Příprava sondy Hera finišuje

Trochu to vypadá, jako když se domácí mazlíček uloží do své boudy. Tady jde ale o evropskou sondu Hera z oboru planetární obrany a uložena byla do speciálního kontejneru, jelikož ji čeká závěrečná fáze testovací kampaně. Sonda stále pobývá v technologickém středisku Evropské kosmické agentury ESTEC v Nizozemí, kde zůstane až do konce srpna. Na první pohled obyčejný kontejner, do kterého byla sonda uložena, se stal místem, kde proběhly testy Hery zaměřené na lokalizaci úniků. Tento test má potvrdit, že i po desetiměsíční fázi environmentálních testů jsou rozvody na sondě stále těsné. Vlastní princip zkoušky je velmi jednoduchý, jak popisuje manažer mise Hera, Ian Carnelli: „Nádrže na pohonné látky sondy Hera se naplní plynným heliem o tlaku 300 barů, tedy 300 násobek standardního atmosférického tlaku. Poté se sonda uloží do kontejneru a přidají se senzory sledující, zda vnitřní tlak zůstává stabilní po dobu celého den trvajícího testu.

Pohonný systém sondy Hera již prošel jedním testem zaměřeným na úniky, který obstarala v Itálii firma Avio, ještě než byl k pohonnému modulu připojen centrální modul. Jenže Hera už od té chvíle prošla spoustou zkoušek, které simulovaly namáhání při startu a také provoz ve vakuu kosmického prostoru. Proto potřebujeme prověřit, zda během tohoto procesu nedošlo k nějakému poškození,“ dodal Carnelli.

Z bezpečnostních důvodů proběhla zkouška těsnosti uvnitř místnosti LEAF (Large European Acoustic Facility), kde již sonda Hera podstoupila akustické zkoušky, při kterých byla vystavena drsnému hluku, který simuloval podmínky při startu. Po tomto testu může Hera i její dva spolucestující CubeSaty pokračovat do fáze funkčních testů a start je plánován na začátek října. Rozhodující však bude, jak dlouho budou po včerejší anomálii uzemněny rakety Falcon 9.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26223594-1-eng-GB/Hera_in_the_doghouse.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.