sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Pošlete své jméno k jižnímu pólu Měsíce

Létá už Vaše jméno kosmickým prostorem na různých sondách, pak jistě oceníte možnost virtuálně se přidat k další misi. A pokud jste ještě v tomto směru nováčky, můžete to vzít jako příležitost, jak do tohoto oboru proniknout. Jde totiž o koncept, který agentura NASA provozuje již několik let. Pokaždé, když se chystá start nějaké zajímavé mise, nabídne agentura zájemcům z celého světa, aby se online zaregistrovali a jejich jméno pak poletí do vesmíru. Registrovaní zároveň získají povedený certifikát stylizovaný do podoby vstupenky / jízdenky. Vše je samozřejmě zdarma.

Palubní vstupenka na misi VIPER.
Palubní vstupenka na misi VIPER.
Zdroj: https://www3.nasa.gov/

Proces je velice jednoduchý a intuitivní. Nejprve navštívíte stránku, na které buďto kliknete na modré tlačítko Get boarding pass (získat letenku) a nebo sjedete o kousek níže. Zde vyplníte pouhé tři rubriky – jméno, příjmení a PIN. Žádný strach, nejde o PIN od Vaší karty či mobilu, takže se nemusíte bát zneužití. Zadáním čtyř- až sedmimístného čísla se totiž v budoucnu budete moci zpětně ke své vstupence přihlásit. Jakmile máte vyplněno, kliknete na červené tlačítko SUBMIT, systém bude chvilku pracovat a poté Vám vygeneruje příslušný certifikát. Ale pozor, jelikož jde o americký projekt, neumí si poradit s nezvyklými znaky – v případě češtiny(a slovenštiny) jde o diakritiku.

Je samozřejmě jasné, že jde o povedenou popularizační akci, která má rozšířit povědomí o misi. Certifikát ani „registrace“ Vám nedávají žádné výhody či praktické možnosti. Certifikát můžete podle libosti sdílet na sociálních sítích, nebo si jej vytisknout a zarámovat. Vaše návštěvy si jej určitě všimnou, což Vám dá možnost jim povyprávět o zajímavé misi vozítka, která se vydá k jižnímu pólu Měsíce, aby tam pátralo po zdrojích (především vodě) a o tom, že na jeho palubě je i Vaše jméno.

Zdroje informací:
https://www3.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/ACD20-0047/ACD20-0047~large.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
6 měsíců před

Díky za upozornění. Tam pochopitelně nesmím chybět. Přesné umístění čipu asi známo ještě není.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 měsíců před
Odpovědět  Spytihněv

Rádo se stalo. Na přesné místo jsem zatím nenarazil.

Martn
Martn
6 měsíců před

Malá poznámka ke zmínce o diakritice. Ač jsem zadal jméno bez háčku, systém ho tam automaticky (a správně) vložil sám. Nechápu, jak na to přišel, ale je to tak.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 měsíců před
Odpovědět  Martn

Fíha, tak to bych nečekal. 🙂

dstancl
dstancl
6 měsíců před
Odpovědět  Martn

Mně to rovnou napsalo, že velké Š není mezi podporovanými znaky a formulář nešel odeslat.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 měsíců před
Odpovědět  dstancl

I já s malým š jsem na tom byl stejně. 🙂

Vojta
Vojta
6 měsíců před
Odpovědět  dstancl

Bere to české znaky s čárkou. Ty s háčkem a kroužkem jsou mimo povolený unicocde rozsah (u00C0-u00FF). Pak je tam seznam zakázaných slov, takže kdyby to někomu napsalo, ať se chová profesionálně, tak se jeho jméno může shodovat s nějakou nadávkou v angličtině, španělštině, hindštině…

Dušan Majer
Dušan Majer
6 měsíců před
Odpovědět  Vojta

Zajímavé, díky moc za analýzu. 😉

Martn
Martn
6 měsíců před
Odpovědět  dstancl

Tak teda nevím…. Ale mě to napsalo malé č a to dokonce samo.

Vojta
Vojta
6 měsíců před
Odpovědět  dstancl

Bohužel (nebo spíš bohudík) nemám přístup k serverům NASA a jen jsem zběžně prohlédl skript na stránce (je pěkně srozumitelně postaru napsaný). Jestli mají na serveru nějaké doplňování podle slovníku, netuším, možné to je. Ale panu Majerovi to š nepřidalo a mně to nepřidalo ě, takže tam asi nemají kompletní seznam českých křestních jmen.

tonda
tonda
6 měsíců před

Dík za odkaz.Bere to i diakritiku.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 měsíců před
Odpovědět  tonda

Gratuluju, ono asi jak které znaky. Moje š nezvládl.

pidzej78
pidzej78
6 měsíců před

Tak to jsem teda dítě štěstěny, protože ve jméně a příjmení mám pouze 2 dlouhé samohlásky… o důvod více, aby se autoři českých misí inspirovali konceptem „Send your name“ a naprogramovali formulář pro zaslání jmen pro všechny slovanské znaky vč. takové exotiky jako je „o s vokáňou“ nebo „měkké L“, háčky, čárky a kroužky by pochopitelně měly být samozřejmostí .)

https://kosmonautix.cz/2024/03/11/poslete-sve-jmeno-k-jiznimu-polu-mesice/