sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 621 (5. 8. – 11. 8.)

Trosky stupně rakety CZ-6A

Je čas nedělního oběda a s ním již tradičně přichází také pravidelná porce kosmonautických událostí, které formovaly uplynulých sedm dní. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma vybral rozpad horního stupně rakety CZ-6A, který ve výšce 800 kilometrů nad Zemí vytvořil velký mrak trosek. Pikantní na této události je také to, že se nejedná o první případ takové události u tohoto stupně. V dalších tématech se můžete těšit na přípravu druhého letu nové rakety Vulcan, popřípadě na testování manipulace s maketou nově připravované rakety New Glenn společnosti Blue Origin. Nepřijdete ani o standardní rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Druhý stupeň čínské rakety vytvořil mračno trosek

Start rakety CZ-6A
Start rakety CZ-6A
Zdroj: https://i0.wp.com/spacenews.com/

Čína vypustila 6. srpna z kosmodromu Tchaj-jüan raketu CZ-6A, která vynesla na polární oběžnou dráhu ve výšce 800 kilometrů první várku 18 družic nově budované konstelace Qianfan. Vizuálně se jedná o družice velmi podobné Starlinkům – jsou ploché a vynáší se v clusterech ve větším počtu. Ačkoli bylo vypuštění družic úspěšné, horní stupeň se poté rozpadl a vytvořil poměrně velký mrak trosek. A nebylo to poprvé, kdy se horní stupeň CZ-6A na oběžné dráze rozpadl. Ze sedmi startů této stále ještě nové čínské rakety je to již čtvrtý případ.

První zprávu o nejnovějším rozpadu horního stupně CZ-6A přinesla společnost Slingshot Aerospace, která dle svých měření zaznamenala více než 50 kusů trosek. Zpočátku nebylo jasné, zda se jedná o opakovaný problém související s pasivací nebo izolací stupně, či se přihodilo něco mnohem energičtějšího. Americké velitelství pro vesmír (USSPACECOM) 8. srpna potvrdilo, že se jedná o rozpad stupně. USSPACECOM uvedl, že sleduje již více než 300 kusů z tohoto rozpadu.

Společnost LeoLabs, která monitoruje nízkou oběžnou dráhu Země pomocí globální sítě radarů, později 8. srpna uvedla, že její radarová data naznačují „nejméně 700 úlomků trosek a potenciálně více než 900“. Oblak trosek se nachází na stejné dráze s osmnácti vypuštěnými družicemi nové konstelace. A zdá se, že na dráze zůstane poměrně dlouho, jelikož stupeň družice vypouštěl přímo na cílovou dráhu. Trosky v takových výškách, kde je velmi malý odpor zbytků atmosféry, mohou zůstat na oběžné dráze i desítky let v závislosti na velikosti a hustotě úlomků a dalších proměnných.

Na tuto informaci pak reagovala společnost SpaceX, která je dlouhodobě terčem kritiky za množství družic vysílaných v rámci budování konstelace Starlink. Její snaha o minimalizaci znečišťování oběžných drah například obsahuje i vypouštění družic na nižší než cílové dráhy tak, aby stupeň v případě problémů poměrně rychle zanikl samovolně třením o vrchní vrstvy atmosféry. Starlinky se pak na své oběžné dráhy dostávají pomocí svých vlastních motorů. Nárůst množství kosmického odpadu je přitom problém právě pro podobné konstelace, ale i další družice.

Úřad pro kosmickou tříšť Evropské kosmické agentury odhaduje, že v historii již došlo k více než 640 rozpadům, explozím, srážkám nebo anomálním událostem, které vedly ke vzniku trosek. Odhaduje se také, že existuje 40 500 objektů kosmického smetí větších než 10 cm, 1 100 000 objektů ve velikosti od 1 cm do 10 cm a 130 milionů objektů kosmického smetí ve velikostech od 1 mm do 1 cm.

Zásadním problémem této konkrétní události však je, že se zřejmě jedná o systémový problém zmíněného nosiče. Raketu Dlouhý pochod 6A vyvinula státní Šanghajská akademie kosmických technologií (SAST). Využívá stupně s kapalnými pohonnými látkami – kapalným kyslíkem a leteckým petrolejem. Vzletu pak pomáhají boostery na tuhé pohonné látky. Nosná raketa může vynést až 4 500 kg nákladu na dráhu SSO ve výšce 700 km. Suchá hmotnost horního stupně je podle NASA přibližně 5 800 kg. Raketa prozatím vzlétla celkem sedmkrát, přičemž její premiérový start se uskuteční v březnu 2022.

Je to již podruhé, co se horní stupeň rakety úplně rozpadl na oběžné dráze. Při prvním incidentu v listopadu 2022 bylo do konce ledna 2023 identifikováno 533 úlomků. Dva další stupně rakety CZ-6A vytvořily mračna trosek, ale nedošlo k jejich plnému rozpadu. Zatímco první dvě zmíněné události se projevují široce rozptýleným oblakem několika set kusů trosek, ty druhé většinou obsahují jeden velký objekt – druhý stupeň a u něj několik menších objektů pohybujících se přímo s ním. China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), ani čínská kosmická agentura (CNSA) se k rozpadu stupně nevyjádřily.

Paradoxní je, že se Čína snaží o zabránění vzniku kosmického odpadu a s několikaletým zpožděním oproti světu pracuje na pravidlech nakládání s vyhořelými horními stupni. Šanghajský institut inženýrství kosmických systémů v roce 2023 vypracoval „Podrobné požadavky na likvidaci orbitálních stupňů nosných raket“. Cílem pokynů je mimo jiné snížit pravděpodobnost vzniku trosek a zabránit dalším srážkám. Normy zahrnují deorbitaci vyhořelých stupňů, pokud je to možné, pokyny pro dobu jejich setrvání na oběžné dráze a pasivaci, aby se zabránilo pozdějším explozím (ať už akumulátorů, či zbytků paliva). Standardy měly být zavedeny 1. ledna 2024.

Start 6. srpna byl prvním pro plánovanou čínskou komunikační konstelaci na nízké oběžné dráze Země známou jako G60 neboli Qianfan. Společnost Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), která stojí za konstelací Qianfan, plánuje vypustit více než 14 000 družic. Zatím není jisté, jakou část této konstelace bude vynášet raketa CZ-6A.

Kosmický přehled týdne:

V září 2024 by se do kosmického prostoru měl vydat druhý exemplář nové rakety Vulcan společnosti ULA, který je zároveň také druhým startem certifikačním. ULA by ráda vynášela zakázky pro americké Kosmické síly a k tomu je třeba ověřit bezpečnost nosiče. První Vulcan startoval s lunárním laderem, druhý měl startovat s malým nákladním raketoplánem Dream Chaser. Nicméně zpoždění při přípravě tohoto raketoplánu vedlo k přehodnocení nákladu a druhý Vulcan tak poletí s hmotnostní maketou. V tomto týdnu byl na kosmodromu vztyčen první stupeň, na který pak budou připojeny dva pomocné stupně, dále stupeň druhý a aerodynamický kryt.

Přesun prvního stupně rakety Vulcan ke konečnému sestavení před druhým startem
Přesun prvního stupně rakety Vulcan ke konečnému sestavení před druhým startem
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Společnost Rocket Lab provedla první zážeh jejich nového motoru Archimedes, který bude pohánět nově připravovaný znovupoužitelný nosič Neutron. Společnost oznámila, že 8. srpna provedla první statický zážeh motoru Archimedes v kosmickém středisku NASA Stennis v Mississippi. Při testu, který se uskutečnil začátkem srpna, dosáhl motor na kapalný metan a kapalný kyslík 102 % svého jmenovitého výkonu během zážehu. Délka zážehu nebyla zveřejněna. Podstatné také je, že se jednalo o motor v plné velikosti, nešlo tedy o zkušební zmenšenou verzi. Nosič má být konkurencí pro rakety Falcon 9 a Petr Beck (CEO Rocket Lab) předpokládá, že první start se uskuteční v roce 2025.

Přehled z Kosmonautixu:

Na tomto místě naleznete přehled všech článků, které v uplynulém týdnu vyšly na webu Kosmonautix. Umožní vám tak ucelit pohled na kosmonautické události posledních dní. Zajímavé věci se děly v přístavu na Floridě, kam společnost Blue Origin přivezla rozměrovou maketu prvního stupně rakety New Glenn a cvičila manipulaci s ním. Po vynesení potkaly drobné problémy nákladní loď Cygnus. Průběh letu, který naštěstí dobře skončil, jsme sledovali živě. Zmíněná kosmická loď měla na palubě také nástroje potřebné k opravě přístroje NICER. A Cygnus nakonec k ISS dorazil v původně plánovaný čas a tak jsme vám zachycení lodi mohli zprostředkovat Živě a česky. V úterý jsme dále zkoumali náklad prvního letu rakety Ariane 6. Tentokrát jsme se podívali na CubeSat Curium One. Hardware pro druhý let rakety Vulcan úspěšně dorazil na kosmodrom a čeká jej příprava na start. Při něm by na palubě měla být hmotnostní maketa a tímto letem by nosič měl získat potřebnou certifikací. V roce 2022 došlo k záměrnému nárazu americké sondy DART do měsíčku planetky Didymos, která je nyní cílem řady výzkumů. K tělesu se navíc chystá evropská sonda Hera. Problémy s návratem lodi Starliner, která je stále připojena k Mezinárodní kosmické stanici, vedou k dominovému efektu a došlo tak k odkladu plánované pilotované mise Crew-9. Ač to nikdo neplánoval, vědci naučili družice Sentinel-2 sledovat oblaka obsahující oxid dusičitý a výrazně tak pomoci s jeho sledováním. Další tisková konference NASA k otázce Starlineru poprvé přinesla oficiálně řečenou úvahu o možnosti návratu posádky Starlineru na palubě Crew Dragonu. Letní seriál TOP5 ani tento týden nepřinesl žádné oddechové čtení, ale naopak vám naservíroval hned pět objevů sondy Planck. Velké sítě malých družic, to bylo téma konference Small Satellite. V sobotu jsme se ohlédli za tím, jak použití inovativního zařízení Sky Crane změnilo způsoby přistávání na Marsu. Rover VIPER byl sice zrušen a uvažovalo se o jeho rozebrání, ale NASA stále nabízí možnost jeho využít případným zájemcům.

Snímek týdne:

Blue Origin v tomto týdnu na Floridě testovala manipulaci s prvním stupněm nově připravované rakety New Glenn. Jedná se o rozměrovou maketu prvního stupně. První stupeň má na výšku 57,5 metru a průměr 7 metrů. Nový nosič má mít znovupoužitelný první stupeň a na nízkou oběžnou dráhu by měl dopravit až 45 tun. Reálně se však bude používat spíše na vynášení nákladu na dráhu přechodovou ke geostacionární, kde je nosnost 13,6 tuny. První start by měl proběhnout ještě letos.

Manipulace s maketou prvního stupně rakety New Glenn v přístavu na Floridě
Manipulace s maketou prvního stupně rakety New Glenn v přístavu na Floridě
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

I přes počáteční problémy se zážehem motoru lodi Cygnus, dorazila nakonec dle původního plánu tato nákladní automatická loď k ISS a byla úspěšně zachycena. Podívejte se na sestřih ze záchytu této lodi na misi NG-21.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GUoGZ34bcAAZcEQ?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GUihmy2XsAAyaXH?format=jpg&name=4096×4096
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…CAX1GWw&oe=66BD8392

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/08/11/kosmotydenik-621-5-8-11-8/