sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Pionýři prvního letu Ariane 6 – #12 RAMI

Deployer RAMi

Start evropské rakety Ariane 6 představoval důležitý milník evropské kosmonautiky. Evropa má opět přístup do kosmického prostoru. My si postupně představujeme jednotlivé položky nesmírně pestrého nákladu, který při tomto letu dostala Ariane 6 do kosmického prostoru. Tentokrát naším tématem bude družicový deployer. Jeden jsme si už představili v jednom z předchozích dílů, ale i tento stojí za pozornost. Opět se jedná o originální přístup firmy, která jej vyrobila, a opět se tu setkáváme s pokusem o inspiraci mladé generace. Tentokrát stopu na tomto kosmickém zařízení zanechaly vůbec nejmladší děti. Nejmladšímu dokonce byl jen jeden rok! A všichni jsou z jednoho města. Pojďte s námi prozkoumat deployer RAMI.

Konfigurace deployeru RAMI
Konfigurace deployeru RAMI
Zdroj: https://www.esa.int/

Zmíněný deployer vyrobila španělská společnost UARX Space, která je hrdá, že se může pyšnit svým nejmodernějším a dle svých slov i nejspolehlivějším deployerem družic známým pod názvem RAMI. Toto jedinečné zařízení, které má rozměry 285 mm × 295 mm × 470 mm, je určeno k dopravě dvanácti CubeSatů na oběžnou dráhu. Počet vynesených družic je však dán velikostí CubeSatů a proto je toto zařízení škálovatelné od 1U po 12U CubeSaty. RAMI je zkonstruován z robustních a zároveň lehkých materiálů a pojme CubeSaty o celkové hmotnosti až 24 kilogramů, přičemž jeho vlastní hmotnost bez družic zůstává pod 13 kg. Samozřejmostí je možnost družice napájet z externího zdroje. Díky těmto výjimečným vlastnostem je RAMI klíčovou součástí historicky prvního letu rakety Ariane 6 a předznamenává budoucí možnosti nové rakety ve vypouštění sekundárních nákladů právě díky těmto deployerům.

Společnost UARX Space se však zavázala, že její výrobek bude co možná nejvíce univerzální a flexibilní a s predikcí dalšího rozvoje sektorů malých družic je schopen reagovat i na nestandardní rozměry družic. CubeSaty totiž stále častěji nesou různá zařízení, které přesahují jejich standardizované kostky a společnosti vyrábějící deployery se snaží tato zařízení udělat tak, aby byla i v takovém případě flexibilní.

Integrace CubeSatu do deployeru RAMI
Integrace CubeSatu do deployeru RAMI
Zdroj: https://www.esa.int/

Yanina Hallak, generální ředitelka společnosti UARX Space, vyjadřuje vizi firmy: „Jdeme nad rámec standardních produktů, zaměřujeme se na detaily a zahrnujeme další funkce, které maximalizují úspěch misí našich zákazníků.“ Ostatně tímto přístupem je společnost výjimečná a patří mezi hrstku firem poskytujících podobné deployery, které se snaží být tolik flexibilní. Není to totiž standardem.

Pro misi Ariane 6 byl RAMI nakonfigurován tak, aby mohl nést jeden 6U (šest jednotek) a dva 3U CubeSaty, což zajistí dostatečný prostor pro užitečné zatížení dvou CubeSatů, konkrétně ReplicatorROBUSTA-3A – tyto dva zajímavé CubeSaty, o kterých jsme už psali, také stojí za pozornost. Konstrukce deployeru zahrnuje nemagnetické zařízení, které zajistí otevření jeho dveří v reakci na signál z nosné rakety Ariane 6. Jakmile jsou dvířka zcela otevřena, mechanismus s tlačnou pružinou uvolní CubeSaty do kosmického prostoru. Společnost také zdůrazňuje, že jejich systém vypouštění neobsahuje žádné pyropatrony a je tak velmi šetrný k náchylným kosmickým zařízením.

Výše zmíněný přístup společnosti UARX Space k zákazníkům dokumentuje i integrační proces tohoto konkrétního RAMI. Zatímco CubeSaty mohly být do RAMI integrovány již ve Španělsku, integrace pro tuto misi byla provedena ve Francouzské Guyaně, přímo na evropském kosmodromu. Toto rozhodnutí bylo učiněno s cílem plně využít zkušenosti z účasti na inauguračním letu Ariane 6. Na startovních přípravách se podílel tým zkušených pracovníků společnosti UARX Space, který pomáhal zákazníkům s integrací družic a zajišťoval, aby vše proběhlo bezchybně. To umožnilo zákazníkům doručit zařízení se zpožděním, ale také je nenechávat dlouhodobě v deployerech, kde dlouhodobý pobyt může způsobit technické obtíže – zvláště pokud třeba není dodávána elektrická energie (vzpomeňme na Artemis I, kde řada nákladů po vypouštění nekomunikovala, protože dlouhodobé odpojení od elektřiny vedlo k degradaci jejich akumulátorů).

Otisky dětských rukou na boku deployeru RAMI
Otisky dětských rukou na boku deployeru RAMI
Zdroj: https://www.esa.int/

Jako hrdá španělská společnost se silným odkazem v oblasti kosmických letů vidí společnost UARX Space slibnou budoucnost evropského kosmického sektoru, počínaje tímto zahajovacím letem dosud nejmodernější evropské rakety. Andrés Villa, technologický ředitel společnosti UARX Space, k tomu uvedl: „Účast na této historické události je neuvěřitelnou příležitostí ukázat naše vynikající schopnosti v Evropě při vývoji družic, vyspělých vypouštějících systémů družic raket, na které je spolehnutí.“

Zajímavým symbolickým detailem, jehož cílem je podpořit mladou generaci ve výzkumu kosmu a podpořit technické vzdělávání, je přímo na boku deployeru vytištěný soubor lidských dlaní. Na boku RAMI si do vesmíru odnáší otisk své ruky 50 žáků mateřské školy ve věku od jednoho do tří let a také pěti učitelů z místní komunity městečka Nigrán. A konečně, RAMI je také jméno syna zakladatelů společnosti UARX: „Pokud už vypouštíme první věc do kosmického prostoru, museli jsme ji pojmenovat po našem dítěti,“ uzavírá Yanina s úsměvem.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://www.uarx.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…into_space_during_the_Ariane_6_inaugural_launch
https://www.esa.int/…five_teachers_hands_from_the_local_community_of_Nigran_Spain
https://www.esa.int/…/RAMI_can_accommodate_up_to_12_units_of_CubeSats
https://www.uarx.com/products/rami.php

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/07/30/pionyri-prvniho-letu-ariane-6-12-rami/