sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Česká cesta do vesmíru – novinky po prázdninách

Druhá tiskové konference dlouhodobého projektu Česká cesta do vesmíru se konala 2. září 2024 v hlavním sále brněnského planetária.

21. června letošního roku jsme Vám přinesli článek o tiskové konferenci projektu Česká cesta do vesmíru, která se o den dříve uskutečnila v Praze. Během letních prázdnin se na projektu pilně pracovalo a tak bylo možné uspořádat 2. září druhou tiskovou konferenci, kterou tentokrát hostilo brněnské planetárium. Termín tiskové konference nebyl na první školní den nového školního roku zvolen náhodně. Projekt Česká cesta do vesmíru má více úrovní a jednou z nich je i zaměření na vzdělávání mladé generace, které chce pomoci najít cestu k technickému vzdělávání a přírodovědným oborům. Tím bude zajištěno, že české firmy a akademická pracoviště zaměřující se na kosmické technologie, budou mít dostatek pracovníků pro všechny smělé projekty. Česko má už teď velmi kvalitní kosmický průmysl, ale nesmíme si nechat ujet vlak.

Mladí lidé si mají v rámci řady chystaných aktivit ověřit, že se mohou zapojit do vědy a techniky, která je pro naši společnost mimořádně potřebná. Přirozenou součástí těchto snah o zatraktivnění zmíněných oborů, je i zájem o vyslání Aleše Svobody na Mezinárodní kosmickou stanici. Není žádným tajemstvím, že kosmonautika a kosmonauti už desítky let inspirují mladé lidi po celém světě. Aleš Svoboda by tak mohl být perfektním symbolem, kam až to mohou mladí Češi (a Češky) dotáhnout. Na tiskové konferenci byla představena základní časová osa přípravy Aleše Svobody na nejbližší měsíce. Už mezi 6. a 8. zářím se český stíhací pilot zúčastní simulované kosmické mise Promise, která proběhne v Praze v zařízení Hydronaut. 28. října pak Aleš Svoboda zamíří do Kolína nad Rýnem do střediska ESOC, kde na něj čeká první kolo příprav na kosmický let, které potrvá do 13. prosince.

Chystané akce pro firmy a další profesionály v oboru.
Chystané akce pro firmy a další profesionály v oboru.
Zdroj: Tiskové materiály

Sympatické je také to, že let kosmonauta zde není prezentován jako hlavní a jediný cíl, po kterém nastane prázdno. Namísto toho je tato aktivita logickou součástí celého dlouhodobého projektu podpory české vědy a techniky. Pokud by však český kosmonaut neměl na oběžné dráze co dělat, pak by jeho cesta skutečně neměla význam. Tohle totiž nemá být žádný výlet, jak si mnozí mylně myslí, ale vědecká mise naplněná experimenty, které pomohou českým firmám i akademickým institucím získat konkurenční výhody a poznatky využitelné v dalších letech. Když se uspořádala neoficiální výzva k podávání návrhů na experimenty, sešlo se jich okolo 60, což je počet srovnatelný se 4× větším Polskem.

Časová osa přípravy experimentů.
Časová osa přípravy experimentů.
Zdroj: Tiskové materiály

9. září proběhne expertní jednání českých zástupců z ESA, podle kterého budou nastaveny podmínky pro výběr experimentů, aby byly získané poznatky využitelné v celoevropském kontextu a Češi se mohli zaměřit na něco, co třeba už nedělá někdo jiný. Na 16. září je naplánováno spuštění výzvy k předkládání návrhů, která bude otevřená do 11. listopadu letošního roku. Ještě v listopadu začne vyhodnocování předložených návrhů, což by mělo trvat do ledna 2025. Jakmile bude tato fáze hodnocení uzavřena, předá česká delegace agentuře ESA příslušné dokumenty, aby mohly začít další kroky. V dalších měsících ESA posoudí výsledky a provede jejich autorizaci, což je nezbytné pro pokračování vybraných návrhů. Dalším krokem pak bude jednání s doporučenými navrhovateli a na to navazující uzavírání smluv.

Časová osa přípravy Aleše Svobody a účastníků parabolického letu.
Časová osa přípravy Aleše Svobody a účastníků parabolického letu.
Zdroj: Tiskové materiály

Jak už bylo uvedeno na začátku článku, Česká cesta do vesmíru není jen o letu Aleše Svobody. V České republice se budou konat desítky větších či menších projektů, které budou cílit na různé cílové skupiny – od žáků základních škol až po vysokoškoláky. Přehled některých je už nyní na webu vzhurudovesmiru.cz. Významnou roli v tomto procesu hraje ESERO, Vzdělávací kancelář Evropské kosmické agentury, která pro české žáky a studenty pořádá nejrůznější soutěže, ve kterých mladá generace získá cenné zkušenosti – ať už jde o programování, 3D modelování, mechatroniku, či analýzu skutečných dat z družic, vždy bude vesmírná tematika zajišťovat atraktivitu dané činnosti. Jinými slovy, poskytne odpověď na často slýchanou otázku: „A proč bych se to měl učit? K čemu mi to jako bude?“ Že kosmický motivační faktor opravdu funguje, dokládají úspěšné výsledky z minulých let.

Pro učitele jsou připraveny Workshopy s různým tematickým zaměřením.
Pro učitele jsou připraveny Workshopy s různým tematickým zaměřením.
Zdroj: Tiskové materiály.

Na tiskové konferenci byla představena také mimořádně lákavá možnost, která cílí na studenty ve věku 13 – 18 let. Pokud se jim podaří projít několikakolovým výběrem, dostanou se do dvacetičlenné skupiny, která si vyzkouší nefalšovaný parabolický let s několika až dvacetisekundovými pobyty ve stavu snížené gravitace. O tom, že to bude pro mladé lidi skutečně mimořádný zážitek, asi není potřeba spekulovat. A nepůjde o žádné malé letadýlko, v jehož trupu nebude pro poletování dost místa. Do České republiky za tímto účelem dorazí letoun Airbus A310 společnosti Novespace, což je dceřiná firma Francouzské kosmické agentury CNES. Na palubě tohoto letounu, který je pro parabolické lety speciálně upraven,  se tak studenti přiblíží pocitům z kosmického letu nejblíže, jak to je možné, aniž byste opustili atmosféru. Zájemci se mohou přihlásit pomocí online formuláře na webu vzhurudovesmiru.cz.

Zdroje informací:
https://www.mdcr.cz/
https://www.vzhurudovesmiru.cz/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.mdcr.cz/getattachment/4b3cd5bf-fd64-457b-9e96-e2ea17262d2c/preview_image.aspx

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/09/04/ceska-cesta-do-vesmiru-novinky-po-prazdninach/