sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

SpaceX vymění tepelný štít lodi Crew Dragon

Příští pilotovaná mise lodi Crew Dragon mířící k ISS je naplánovaná na září letošního roku. NASA 24. května oznámila, že loď dostane jiný tepelný štít, než se kterým se původně počítalo, jelikož jeho kompozitní podklad neprošel schvalovacími zkouškami z důvodu výrobní vady. Kompozitní struktura lodi Crew Dragon má průměr 4 metry a nachází se na spodní části návratové kabiny. Důležité je, že se tepelný štít dá od návratové kabiny odpojit, takže je možné měnit tepelné štíty mezi jednotlivými exempláři. Na tuto kompozitní strukturu jsou pak usazeny dlaždice tepelné ochrany, jejichž úkolem je chránit kabinu před spalujícím žárem, který na konci každé mise doprovází návrat do atmosféry.

Vylovení návratové kabiny lodi Crew Dragon po misi Crew-3.
Vylovení návratové kabiny lodi Crew Dragon po misi Crew-3.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

SpaceX má pečlivý testovací proces pro každý díl či systém, aby prověřila jejich bezpečnost a spolehlivost,“ uvedla NASA a dodala: „Začátkem května však kompozitní struktura nového tepelného štítu určená pro misi Crew 5 neprošla schvalovacími testy. Zkoušky tedy splnily svůj úkol a odhalily výrobní vadu. NASA a SpaceX se proto dohodly na použití jiného tepelného štítu pro tuto misi, který čekají před letem úplně stejně pečlivé testy.“

NASA si u SpaceX objednala služby spočívající v dopravě astronautů na stanici ISS a zpět. Dohlíží také na komerční kontrakty se SpaceX – ať už jde o dopravu lidí či nákladu. Mise Crew-5 bude již pátou operační misí lodi Crew Dragon pro rotaci posádek na stanici a také osmým letem lodi Crew Dragon s posádkou na palubě. Čtyři astronauti z mise Crew-5 vystřídají na ISS astronauty z mise Crew-4, kteří odstartovali 27. dubna.

Crew Dragon po návratu z mise Crew-2.
Crew Dragon po návratu z mise Crew-2.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Manažeři agentury a zástupci SpaceX jsou momentálně v procesu výběru, který hardware použijí pro misi Crew-5. V tomto procesu se také (kromě jiného) rozhoduje i o konkrétním exempláři tepelného štítu. „Bezpečnost posádky je pro NASA i SpaceX nejvyšší prioritou. Stále počítáme se startem mise Crew-5 v září roku 2022,“ doplnila NASA. Firma SpaceX zatím na dotazy portálu Spacefight Now neodpověděla.

Velitelkou mise Crew-5 bude americká astronautka Nicolle Mann, pilotem pak její krajan Josh Cassada – v obou případech se bude jednat o jejich první vesmírnou misi. Do lodi usedne i japonský velezkušený astronaut Kojči Wakata, kterého čeká již pátý kosmický let. Největší pozornost však na sebe poutá Anna Kikina, ruská kosmonautka, která se již několik měsíců připravuje na svůj let, při kterém by se stala prvním občanem Ruska, který poletí v lodi Crew Dragon. Vše ale bude záležet na dohodě mezi americkou a ruskou vládou, které by měly dokončit dohodu o misi v průběhu příštího měsíce. NASA si chce zajistit dohodu s Ruskou kosmickou agenturou, v rámci které by Rusové létali na ISS v amerických lodích a Američané naopak v Sojuzech. Důležité však je, že by šlo o čistou výměnu – ve hře by tedy nebyly žádné finanční platby.

Vylovení lodi Crew Dragon po bezpilotní testovací misi DM-1.
Vylovení lodi Crew Dragon po bezpilotní testovací misi DM-1.
Zdroj: https://www.teslarati.com/

SpaceX má k dispozici čtyři návratové kabiny lodi Crew Dragon. Freedom je aktuálně připojena k ISS, Endeavour a Endurance se ze svých misí u stanice vrátily 25. dubna a 6. května. Loď Resilience, která letěla naposledy vloni v září, by pravděpodobně měla být využita pro čistě soukromou pilotovanou misi Polaris Dawn, která má proběhnout koncem tohoto roku. Tak to alespoň uvedl Jared Isaacman, velitel mise Polaris Dawn. NASA také uvedla, že nedávné návraty lodí Crew Dragon Endeavour a Endurance byly normální.

Vylovená kabina lodi Crew Dragon po pilotované testovací misi DM-2.
Vylovená kabina lodi Crew Dragon po pilotované testovací misi DM-2.
Zdroj: https://i.natgeofe.com/

Endeavour dosedl 25. dubna do vln Atlantiku u pobřeží Floridy, čímž zakončil 17 dní dlouhou komerční pilotovanou misi Ax-1 s bývalým astronautem NASA na palubě a třemi platícími cestujícími. Šestého května se pak do vod Mexického zálivu snesla kabina lodi Crew Dragon Endurance, která na Zemi vrátila americké astronauty a jejich německého kolegu, kteří strávili na ISS přibližně půl roku. „Systém pracoval podle návrhu bez jediného zaváhání,“ uvedla NASA na adresu návratu misí Ax-1 a Crew-3.

23. května přinesl portál SpaceExplored.com zprávu, ve které bylo uvedeno, že únik hypergolických látek (používají se v pohonném systému lodi Crew Dragon) mohl kontaminovat tepelný štít a způsobit jeho poškození během návratu na Zemi. NASA tuto informaci hned o den později označila za nepravdivou. „Během návratu pilotovaného Crew Dragonu se neobjevil žádný únik hypergolických látek a nedošlo ani k žádné kontaminaci, která by způsobila rozsáhlejší poškození,“ uvedla NASA a dodala: „SpaceX a NASA provádí kompletní inženýrské zhodnocení systému tepelné ochrany na tepelném štítu po každém návratu. Stejné to bylo i před startem mise Crew-4, která je momentálně u Mezinárodní kosmické stanice.

Start mise Crew-4
Start mise Crew-4
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Zmíněná mise Crew-4 byla první pilotovanou misí firmy SpaceX, která vyrazila na cestu s opakovaně použitou strukturou tepelného štítu. Dlaždice tepelné ochrany, které jsou k ní připojeny, byly pro misi Crew-4 vyrobeny nové. SpaceX však vybrané dlaždice opakovaně používá u nákladních lodi Dragon 2, o čemž NASA ví. Příští nákladní loď Dragon 2 by měla na svou misi vyrazit 7. června z Kennedyho střediska na Floridě. O vynesení se opět postará osvědčená raketa Falcon 9.

Lodě Dragon 2 a Crew Dragon jsou si na první pohled velmi podobné, detaily je však odlišují. Nákladní Dragon 2 pochopitelně postrádá sedačky, ovládací panely a některé systémy podpory života. Nákladní lodě také nemají záchranný systém, který by je v případě selhání nosiče odnesl od rakety Falcon 9. Pilotovaný Crew Dragon je v současné době jedinou americkou lodí, která má certifikaci pro přepravu astronautů na stanici. NASA věří, že loď Starliner od Boeingu, která minulý týden vyrazila na velmi dlouho odkládanou testovací misi, nabídne druhou domácí možnost vynášení astronautů a doplní tak Crew Dragon od SpaceX a ruské Sojuzy.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/05/crewdragonheatshield.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52054067865_e9652374f9_k_d.jpg
https://www.nasa.gov/…/files/thumbnails/image/51666658091_9efed0efd4_5k.jpg
https://www.teslarati.com/…ops-030819-NASA-Cory-Huston-1-crop-c.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52033404108_0233fbe970_k_d.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
2 let před

Tak který Dragon poletí na Crew-5?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Kamil

To zatím nebylo určeno.

Kamil
Kamil
2 let před

Měl bych nápad, koho poslat s Crew-5, kdyby paní Kikinu poslali domů. Co třeba Elona Muska jako čestného hosta na ISS? Reklama pro NASA i Space X prvního řádu. Samozřejmě by se vrátil s Crew-4 a někdo by si prodloužil pobyt. Stejně chtějí udělat tucet ročních pobytů, tak by byla příležitost.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Kamil

Krajně nepravděpodobné.

ov42
ov42
2 let před
Odpovědět  Kamil

Co más proti Kikině? Mě přijde docela sympatická.

https://kosmonautix.cz/2022/05/26/spacex-vymeni-tepelny-stit-lodi-crew-dragon/