Návrat Falconu do služby už o víkendu?

Kosmonautika je obor plný odkladů a proto je malým zázrakem, když se něco podaří urychlit a v tomto případě jde dost možná o zázrak nikoliv malý, ale dost velký. Když 12. července vyrazil Falcon 9 z rampy SLC-4E na misi Starlink 9-3, nikdo netušil, jak dramatický průběh bude tato mise mít. První stupeň sice úspěšně přistál na mořské plošině, ale horní stupeň se potýkal s únikem kapalného kyslíku, druhý zážeh kvůli poškození motoru neproběhl, dráha tak nebyla zakulacena a všech 20 družic Starlink se i přes velkou snahu ze strany SpaceX nepodařilo udržet na oběžné dráze. Federální letecký úřad FAA oznámil, že starty Falconů povolí, až se seznámí s výsledky vyšetřování od SpaceX. Zdálo se, že Falcony čeká pauza trvající týdny, spíše měsíce, což by mělo na celou americkou kosmonautiku neblahý vliv.

Jenže nic není vytesáno do kamene a návrat Falconů do služby může přijít mnohem dříve. Dnes máme 19. července a k nehodě tak došlo před týdnem. SpaceX neztrácela čas a požádala úřad FAA, aby provedl posouzení bezpečnosti veřejnosti. Pokud FAA uzná, že v rámci anomálie nedošlo k ohrožení veřejnosti a žádost firmy SpaceX schválí, bude se Falcon 9 moci vrátit do služby, přičemž bude souběžně probíhat vyšetřování závady horního stupně při misi Starlink 9-3. Úřad sice zatím nerozhodl, ale SpaceX je připravená navrátit se do služby hned, jak to bude možné. Požádala už o povolení u Federálního komunikačního úřadu a do Atlantiku poslala přistávací prám A Shortfall Of Gravitas i loď Bob, která loví z vody obě poloviny krytu. Její fotku jsme použili také pro náhledový snímek dnešního videa.

Obě lodě mají posloužit při misi Starlink 10-4, která by měla odstartovat z floridské rampy SLC-40. Kdy však start proběhne, zatím nikdo neví. SpaceX nejprve chtěla startovat už dnes v 7:43, ale poté byl start odložen na další den v 7:21. Ani sobota ale už neplatí, jelikož se start posunul na 21. července v 6:59. Skutečně to vypadá, jako kdyby firma vyčkávala na udělení povolení, po kterém bude schopna velmi rychle odstartovat. Sluší se však poznamenat, že navzdory všem v článku uvedeným pokrokům není jisté, že FAA opravdu schválí žádost SpaceX a povolí návrat Falconů do služby ještě před dokončením vyšetřování.

EDIT 20. července 0:20
Start mise se posouvá na 23. července v 6:14 SELČ

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://x.com/
https://x.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GSyMcB6XgAATIBr?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Návrat Falconu do služby už o víkendu?”

  1. lablackpepper napsal:

    Nekoná se, už odsunuli start na pondělí. 🙁

  2. Radek V. napsal:

    Starlink je SpaceX, takže žádné pojištění startu, žádné námitky zákazníka – pokud udělali důkladnou kontrolu motoru 2.stupně, jsou si jistí, že šance selhání je stejná jako u předchozího startu – 1 ku 300. Klidně mohlo jít o náhodnou poruchu – ztenčení stěny nezjištěné rentgenem, poškození nezdokumentovaným nárazem nebo chyba při montáži. Porucha nikoho neohrozila – stupeň byl mimo atmosféru daleko od USA. Myslím ale, že FAA bude chtít alespoň nějakou zprávu o předpokládané příčině a zabránění opakování. Takže jim start nepovolí, dokud předběžnou zprávu nezíská a neprostuduje. Takže start v srpnu.

  3. Kamil napsal:

    Asi bych jim nedovolil start, pokud by neznalí příčinu, ale pokud už ví, nechť startují aspoň v režimu, kdy zákazníkovi nevadí neuzavřené vyšetřování (při ztrátě pojišťovna nic nezaplatí)

    • Jiří Hadač Redakce napsal:

      Ale zaplati, to vis ze zaplati, starty se pojistuji povinne. Kvuli moznemu poskozeni pozemni infrastruktury ci dopadu neceho n uzemi jineho statu. Toto jsou povinna pojisteni pro kazdeho v usa.

      • Radim napsal:

        Ale nezaplatí, to víš že nezaplatí… Povinné pojištění opravdu nekryje škodu na nákladu zákazníka. Další věc je, jak by se pojišťovna kroutila, že má vyplatit i povinnou pojistku v případě, žeby se mohla vymlouvat na unáhlené povolení ke startu a nedostatečné vyšetření nehody.

      • Jiří Hadač Redakce napsal:

        Radime, naznacoval sem ze nektere skody se platit musi, tak jako tak. Mas pravdu, tohle by se neplatilo, to je jasne. Ja jen nemam rad vyroky, ze nezaplati nic. Neco prece. A samozrejme to co pises povinne ruceni nezahrnuje.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.