Kosmotýdeník 7. díl (28. 10. – 3. 11. 2012)

Kosmická loď Dragon po přistání

Uplynulý týden přinesl mnoho zajímavých událostí. V neděli, okolo půl osmé večer došlo k deorbitačnímu zážehu kosmické lodě Dragon a za necelou hodinu se otevřel hlavní padák následovaný úspěšným přistáním. První zásobovací mise soukromé firmy SpaceX byla úspěšná. Ve středu startovala k Mezinárodní vesmírné stanici ruská raketa Sojuz s kosmickou lodí Progress. Ke spojení došlo za šest hodin! Astronauti Suntia Williamsová a Akihiko Hošide mimořádně vystoupili do volného prostoru. Za úkol měli utěsnit prasklinu v chladicím systému a tak zastavit únik čpavku. Tyto události probereme v sedmém díle Kosmotýdeníku.

Kosmická loď Dragon zachycena pomocí robotické paže

Kosmická loď Dragon zachycena pomocí robotické paže
Zdroj: http://www.nasa.gov

Přistání Dragonu

O startu rakety Falcon 9 jsem psal ve čtvrtém díle Kosmotýdeníku. Vše probíhalo bez problémů až do osmdesáté sekundy. Při přechodu do nadzvukové rychlosti došlo k anomálii v jednom z devíti motorů. Dragon se však na správnou orbitu dostal a spojil se s ISS.
V neděli 28.10. v 15 hodin SEČ se loď odpojila od robotického ramene, díky kterému byla připojena k modulu Harmony. Po zapálení motorů snížila oběžnou dráhu a po oddělení válcové nástavby došlo k reentry, neboli ke vstupu do atmosféry a rozžhavení tepelného štítu. Ve výšce 13,700 metrů došlo k otevření stabilizačního padáku. Ve třech kilometrech se otevřely tři hlavní padáky a loď zpomalily přibližně na pět metrů za sekundu. Loď přistála na moři asi 400 kilometrů západně od kalifornského pobřeží. Zajímavostí je, že Dragon při startu s sebou měl méně nákladu než po přistání. Dolů nesl celkem 904 kg.

Přibližování lodě Progress z okna ISS

Přibližování lodě Progress z okna ISS
Zdroj: http://www.redorbit.com

Spojení za šest hodin

K Mezinárodní vesmírné stanici se ve středu připojila ruská loď Progress. Ta s sebou přivezla necelé tři tuny nákladu.
Jednalo se o docela neobvyklý typ letu. Loď se po startu s ISS spojila už za šest hodin. Letělo se podle letového plánu, který se už pro Progress jednou použil. Takto rychle by v budoucnosti ke stanici mohly létat i pilotované lodě. Proč se tento plán nezačal využívat dříve? Ono setkání se stanicí je celkem obtížný manévr a vyžaduje velice jemnou navigaci. Letoví inženýři Oleg Novickij a Jurij Malenčenko monitorovali přiblížení lodě pomocí TORU, což je ruský přibližovací systém. Progress je navržen tak, aby se automaticky připojil pomocí svých přibližovacích systémů. Pokud by však něco nesedělo nebo by se vyskytnul problém, astronauti mohou vzít kontrolu lodě do svých rukou. Ve čtvrtek posádka otevřela poklop a převzala zásoby. Jakmile se Progress vyprázdní, bude znovu naplněn odpadky a věcmi, které nejsou potřeba. V dubnu příštího roku dojde k odpojení a k rozpadu v atmosféře.

Akihiko Hošide při výstupu do volného kosmu

Akihiko Hošide při výstupu do volného kosmu
Zdroj: http://i.space.com

Několikahodinový výstup

Ve čtvrtek Sunita Williamsová a Akihiko Hošide vystoupili do volného kosmu. Úkolem byla oprava chladicího systému, ze kterého unikal amoniak. Po šesti a půl hodinách byl výstup ukončen. Podařilo se úniku zamezit. Při výstupu se jim povedlo přepojit několik trubic, kterými čpavek protéká. Tím se odizolovala jedna část chladicího systému. Vypadá to, že za problém může kosmické smetí anebo stáří přístroje.
Pro Sunitu Williamsovou to byla již sedmá EVA. Při svých výstupech nasbírala už dohromady 50 hodin a 40 minut. Tímto výkonem drží rekord v celkové délce výstupu mezi ženami.
1. Listopadu došlo k zážehu motoru Mezinárodní vesmírné stanice. Ta byla ohrožena úlomky družice Iridium 33. Zážeh trval 406 sekund, to je necelých sedm minut. Tyto úlomky by už stanici neměly ohrožovat.

Zdroje informací:
http://www.ceskatelevize.cz

http://www.ceskatelevize.cz
http://www.nasa.gov
http://forum.kosmonautix.cz

Zdroje obrázků:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/602447_513625105315348_475726962_n.jpg
http://www.nasa.gov/images/content/702963main_iss033e016899_1600_800-600.jpg
http://www.redorbit.com/media/uploads/2012/11/115679main_progress_docking.jpg
http://i.space.com/images/i/21414/iFF/iss-spacewalk-hoshide-arm.jpg?1347033075

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.