Rok 2023 z pohledu našeho portálu

Mezi tradice na našem webu patří i rekapitulace toho, jak se našemu portálu dařilo v uplynulém roce. Také dnes jsme si pro Vás připravili shrnutí těch nejdůležitějších událostí, ale také statistiky, které přehledně ukáží, jak se dařilo jednotlivým subdoménám, které na našem portálu fungují. Dosáhli jsme opět velmi pěkných výsledků, za což vděčíme právě Vám, našim čtenářům. Děkujeme Vám tedy za přízeň v roce 2023 a už teď se těšíme na všechny úžasné momenty, které s Vámi budeme sdílet v roce 2024.

Před samotnými statistikami opět přijde řada na stručné shrnutí. V roce 2023 nás Vaše hlasy dostaly již pošesté v řadě (!!!) do finále Křišťálové lupy, ceny českého internetu. V kategorii Zájmové weby jsme v konkurenci mnohem větších projektů obsadili překrásné osmé místo. A opět za to vděčíme právě Vašim hlasům. Je to pro nás opravdu neskutečná čest.

Že se kolem našeho portálu sdružují šikovní lidé s dobrým srdcem, se nám opět potvrdilo, když nám profesionální grafik, pan Jan Mocňák nabídl své služby při modernizaci grafických prvků, které používáme v přímých přenosech. Spolupráce se nakonec rozšířila a vytvořil pro nás i nový styl náhledových obrázků pro naše videa i novou grafiku pro Pokec s kosmonautixem. O několik měsíců později nás kontaktoval pak Dušan Pirošík, že by pro náš web vytvořil nový design. Před pár týdny jsme pro Vás připravili článek s formulářem, kde jste se mohli na novém designu sami podílet. Oběma pánům za jejich nezištnou nabídku pomoci upřímně děkujeme.

Na tomto místě bych chtěl také poděkovat všem skvělým kolegům z redakce našeho webu. Mohu zcela upřímně prohlásit, že si pokládám za nesmírnou čest, že mohu spolupracovat s takovými lidmi. Kolegové ve svém volném čase zodpovědně prochází nejrůznější zdroje, vybírají aktuální zajímavosti a skládají dohromady články, které Vám poté předkládají. Stále nás to baví a máme velkou radost, že to baví i Vás a my tak máme pro koho tvořit.

A teď už se pojďme podívat na grafy a čísla – v závorce najdete srovnání s rokem 2022. Stejně jako vloni začneme i letos statistikami hlavní vstupní brány na náš portál, tedy návštěvností webu na adrese kosmonautix.cz. Po kliknutí na obrázek jej uvidíte v plném rozlišení.

Počet návštěv: 2 079 656 (- 9,64%)
Počet uživatelů: 350 789 (- 14,41%)
Zobrazených stránek: 3 803 588 (- 16,96%)
Přímá návštěvnost: 1 266 957 návštěv (- 1,91%)
Návštěvnost z vyhledávání: 640 812 návštěv (+ 6,84%)
Nejnavštěvovanější den: 20. duben – 24 864 návštěv

Návštěvnost našeho blogu v roce 2023.

Návštěvnost našeho blogu v roce 2023.
Zdroj: Google analytics

Nejstarší částí našeho portálu je diskusní fórum. Z technických důvodů však nemáme statistiky kompletně za celý rok, ale pouze do 4. října, takže čísla nemají dostatečnou vypovídací hodnotu. Proto ve statistikách nebude srovnání s minulým rokem.

Počet návštěv: 101 944
Počet návštěvníků: 10 600
Zobrazených stránek: 466 090
Přímá návštěvnost: 36 930 návštěv
Návštěvnost z vyhledávání: 7 511 návštěv
Nejnavštěvovanější den: 21. duben – 636 návštěv

Návštěvnost našeho fóra v roce 2023

Návštěvnost našeho fóra v roce 2023
Zdroj: Google analytics

Naše subdoména iss.kosmonautix.cz mívá tradičně svůj vrchol v období letních prázdnin, což platilo i tentokrát, přičemž vlivem příjemně teplého září se zvýšený zájem protáhnul až do října.

Počet návštěv: 20 086 (+ 12,50%)
Počet uživatelů: 9 372 (- 0,17%)
Zobrazených stránek: 31 755 (- 1,67%)
Přímá návštěvnost: 7 792 návštěv (+ 70,39%)
Návštěvnost z vyhledávání: 11 573 návštěv (+ 41,05%)
Nejnavštěvovanější den: 15. červenec – 462 návštěv

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2023

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2023
Zdroj: Google analytics

Ani letos nebude v našem souhrnu chybět subdoména věnovaná souhrnu chystaných startů a jejich termínů. I v roce 2023 se o aktualizace jejího obsahu staral uživatel, který na našem diskusním fóru vystupuje pod přezdívkou Agamemnon – i jemu patří velký dík.

Počet návštěv: 19 827 (- 20,08%)
Počet uživatelů: 8 216 (- 6,22%)
Zobrazených stránek: 21 330 (- 22,25%)
Přímá návštěvnost: 13 870 návštěv (- 26,72%)
Návštěvnost z vyhledávání: 5 518 návštěv (- 4,35%)
Nejnavštěvovanější den: 17. duben – 379 návštěv

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2023

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2023
Zdroj: Google analytics

Nejnovější subdoménou našeho portálu (vznikla v roce 2020) je prednasky.kosmonautix.cz. Technicky se o její vznikl postaral Drahoslav Trnka, obsah pak stále zajišťuje Jiří Hadač. Na subdoméně najdete jak informace o chystaných akcích, tak i záznamy již proběhlých přednášek o kosmonautice.

Počet návštěv: 20 846 (- 8,37%)
Počet uživatelů: 7 949 (- 12,27%)
Zobrazených stránek: 34552 (- 22,40%)
Přímá návštěvnost: 17 910 návštěv (- 4,22 %)
Návštěvnost z vyhledávání: 2 839 návštěv (- 18,30%)
Nejnavštěvovanější den: 23. leden – 161 návštěv

Návštěvnost subdomény prednasky.kosmonautix.cz v roce 2023.

Návštěvnost subdomény prednasky.kosmonautix.cz v roce 2023.
Zdroj: Google analytics

Jak jste mohli na předešlých odstavcích sami vidět, prakticky všechny atributy zaznamenaly v roce 2023 pokles oproti hodnotám z roku 2022. Svou roli tentokrát mohl sehrát také přechod na nový systém Google Analytics, který se v některých ohledech liší od minulého a poskytuje o něco nižší čísla. Ale hlavně je potřeba říct, že ačkoliv jsou čísla nižší než v roce 2022, stále se jedná pořád o velmi pěkné statistiky. Na tomto místě bych proto chtěl ještě jednou poděkovat Vám všem, kteří náš web navštěvujete. Kdyby nebylo Vás, nikdy bychom nemohli dosáhnout takto pěkných výsledků. Děkujeme Vám a do nového roku vám všem přejeme jen to nejlepší.

P.S. Všechny statistiky uvedené v tomto článku byly vytvořeny na základě údajů ze služby Google Analytics.

Zdroje obrázků:
https://media.istockphoto.com/…h690YOaZtE7jcaQX3RiT-jnCfPJ1WxakX9PqfL_kuZI=

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Rok 2023 z pohledu našeho portálu”

  1. Michelle napsal:

    Měla bych dotaz k redesignu webu, jak to s ním vypadá? V minulém článku jste psali, že byste rádi design piplali s uživateli k dokonalosti.
    Existuje už nějaký náhled, nějaká první verze, jak by mohl web vypadat, aby se k němu mohli čtenáři, kteří o to mají zájem, vyjádřit?

    Chápu, že to není hlavní náplň webu, ale ono když se to bude táhnout a nebude vidět nějaký progres, tak to čtenáře přestane bavit :-).

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zatím nic nového. Ono než jsme se na čtenáře obrátili, byli jsme už pár měsíců s panem Pirošíkem v kontaktu. Jistě tedy nepůjde o událost, která nás čeká v krátkodobém horizontu, ale ani na to nespěcháme. 😉
      Kdo si počká, ten se dočká. 🙂

      • Michelle napsal:

        Díky za odpověď.
        Jsem zvyklá na iterativní designování stylem SpaceX tak, aby to odsejpalo, proto jsem se zeptala. Chápu to tak, že vy jste zvolili styl Blue Origin – redesign za pár let (možná) bude 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pěkné přirovnání. 🙂
        Já bych spíše řekl, že my na změnu nespěcháme. Není pro nás prioritou mít nový design co nejdříve (nejlépe včera). Jelikož současný design stále plní svou roli, netlačí nás bota natolik, abychom na tvůrce, který se nám sám dobrovolně a bez nároku na honorář nabídl, nějak spěchali.

      • Michelle napsal:

        V pohodě, to jsem pochopila 🙂 …

        Z vlastní zkušenosti si nemyslím, že je to správná cesta. Zájem čtenářů být nápomocni s redesignem umře jako první (už si nebudou pamatovat, že vyplnili nějaký dotazník a jak), a jako druhý pak odpadne designer, který nebude mít motivaci to dělat a řešit. A protože stávající design plní svoji roli, tak vám to vlastně nebude vadit a to bude to poslední, co umře :-).

        Možná se pletu, každopádně na redesign webu jsem zvědavá a přeji vám, aby to dobře dopadlo.

        Vše nejlepší v novém roce přeji Vám i celé redakci.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Samozřejmě i to se může stát. Ale v tom případě budeme mít pořád současný design. 😉 Stále slouží dobře a není nutné jej za každou cenu urychleně měnit. Necháváme proto celé věci volný průběh.

  2. PetrDub napsal:

    Nemohu určitě mluvit za všechny čtenáře, ale za sebe moc děkuji za to, co děláte. Je v tom obrovské množství práce a pro nás čtenáře perfektní servis, kdy se vždy dozvíme, co se děje nebo dělo (doufám, že zase brzy budou skvělé úterky s panem Šamárkem a ne jen nekrology pionýrů kosmonautiky), ale můžeme se i poučit o příbuzných oborech (např. mé oblíbené články od pana Škorpíka). Ještě jednou moc díky!

  3. TritonJ napsal:

    Už víte, kdy zhruba půjde do světa nová verze webu?

  4. Spytihněv napsal:

    Nejvíce návštěv souhrnu startů 17.duben (asi jsme hledali, jestli SHS opravdu poletí). Nejvíce návštěv portálu jako takového 20.duben (SHS opravdu letí). Nejvíce návštěv ISS 15.červenec (důvod mi není jasný).

    Jinak díky moc za dlouholetý pravidelný a spolehlivý servis.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.