na tyto otázky by mohl přinést odpověď výzkum probíhající na ISS. A co víc – čím komplexnější budou naše znalosti o bílých krvinkách, tím přesněji budeme moci jejich služeb využívat. Takže z průzkumu, který začal na Mezinárodní vesmírné stanici bude možná v závěru profitovat i celé lidstvo.

O tom, že stav beztíže má na imunitu astronautů nepříznivý vliv se ví už dlouho. Třeba během programu Apollo se u 15 z 29 astronautů projevily různé infekce během letu, nebo krátce po něm. Na ISS proto v letech 2006 a 2007 probíhal experiment Leukin-2. Který se zaměřil právě na proces aktivace T-lymfocytů. S přihlédnutím k výsledkům z dřívějších podobných experimentů (Leukin a Interleukin-2) se zjistilo, že ve stavu beztíže dochází k aktivaci T-lymfocytů pomaleji než na Zemi. Program Leukin navíc ukázal, že k tomuto zpomalení dochází už po pouhých 60 hodinách pobytu v kosmu.

Evropský astronaut Thomas Reiter při práci na zařízení AstroLab, ve kterém se prováděl i experiment Leukin.
Evropský astronaut Thomas Reiter při práci na zařízení AstroLab, ve kterém se prováděl i experiment Leukin.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Bývalá americká astronautka Millie Hughes-Fulford (na misi STS-40 strávila 9 dní) nyní pracuje jako ředitelka laboratoře pro růst buněk na Kalifornské univerzitě. Právě ona se dlouhodobě zabývá výsledky získanými z projektu Leukin. „Je to podobné jako v matematice – když odstraníte jednu proměnnou, můžete vyřešit rovnici.  A při experimentech na ISS se odstraňuje vliv gravitace. Díky tomu můžeme lépe pochopit, jak v budoucnu léčit tady na Zemi.“ 

Výzkum projektu Leukin ukázal, že existují specifické  genetické spouštěče, které rozhodují o tom, zda dojde k aktivaci T-lymfocytu, či nikoliv. „Dostali jsme opravdu hodně zajímavé výsledky. Poprvé v historii někdo definitivně prokázal, že přítomnost či nepřítomnost gravitace způsobuje rozdíly v aktivaci T-lymfocytů,“ dodala Millie Hughes-Fulford.

Nizozemec André Kuipers u inkubátoru Kubik.
Nizozemec André Kuipers u inkubátoru Kubik.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

K výzkumu se použily vzorky od čtyř lidí, které byly rozdělené do dvou skupin. Díky tomu je mohli vědci navzájem porovnávat. O správné podmínky pro buňky se staral evropský přístroj Kubik, který by se dal charakterizovat jako malý inkubátor. Každý vzorek vážil sotva 1 gram. Výsledky ukázaly, že T-lymfocyty ve stavu beztíže mají zpomalenou rychlost mezibuněčných odpovědí. „Jakmile se aktivují T-lymfocyty, je zajištěná aktivace i dalších složek obranného systému. Aktivace T-lymfocytů je tedy klíčová a má vliv na všechny ostatní buňky. Pokud k aktivaci nedojde, jsou buňky, které by mohly bojovat proti nepříteli mimo provoz, nebo pracují pouze v omezeném režimu,“ vysvětluje Millie Hughes-Fulford.

Takto známe T-lymfocyty ze známého seriálu Byl jednou jeden život.
Takto známe T-lymfocyty ze známého seriálu Byl jednou jeden život.
Zdroj: http://www.betaseries.com/

Jak konkrétně se na T-lymfocytech projevuje stav beztíže? Dochází k takzvané imunosupresi, tedy snížení imunity. Jednak se pomaleji množí – jejich mitóza není tak rychlá jako obvykle, kromě toho produkují méně cytokinů, proteinů, které fungují jako mezibuněční poslíčci ve stavu ohrožení. T-lymfocyty je produkují za účelem varování okolních buněk. Cytokiny třeba dávají pokyn k rychlejšímu dělení, nebo diferenciaci určitých typů buněk. A konečně třetí v mikrogravitaci pozorovaný efekt – bílé krvinky produkují méně protizánětlivých látek, které pomáhají rychlejšímu hojení. Podtrženo a sečteno – Vzhledem k pomalejší aktivaci T-lymfocytů získávají patogeny čas navíc. Mohou se tak množit a ve výsledku zatopí organismu víc, než normálně.

Millie Hughes-Fulford v době, kdy ještě byla v NASA.
Millie Hughes-Fulford v době, kdy ještě byla v NASA.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Mezi známé příklady imunosuprese v zemské tíži patří třeba nemoc AIDS, revmatoidní artritida, nebo vysoký věk. To je ostatně důvod, proč starší lidé těžce bojují s infekcemi, jako je třeba zápal plic. Poznání, jak funguje imunitní systém na buněčné úrovni poskytuje mocný nástroj pro rozvoj léčby přímo u jádra odpovědi. Millie Hughes-Fulford to v nadsázce připodobňuje k politickým mírovým rozhovorům: „Místo toho, abysme v půlce války zvedli nad hlavu bílou vlajku, můžeme se postarat o to, že konflikt vůbec nevypukne.“ Pokud by lékaři dokázali izolovat a nebo dokonce kontrolovat projevy imunitního systému, zvýšilo by to šance na uzdravení pacienta.

Millie Hughes-Fulford už připravuje pro ISS další studii, kterou svým grantem podpořil dokonce National Institutes of Health, nebo Centrum pro pokročilý vědecký průzkum ve vesmíru. Experiment ponese název T-Cell Activation in Aging. Jeho úkolem bude hledání nových mechanismů, které by pomohly ke kontrole genů zodpovědných za aktivaci T-lymfocytů. Na ISS jej dopraví soukromá zásobovací loď Dragon v rámci mise SpX-3, ke které by mohlo dojít během letošního prosince.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/
http://www.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/
http://cs.wikipedia.org/
http://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/…/Healthy_Human_T_Cell.jpg/768px-Healthy_Human_T_Cell.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/748800main_2_XL.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/748798main_1_XL.jpg
http://www.betaseries.com/data/banners/episodes/79158/316493.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/NASA-MHughes-Fulford.JPG

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dd
dd
11 let před

fakt supr článek je velmi zajimavý takové informace sem fakt do této doby nikde nespatřil jěště jednou dík za tento článek 🙂

https://kosmonautix.cz/2013/06/26/obranyschopnost-ve-stavu-beztize/