sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

NASA podpoří technologie pro Habitable Worlds Observatory

Agentura NASA oznámila, že vybrala tři návrhy od soukromých firem, které se týkají pomoci s vývojem technologií pro budoucí velké kosmické teleskopy a plánů na koncept mise Habitable Worlds Observatory, což může být první teleskop navržený k pátrání po životě mimo Sluneční soustavu. Tato mise by zvládla přímé zobrazení exoplanet o velikosti Země u hvězd podobných Slunci, ale mohla by také studovat jejich atmosféry a hledat v nich chemické stopy života. Kromě toho může provádět i další výzkumy – ať už celého vesmíru, nebo naší soustavy. NASA je momentálně v časné fázi přípravy konceptu mise a pracovní skupiny v rámci komunity analyzují její základní vědecké cíle i způsoby, jak jich nejlépe dosáhnout. Agentura rovněž připravuje zřízení projektové kanceláře pro technologické dozrání částí  Habitable Worlds Observatory, která vznikne v Goddardově středisku v Greenbeltu ve státě Maryland.

Habitable Worlds Observatory bude historicky ambiciózní mise, takže jsme zvolili opatrný, strategický přístup k jejímu vývoji a nyní budujeme nezbytné základy. Budeme muset spojit pestrou skupinu expertů z vládních, akademických i průmyslových okruhů, zatímco budeme chystat technologie a učit se z našich předešlých velkých observatoří,“ říká Mark Clampin, ředitel astrofyzikální divize v centrále NASA a dodal: „Díky těmto oceněním jsme nadšeni, že můžeme zapojit průmysl do odstraňování technologických nedostatků, aby se tato přelomová mise stala skutečností.“

Na tomto uměleckém konceptu je znázorněna jedna z několika původních možných variant designu teleskopu Habitable Worlds Observatory (HWO).
Na tomto uměleckém konceptu je znázorněna jedna z několika původních možných variant designu teleskopu Habitable Worlds Observatory (HWO).
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Letos v lednu se NASA obrátila na průmysl s výzvou o podávání návrhů na pomoc s vývojem klíčových technologií, které budou pro HWO nezbytné. Mise bude například vyžadovat koronograf, tedy přístroj schopný odstínit světlo hvězdy, aby byly vidět slabé objekty v jejím okolí. Tento koronograf však bude muset být tisíckrát schopnější než jakýkoliv dříve postavený kus. Stejně tak bude potřeba i stabilní optický systém, který se oběhem pozorování nepohne o více, než je průměr atomu!

S pokrokem těchto technologií mají pomoci firmy, které nyní NASA vybrala pro uzavření kontraktů na dva roky s fixní cenou a kombinovanými náklady 17,5 milionu dolarů, přičemž práce mají začít koncem letošního léta. Mezi vybrané projekty patří:

Ultra-stable Telescope Research and Analysis – Critical Technologies (ULTRA-CT)
Tento projekt se zaměřuje na vysoce přesné modelování a demonstrace subsystémů pro podporu budoucího vývoje ultrastabilních optických systémů se schoptnostmi za hranicí současných špičkových technologií.

“Technology Maturation for Astrophysics Space Telescopes (TechMAST)”
Cílem tohoto projektu je zdokonalit infrastrukturu integrovaného modelování, která je nutná k orientaci ve vzájemných závislostech návrhu a k porovnání potenciálních možností návrhu mise.

“STABLE: Systems Technologies for Architecture Baseline”
Tento projekt se zaměří na dozrání technologií spojených s funkcemi teleskopu jako je výsuvné stínidlo a struktura nesoucí optické prvky při omezení účinků ostatních systémů, či vnějšího rušení.

Zmíněné práce naváží na proces System-Level Segmented Telescope Design z roku 2017, do kterého NASA zapojila soukromé firmy a který skončil v prosince 2023. Nově schválené projekty pomohou informovat NASA o přístupu k plánování HWO, protože agentura staví na technologiích svého vesmírného teleskopu Jamese Webba i budoucího vesmírného teleskopu Nancy Grace Roman a zjišťuje, kde bude zapotřebí v budoucnu investovat.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/
https://planetary.s3.amazonaws.com/web/assets/pictures/possible-hwo-design.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/satellite.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/06/02/nasa-podpori-technologie-pro-habitable-worlds-observatory/