sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Delta opět poslouží armádě

Nalijme si čistého vína. Kosmonautika přináší spoustu vědeckých objevů i krásných fotek. Ale musíme si uvědomit, že stejně tak jako v pionýrských dobách letů do vesmíru jsou rakety v hojné míře využívány také armádou. Někteří fanoušci kosmonautiky nad těmito projekty „ohrnují nos“ protože neposouvají lidstvo vpřed a zkrátka když to není vědecké, tak je to nezajímá. Armádní projekty jsou z logických důvodů zahaleny tajemnou rouškou nedostatku informací. I to může některé lidi od zájmu o ně odrazovat. Ale takový přístup je chybný. Shánění informací o armádních družicích leckdy připomíná napínavou detektivku. Navíc třeba pro americké rakety Delta je místní armáda dokonce jedním z klíčových odběratelů. A jeden start se právě blíží. V dnešním článku budeme mluvit o družici WGS-5, která by se na svou cestu do vesmíru měla vydat už tento čtvrtek.

Co to vlastně WGS-5 je? Jedná se o armádní telekomunikační satelit, jehož zkratka znamená Wideband Global SATCOM, tedy širokopásmový globální komunikační satelit. Pětka znamená, že se jedná již o pátý exemplář z rodiny WGS (předešlým modelům se budu věnovat v průběhu článku). O konstrukci družice za 342 milionů dolarů se postarala společnost Boeing. Satelit poskytne vysokokapacitní spojení, které půjde využít jednak k běžným hlasovým přenosům, ale uplatní se i pro odesílání videa, tajných dat, nebo i meteorologických údajů.

Družice WGS-5 opouští montážní halu společnosti Astrotech.
Družice WGS-5 opouští montážní halu společnosti Astrotech.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

V březnu letošního roku opustila družice montážní halu Boeingu v Los Angeles a letecky zamířila na ranvej Kennedyho vesmírného střediska. Tady se jí ujali pracovníci společnosti Astrotech, která sídlí nedaleko městečka Titusville. V její hale se družice několik týdnů připravovala na start. Šlo především o závěrečné zkoušky systémů, tankování paliva do nádrží pro manévrovací motory a nakonec i uzavření do aerodynamického krytu. Družice opustila montážní halu v pondělí 6.5. v noci a zamířila k odpalovací rampě číslo 37 na mysu Canaveral. Při cestě dlouhé 40 kilometrů sestava projížděla třeba vedle VAB, nebo nedaleko od rapy, ze které startovaly raketoplány. Další cesta vedla k pláži a to už je nedaleko od rampy 37. Tady se během 7.5. družice připojila k 66 metrů vysoké raketě Delta IV. Tím začaly závěrečné dva týdny příprav na start. V přiložené galerii uvidíte, jak probíhalo samotné spojení aerodynamického krytu s raketou.

Během závěrečných příprav, ještě tohle pondělí, tedy 20.5., se objevil problém s avionikou motoru RS-68 na prvním stupni. Společnost ULA, která zajišťuje výrobu raket Delta, proto přistoupila ke kompletní výměně celého motoru. Tím se ale start odložil o 24 hodin. Momentálně se tedy zdá, že by se WGS-5 mohla na svou cestu vydat v pátek našeho času mezi 2:27 a 2:59 . Meteorologové ale tomu moc nevěří a dávají startu jen 40% pravděpodobnost, obávají se totiž bouřek v okolí kosmodromu.

Znázorněná trajektorie letu při startu. Modré tečky znázorňují pozemní střediska, která budou zajišťovat přenos telemetrie z rakety. Žluté tečky zase označují místa, kde se nachází telekomunikační družice TDRS. I přes ně se budou posílat data při startu. Trajektorie rakety je vyvedena červenou linkou. Čísla na ní označují tyto události. 1 = MECO - vypnutí prvního stupně ( T+247 s), 2 = SECO - vypnutí druhého stupně (T+20:34 min), 3 = 1. znovuzážeh horního stupně (T+28:24 min), 4 = SECO 2 - vypnutí horního stupně (T+31:31min), 5 = oddělení WGS-5 od rakety (T+40:38 min)
Znázorněná trajektorie letu při startu. Modré tečky znázorňují pozemní střediska, která budou zajišťovat přenos telemetrie z rakety. Žluté tečky zase označují místa, kde se nachází telekomunikační družice TDRS. I přes ně se budou posílat data při startu. Trajektorie rakety je vyvedena červenou linkou. Čísla na ní označují tyto události. 1 = MECO – vypnutí prvního stupně ( T+247 s), 2 = SECO – vypnutí druhého stupně (T+20:34 min), 3 = 1. znovuzážeh horního stupně (T+28:24 min), 4 = SECO 2 – vypnutí horního stupně (T+31:31min), 5 = oddělení WGS-5 od rakety (T+40:38 min)
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Pokud se start podaří, usadí se WGS-5 na geosynchronní dráze ve výšce 35 600 kilometrů a zařadí se tak ostatním družicím, které pod hlavičkou Pentagonu zajišťují komunikaci mezi velitelstvím, ministerstvy obrany a zahraničí, Bílým domem, mezinárodními partnery a armádními jednotkami po celém světě. Právě díky WGS-5 bude zajištěno spojení s celou Zemí. Samotná WGS-5 bude svým signálem pokrývat oblast Severní a Jižní Ameriky plus přilehlých oceánů. Se Zemí bude komunikovat jak v pásmu X tak i Ka. Jak jsme naznačovali už v začátku článku – WGS-5 má už na oběžné dráze čtyři své starší sourozence.

WGS-1 se do vesmíru dostala v říjnu roku 2007. Jejím pracovním prostorem je západní pobřeží USA a dosahuje až k jihovýchodní Asii. WGS-2 následovala v dubnu 2009 a usadila se na oběžné dráze tak, aby pokrývala Afghánistán, Irák a další státy Středního východu. Ještě ten samý rok, tedy v prosinci 2009 odstartovala mise WGS-3. Ta byla zaměřená primárně na africkou oblast, ale kromě toho zajišťovala i komunikaci z Blízkého východu. Posledním do party je WGS-4, která využívá vylepšené systémy a do kosmu letěla v lednu 2012. Jejím polem působnosti je Střední východ a jihovýchodní Asie.

Celkové plány hovoří o stavbě celkem deseti družic WGS, přičemž o všechny se postará společnost Boeing. Po aktuální WGS-5 bude následovat zcela logicky „šestka“, vyvinutá ve spolupráci s Austrálií, jejíž start se plánuje na konec letošního léta.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/delta/d362/images/patch.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/images/astrotech.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/payload/1.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/payload/2.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/payload/3.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/payload/4.jpg
http://spaceflightnow.com/delta/d362/images/map.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2013/05/22/delta-opet-poslouzi-armade/