Vědci, chcete kousek z Bennu? Katalog vzorků je hotov

Vědci mimo tým kolem mise OSIRIS-REx dostali poprvé možnost podívat se na vzorky z planetky Bennu určené pro nezávislý výzkum. Tato možnost přišla jen šest měsíců po jejich doručení na Zemi. Tým pečující o vzorky na Johnsonově středisku v Houstonu zveřejnil katalog vzorků mise OSIRIS-REx s detaily malých kamínků a prachových zrnek, které si vědci z celého světa mohou vyžádat pro svůj výzkum. „Je to úžasné, protože až do této chvíle, s výjimkou toho, co se ukázalo na konferencích, neměl nikdo mimo tým starající se o vzorky možnost vidět vzorky z Bennu v detailu,“ říká Jemma Davidson, šéfka Kanceláře pro akvizici a kurátorství astromateriálů v oddělení pro Výzkum a průzkum astromateriálů na Johnsonově středisku.

Sonda OSIRIS-REx dopravila na Zemi 121,6 gramů materiálu z planetky Bennu, což je největší množství, jaké kdy nějaká sonda přivezla z planetky na Zemi a je to také lehce přes dvojnásobek minimálně požadovaného množství. některé vzorky již byly distribuovány členům týmu, který má na starost analýzu vzorků z této mise. Těm se již podařilo objevit důkazy organických molekul a minerálů s obsahem fosforu a vody, které společně mohou naznačovat, že by v těchto kamenech mohly být nalezeny základní stavební kameny potřebné pro život.

Členové týmu, který na Johnsonově středisku pečuje o vzorky z planetky Bennu.

Členové týmu, který na Johnsonově středisku pečuje o vzorky z planetky Bennu.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Katalog se podrobně věnuje každému vzorku a obsahuje jeho snímky, údaje o hmotnosti a popis. Vědci mohou tuto databázi využít k nalezení specifických kousků, které by mohly pomoci jejich výzkumu. Aby byl tento výzkum schválen, musí předložit dobře odůvodněný návrh, proč žádají o tyto konkrétní vzorky, jak provedou jejich analýzu, co očekávají, že zjistí a jak jejich analytická metoda ovlivní vzorek. Návod pro předkládání návrhů je samozřejmě mnohem komplexnější a vědci jej mohou najít na webu. Přijaté návrhy budou posouzeny panelem expertů z Rada pro kontrolu přidělování astromateriálů AARB, což jsou experti, kteří posuzují všechny žádosti o průzkum astromateriálů nashromážděných agenturou NASA.

Uzavírka pro první kolo návrhů je půlnoc SELČ mezi 25. a 26. červnem 2024. Jedná se o jedinou příležitost dostat se ke vzorkům z Bennu, která bude v roce 2024 spuštěna, ovšem v dalších letech se očekává opakování podobných výzev na jaře a na podzim. „Vytvořit katalog vzorků a poskytnout jej vědecké komunitě během šesti měsíců od doručení vzorků, je fenomenální úspěch,“ říká Jemma Davidson a dodává: „Tým pečující o vzorky pracoval mimořádně tvrdě a vytrvale překonával nejrůznější výzvy, aby vytvořil tento katalog. Jde o významný úspěch tohoto týmu a obrovský milník celé mise. Jedná se také o velkou událost pro komunitu širší analýzu vzorků.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2024/03/jsc2024e023025.jpg
https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2024/03/jsc2023e048791orig.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Vědci, chcete kousek z Bennu? Katalog vzorků je hotov”

  1. tonda napsal:

    Co naši vědci z Astronomického ústavu?Budou žádat,nebo dostanou vzorek za jejich nemalý podíl na misi Osiris Rex?

    • Petr Scheirich Redakce napsal:

      Na misi OSIRIS-Rex se nikdo z Astronomického ústavu nepodílel. Nepletete si to s misí DART?

      Žádat si určitě nebudeme (a i kdybychom to udělali, stejně bychom je nedostali 🙂 ). Laboratorní analýzy vzorků (a dokonce ani meteoritů, navzdory rozšířenému přesvědčení) nejsou náplní naší práce. Nemáme na to specializaci ani vybavení.

      Tipl bych si, že si ale požádají kolegové z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského (a pokud ano, tak se skoro vsadím, že i vzorek dostanou). Ti například analyzovali jeden ze vzorků dovezených sondou Hayabusa 2 z planetky Ryugu.

      • tonda napsal:

        Máte samozřejmě úplnou pravdu,popletl jsem to.Omlouvám se,Alzheimer je šéf!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.