sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zimní krása kráterů

Charitum Montes úvod zdroj:esa.int

Sníh a led není jen výsadou planety Země. I Mars se může pochlubit sněhovou pokrývkou. Zatímco na Zemi tvoří led a sníh pouze voda, na Marsu sněhovou pokrývku tvoří kromě vody i takzvaný suchý led z oxidu uhličitého. Většina plochy sněhu a ledu je soustředěna ve slavných polárních čepičkách, které fascinovaly astronomy od 17.století. Zajímavé je, že severní polární čepička má jako hlavní složku vodu, zatímco jižní právě oxid uhličitý v pevném skupenství.

Mars Express nafotil svou stereo kamerou s vysokým rozlišením sérii snímků pohoří zvaného Charitum Montes. To se rozprostírá na ploše téměř 1000 km. Ze severu až severozápadu ho ohraničuje obrovská impaktní pánev Argyre a kráter Galle (neplést s Gale, kde přistála Curiosity), z jihovýchodu kráter Darwin. Prohlédnout si ho můžete i na martských mapách Google. Jméno mu vybral řecký astronom Eugène Michel Antoniadi, jenž působil většinu svého života ve Francii. Zmínil se o něm ve své práci La Planète Mars z roku 1929.

Oblast Charitum Montes se v hledáčku Mars Expressu objevila 18.června. K odeslání snímků na Zemi došlo až na přelomu října a listopadu, kdy se sonda pohybovala nad přilehlou oblastí Argyre. Na Zemi byly některé obrázky v počítači převedeny do podoby 3D krajiny.

Zasněžený kráter v Charitum Montes
Zasněžený kráter v Charitum Montes
zdroj:esa.int

Charitum Montes je poměrně stará oblast s velmi členitým terénem a mnoha impaktními krátery, anglicky zvanými Pedestal crater. Ty jsou typicky ohraničené vyvrženou horninou tzv. ejektou, která lemuje jejich okraj. Tento materiál, zpravidla z pevnějšího podloží, je vyvržen při impaktu do okolí kráteru, kde se rozžhavený pospojuje do kompaktnějších celků a postupně zchladne. Eroze pak odnáší pryč původní, méně odolnou horninu. Tyto typy kráterů mohou tudíž vznikat pouze na planetách s atmosférou, kde působí eroze. Na Měsíci a jemu podobných tělesech je tedy nenajdete.

Na obrázcích je jasně patrná pokrývka tvořená sněhem z oxidu uhličitého, která se při snímkování Mars Expressem na jižní polokouli objevovala.

mapka Charitum Montes zdroj:esa.int
mapka Charitum Montes
zdroj:esa.int

Dlužno podotknout, že se nacházíme v oblastech na 55°- 58° jižní šířky, kam v zimě zasahuje masa tvořící polární čepičky.

Díky posledním výzkumům víme, že na Marsu sněží, a že sníh přinášejí velké mraky. V období 2006-2007 byl pozorován mrak s průměrem až 500 km, který se pohyboval v oblastech 70-80° jižní šířky.

Přístroj Mars Climate Sounder americké sondy MRO kroužící na oběžné dráze Marsu, mající objev sněžení na svědomí, v infračerveném spektru jasně detekoval částice ledu z oxidu uhličitého, které dopadaly až k povrchu. Už dříve sonda Phoenix hlásila, že na Marsu sněží. To co pozorovala, byl však sníh tvořený vodou a nikoliv oxidem uhličitým. CO2 potřebuje pro tvorbu pevného skupenství teploty okolo -125°C (i když začíná desublimovat už při -80°C), takže si dokážete udělat představu, jaké mrazy panují během martské zimy.

Výřezy v oblasti Charitum Montes s vyznačenými útvary zdroj:esa.int
Výřezy v oblasti Charitum Montes s vyznačenými útvary
zdroj:esa.int, rozklikněte si větší náhled pro zobrazení úžasných detailů

Na tomto obrázku máme několik výřezů označených A – G. Obrázek si budete muset rozkliknout, abyste jednotlivá písmena rozpoznali. Probereme si je postupně:

A – pozoruhodný příklad výše popisovaného útvaru Pedestal crater. Vidíte, že ejekta je erozí prakticky nedotčená  a tvoří vyvýšený okraj kráteru tzv. pedestal.
B – také pedestal crater, tentokrát uvnitř starého a již narušeného kráteru.
C – kráter o průměru asi 50 km (Na obrázku uprostřed dole. Jeho detail je na horních dvou obrázcích) má lem ze severovýchodní strany narušený. Tudy doslova vtekla rozžhavená hornina do kráteru a vytvořila nánosy sedimentů.
D – nánosy pocházejí z malého kráteru položeného výše, kde také protrhly jeho lem a vytvořeným dendritickým kanálem se dostaly až na místo určení.
E – uvnitř velkého kráteru bylo sice dno zaplněno sedimenty, ale přecijen se v pravé části vyvyšují malé duny. Soudě dle stupně eroze, budou zřejmě ze stejného materiálu jako lem kráteru.
F – o tento region se vědci zvláště zajímají, protože nabízí pestrou škálu výplňového materiálu s vrstvami různé barvy a textury. Vrchní vrstva je jasná a hladká, narušená drobnými nehlubokými impaktními krátery. Tato vrstva sousedí s tmavší podkladovou, s ostře definovanými okraji patrně způsobenými erozí. Podložní materiál má mnohem drsnější a skvrnitější vzhled. O jeho příčině se geologové (nebo spíše marsologové, i když se opravdu častěji používá termín geologie Marsu) přou.
G – tato část je na tom podobně jako region F s tím rozdílem, že vrchní vrstva tvoří samostatné vyvýšené ostrůvky.

Výškové rozvržení oblasti
Výškové rozvržení oblasti
zdroj:esa.int

Složitost a různorodost těchto oblastí zřejmě zaměstná pozemské vědce na delší dobu. To ale také znamená, že se můžeme těšit na další objevy z těchto zasněžených končin, zasněžených tedy v době pořízení snímků. Stálá pokrývka se vyskytuje celoročně pouze v okolí jižního pólu Marsu.

Pro majitele red-cyan 3D brýlí ještě jeden stereoskopický obrázek na závěr.

3D zobrazení Charitum Montes
3D zobrazení Charitum Montes
zdroj:esa.int, rozklikněte si větší náhled pro lepší efekt 3D

Zdroje informací:
http://www.esa.int
http://www.jpl.nasa.gov
http://cs.wikipedia.org
http://cs.wikipedia.org
http://cs.wikipedia.org

Zdroje obrázků:
http://spaceinimages.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/11/charitum_montes/12165707-1-eng-GB/Charitum_Montes.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/12/charitum_montes_annotated/12172443-1-eng-GB/Charitum_Montes_annotated_large.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/11/perspective_view_of_charitum_montes2/12165540-1-eng-GB/Perspective_view_of_Charitum_Montes_large.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/12/topographic_view_of_charitum_montes/12176047-1-eng-GB/Topographic_view_of_Charitum_Montes_large.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/11/perspective_view_of_charitum_montes/12165484-1-eng-GB/Perspective_view_of_Charitum_Montes_large.jpg
http://spaceinimages.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/11/3d_view_of_charitum_montes/12165400-1-eng-GB/3D_view_of_Charitum_Montes.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2012/12/20/zimni-krasa-krateru/