Sentinel-2C je uzavřen v krytu

Sentinel-2 a vizualizace jeho snímkování

S tím, jak pokračují přípravy na start družice Sentinel-2C, ke kterému by mělo podle aktuálního plánu dojít 4. září, mohly týmy expertů na evropském kosmodromu ve Francouzské Guyaně naposledy zamávat svému cennému nákladu, který byl vzápětí uzavřen do aerodynamického krytu a schoval se tak pohledům okolí. Po dosažení nízké oběžné dráhy naší Zeměkoule bude Sentinel-2C poskytovat snímky zemského povrchu ve vysokém rozlišení pro široké spektrum aplikací v monitorování zemských pevnin, vodních ploch, ale i atmosféry, což už teď dělají jeho starší sourozenci, evropské družice Sentinel-2A a Sentinel-2B.

Usazení Sentinelu-2C na družicový adaptér.

Usazení Sentinelu-2C na družicový adaptér.
Zdroj: https://www.esa.int/

Poté, co Sentinel-2C připlul v červenci na kosmodrom ve Francouzské Guyaně, podstoupil tu vše, co je potřeba udělat k přípravě družice před startem. Patří sem třeba dlouhý seznam pečlivých kontrolních kroků, které mají zajistit, že všechny součásti družice jsou ve funkčním stavu. Dalším důležitým krokem, o kterém jsme Vás informovali už minulý týden, je plnění nádrží v útrobách družice 130 kilogramy pohonných látek. Dalším krokem bylo připojení Sentinelu-2C k adaptéru, který slouží k propojení družice s nosnou raketou. Nyní tak mohlo přijít uzavření družice do aerodynamického krytu rakety Vega. Nejenže šlo o důležitý krok na dlouhé cestě ke startu, ale byla to také událost svým způsobem emocionální, protože už nikdy nikdo tuhle družici takhle pěkně zblízka na vlastní oči neuvidí.

Manažerka startovní kampaně Sentinelu-2C, Patricia Lopez z ESA, uvedla: „Proces přípravy Sentinelu-2C na start probíhal mimořádně dobře a bylo to díky tvrdé práci všech zapojených týmů. Samozřejmě, uzavření do aerodynamického krytu je důležitý milník a my jsme mimořádně šťastní, že jsme se dostali do této fáze. Byl to ale také čas, který jsme mohli využít k symbolickému rozloučení. Na velmi krátkou chvilku před uzavřením krytu mohlo pár šťastlivců, kteří zde byli, vidět družici jako nikdy předtím – celou v letové konfiguraci. Vypadala jako vzácný šperk, který nyní budeme mít bezpečně zabalený až do startu. V zásadě to skutečné loučení nastane až za necelé dva týdny, start je naplánován na 3. září ve 22:50 místního času v Kourou, což je 4. září ve 3:50 SELČ, na což se už opravdu hodně těšíme.

Uzavření Sentielu-2C do aerodynamického krytu.

Uzavření Sentielu-2C do aerodynamického krytu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Jak už napovídá samotný název družice, Sentinel-2C bude třetím zástupcem série družic Sentinel-2. Až nová družice projde procesem uvádění do provozu, přebere na sebe úkoly, které momentálně plní Sentinel-2A, která byla vypuštěna v roce 2015. Později dojde ke startu Sentinelu-2D, který by měl nahradit družici Sentinel-2B. Díky této postupné výměně bude zajištěna kontinuita snímkování i v dalších letech. Program Sentinel-2 tvoří sestava dvou identických družic, které sdílejí společnou oběžnou dráhu, avšak jsou vůči sobě na této dráze posunuty o 180°.

Každá družice ze série Sentinel-2 nese multispektrální snímač ve vysokém rozlišení, který je schopen pořizovat fotografie ve viditelné, ale také v blízké infračervené části elektromagnetického spektra. Ze své oběžné dráhy ve výšce 786 kilometrů nad Zemí tyto družice poskytují nepřetržité snímkování pásu širokého 290 kilometrů. Data pořízená ve 13 různých spektrálních pásmech dosahují prostorového rozlišení 10, 20 a 60 metrů. Start družice Sentinel-2C bude zajímavý ještě z jednoho důvodu. O vynesení této družice se totiž postará evropská raketa Vega. Půjde přitom o její vůbec poslední start. Původní Vega sice končí, ale má tu svého nástupce – vylepšenou raketu Vega-C.

Uzavření aerodynamického krytu s družicí Sentinel-2C.

Uzavření aerodynamického krytu s družicí Sentinel-2C.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.space-airbusds.com/media/image/sentinel2.jpg
https://www.esa.int/…/Sentinel-2C_being_lifted_onto_the_Vega_launch_adapter.jpg
https://www.esa.int/…/Sentinel-2C_being_encapsulated_in_the_Vega_fairing.jpg
https://www.esa.int/…/Closing_the_Vega_rocket_fairing_with_Sentinel-2C_within.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.