Rok 2022 z pohledu našeho portálu

Nový rok je tu a s tím souvisí mnoho věcí – spousta lidí si v noci dávalo různá předsevzetí, někomu dnes třeští hlava, nebo jej bolí břicho. Kromě toho je tu ale ještě jedna tradice spojená s Novým rokem – právě v tento den totiž na našem webu vydáváme statistiky, které zhodnotí, jak si náš web vedl v právě skončeném roce. Podařilo se nám dosáhnout opět velice pěkných čísel a je potřeba zdůraznit, že to bylo díky Vám, čtenářům. Kdybyste náš web tak ochotně nenavštěvovali, nikdy bychom nemohli dosáhnout tak pěkných výsledků. Ještě jednou Vám tedy děkujeme.

Ještě než přijde čas na statistiky, dovolím si provést menší rekapitulaci roku 2022. Především bych Vám chtěl poděkovat za hlasy, které jste nám (opět) udělili v anketě Křišťálová lupa. Ačkoliv jsme v nominační fázi nikoho k hlasování pro náš web nevyzývali, přesto jste nás už popáté v řadě (!!!) nominovali do finále. Tam jsme v přetěžké konkurenci odkázali obsadit krásné sedmé místo! Ještě jednou Vám děkujeme za vytrvalou přízeň, které si velice vážíme.

Pro náš web bylo důležité, že jsme i v roce 2022 dokázali udržet frekvenci vydávání článků, na kterou jsou naši čtenáři zvyklí, tedy nejméně dva články denně. Zásluhu na tom mají kolegové z redakce, kterým bych chtěl na tomto místě upřímně poděkovat. Pokládám si za čest, že mohu s těmito lidmi spolupracovat na našem společném projektu. Naše redakce táhne za jeden provaz a její členové si umí vzájemně pomoci, pokud zrovna někdo potřebuje. Takže ještě jednou pánové, moc díky za to, že jste takoví, jací jste!

A teď už se pojďme podívat na grafy a čísla – v závorce najdete srovnání s rokem 2021. Stejně jako vloni začneme i letos statistikami hlavní vstupní brány na náš portál, tedy návštěvností webu na adrese kosmonautix.cz. Po kliknutí na obrázek jej uvidíte v plném rozlišení.

Počet návštěv: 2 301 573 (- 17,59%)
Počet návštěvníků: 409 828 (- 11,48%)
Zobrazených stránek: 4 580 211 (- 19,71%)
Přímá návštěvnost: 1 243 177 návštěv (- 6,58%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 445 450 návštěv (- 33,53%)
Návštěvnost z vyhledávání: 599 807 návštěv (- 22,79%)
Nejnavštěvovanější den: 29. srpen – 29 246 návštěv

Návštěvnost našeho blogu v roce 2022.

Návštěvnost našeho blogu v roce 2022.
Zdroj: Google analytics

Nejstarší částí našeho portálu je diskusní fórum. Pojďme se nyní podívat, jak si tato subdoména vedla v roce 2022 právě z hlediska statistik návštěvnosti.

Počet návštěv: 158 284 (- 32,57%)
Počet návštěvníků: 16 782 (- 32,14%)
Zobrazených stránek: 810 735 (- 43,85%)
Přímá návštěvnost: 51 169 návštěv (- 14,81%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 92 713 návštěv (- 41,21%)
Návštěvnost z vyhledávání: 14 303 návštěv (- 14,81%)
Nejnavštěvovanější den: 4. leden – 1 669 návštěv

Návštěvnost našeho fóra v roce 2022

Návštěvnost našeho fóra v roce 2022
Zdroj: Google analytics

Naše subdoména iss.kosmonautix.cz mívá tradičně svůj vrchol v období letních prázdnin. Ten sice v roce 2021 z neznámého důvodu nepřišel, ale v roce 2022 byl zpět. I přesto, že v létě byla návštěvnost vyšší než po zbytek roku, v celkových číslech tato subdoména zaznamenala propad.

Počet návštěv: 17855 (- 22,07%)
Počet návštěvníků: 9 388 (- 18,94%)
Zobrazených stránek: 32 293 (- 33,76%)
Přímá návštěvnost: 4 573 návštěv (- 16,51%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 5 077 návštěv (- 33,76%)
Návštěvnost z vyhledávání: 8 205 návštěv (- 15,99%)
Nejnavštěvovanější den: 22. červenec – 321 návštěv

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2022

Návštěvnost subdomény iss.kosmonautix.cz v roce 2022
Zdroj: Google analytics

Ani letos nebude v našem souhrnu chybět subdoména věnovaná souhrnu chystaných startů a jejich termínů. I v roce 2022 se o aktualizace jejího obsahu staral uživatel, který na našem diskusním fóru vystupuje pod přezdívkou Agamemnon – i jemu patří velký dík.

Počet návštěv: 24 809 (- 18,46%)
Počet návštěvníků: 8 761 (- 16,25%)
Zobrazených stránek: 27 435 (- 18,67%)
Přímá návštěvnost: 18 928 návštěv (- 20,71%)
Návštěvnost z odkazujících webů: 112 návštěv (- 38,12%)
Návštěvnost z vyhledávání: 5 769 návštěv (- 9,45%)
Nejnavštěvovanější den: 25. srpen – 504 návštěv

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2022

Návštěvnost subdomény starty.kosmonautix.cz v roce 2022
Zdroj: Google analytics

 

Nejnovější subdoménou našeho portálu (vznikla v roce 2020) je prednasky.kosmonautix.cz. Technicky se o její vznikl postaral Drahoslav Trnka, obsah pak stále zajišťuje Jiří Hadač. Na subdoméně najdete jak informace o chystaných akcích, tak i záznamy již proběhlých přednášek o kosmonautice.

Počet návštěv: 22 750 (- 30,89%)
Počet návštěvníků: 9 061 (- 19,61%)
Zobrazených stránek: 44 528 (- 39,03%)
Přímá návštěvnost: 18 700 návštěv (- 19,61 %)
Návštěvnost z odkazujících webů: 575 návštěv (- 82,37%)
Návštěvnost z vyhledávání: 3 475 návštěv (+ 9,90%)
Nejnavštěvovanější den: 19. prosinec – 141 návštěv

Návštěvnost subdomény prednasky.kosmonautix.cz v roce 2022.

Návštěvnost subdomény prednasky.kosmonautix.cz v roce 2022.
Zdroj: Google analytics

Jak můžete sami vidět, prakticky všechny atributy zaznamenaly v roce 2022 propad oproti hodnotám z roku 2021. Ačkoliv důvod neznáme, není to pro nás žádný červený poplach. Čísla jsou sice nižší než vloni, ale na druhou stranu se jedná pořád o velmi pěkné statistiky. Na tomto místě bych proto chtěl ještě jednou poděkovat Vám všem, kteří náš web navštěvujete. Kdyby nebylo Vás, nikdy bychom nemohli dosáhnout takto pěkných výsledků. Děkujeme Vám a do nového roku vám všem přejeme jen to nejlepší.

P.S. Všechny statistiky uvedené v tomto článku byly vytvořeny na základě údajů ze služby Google Analytics.

Zdroje obrázků:
https://media.istockphoto.com/…hf6eznTCaX8hKkd7GDErswV-AscC8=

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “Rok 2022 z pohledu našeho portálu”

  1. Vito napsal:

    Za seba môžem povedať že tu chodím menej často (btw používam RSS) kvôli viacerým dôvodom:
    1. Covid obmedzenia viac menej skončili a prestal som byť obmedzovaný v iných aktivitách.
    2. Menej pravidelných udalostí ktoré by ma zaujímali (vývoj Starship sa spomalil, Falcon 9 je už rutina, Webb bol mega ale jednorázovka, Artemis má slimačie tempo čo sa týka každodenných noviniek…)
    3. Zmeny v osobnom živote (musel som prerábať mamin dom a konečne manželka otehotnela 🙂 )

    • PetrDub napsal:

      Body 1 a 2 mi připadají jako logické a i u mě platné (já jsem to zpravidla několikrát týdně, při jedné návštěvě si obvykle přečtu/proletím více článků i za dny, kdy jsem tady nebyl). V dobách, kdy jsem byl „zavřený doma“, jsem skoro čekal, až se tu něco objeví, neb neb nebylo co dělat. Třetí bod je sice logický, ale nepředpokládám, že by byl dostatečně obecný, aby ovlivnil celkovou návštěvnost.
      Ještě mě napadá, jak je to s Google analytics – to patrně bude vyžadovat nějaké cookies a je možné, že uživatelé webu obecně se stále více učí si chránit soukromí a omezují tak práva webů si to ukládat…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        K závěru – tady si opravdu nejsem jistý jak to je, takže možná si to jen špatně vykládám. Ale domnívám se, že pokud někdo zaškrtne, že nechce sdílet údaje, tak se do statistik jeho návštěva uloží, ale je plně anonymní. Ale data o návštěvě by tam být uložená měla. Jak říkám, tohle není můj obor a spíš jen spekuluju.
        A rozhodně díky za Váš názor.

      • PetrDub napsal:

        Nijak dopodrobna jsem to nestudoval, ale třeba zda https://www.techtarget.com/searchbusinessanalytics/definition/Google-Analytics se píše, že bez povolených cookies to data nesbírá…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za info, sice mne to naštvalo, ale nic s tím neudělám.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc za rozbor.
      1) To zní poměrně rozumně.
      2) To je pravda. Ono se sice pořád něco děje (že to ani někdy nestačíme pokrývat), ale pro běžné návštěvníky to není tak mimořádné.
      3) Gratuluji. 😉

  2. Lubo napsal:

    Rovnako, prekvapeny poklesom navstevnosti. Kosmonautix vdaka vysoko kvalitnej povodnej tvorbe (serialy, video serialy, pokec ) je unikat a skryty poklad.
    A mozno v tom je problem, ‚skryty‘. Google, alebo vseobecne internetove vyhladavanie. Priznam sa, neskusal som. Ale ako vysoko sa umiestnuje Kosmonautix vo vysledkoch vyhladavania na CZ internete ked niekto hlada info povedzme o nejakej aktualno popularnej kosmo novinke (start SLS, WEBB,..)? Laik klikne spravidla na prve, druhe miesto v zozname.
    Je kludne mozne, ze konkurencia si plati, alebpo zacala platit Google sluzbu aby bola preferovana pri vyhladavani (vyssie v zozname)..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je zajímavá myšlenka. Sám jsem zkusil googlit některá hesla a je to různé – někde jsme vysoko, jinde níže, ale pořád se pohybujeme na dobrých místech. Ale rozhodně by to nebyl důvod vysvětlující všeobecný pokles – dal by se tím vysvětlit pouze pokles návštěv z vyhledávačů, ale už nikoliv pokles přímých návštěv nebo návštěv z odkazů na jiných webech.

  3. Ričrd napsal:

    Jsem překvapen poklesem návštěvnosti téměř ve všech kategoriích oproti loňsku. Pokles v „Návštěvnost z odkazujících webů“ je logický, lidé se naučili chodit na Kosmonautix na přímo. Ale v ostatních kategoriích je to udivující, čekal jsem mírný růst nebo alespoň stagnaci. Čím si to vysvětlujete?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jak jsem psal v článku, vysvětlení nemám. Tady v diskusi někteří čtenáři přišli se svými návrhy, přičemž některé (přesycení mnoha starty SpaceX) mi dávají větší smysl než některé jiné (pokles kvality diskuse na našem webu). Ale podstata musí být hlubší, protože se pokles, jak sám píšete, týká všechny subdomén a prakticky všech zdrojů. S velkou pravděpodobností tedy může jít spíše o souběh několika faktorů než o jeden velký důvod.

  4. entes napsal:

    Za sebe můžu říct že jsem trochu vychladl ze SpaceX. Létá se rutinně, starlink jede a let SS/SH stále někde „za nejbližším rohem“. Ale to by se mohlo v tomto novém roce zase obrátit.

  5. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Mnoho úspěchů v novém roce celé redakci.

    Já se domnívám, že jedna z příčin může být v podstatě pozitivní. Kosmonautika se stává běžnou součástí lidstva. Proto se jí výrazně více věnují masivní kanály se všeobecnými informacemi. Kdo nechce vysloveně odborné články, tak se dost dozví mezi jinými informacemi. Vysloveně laickou mánii nastartoval JWST hned začátkem roku. No a všeobecné informační servery poptávce vycházejí vstříc.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je hezké, že jste nám to ve svém komentáři sdělil. Ale možná by bylo lepší, kdybyste svou myšlenku trochu rozvedl, protože takhle jsme se pouze dozvěděli, že máte pár vysvětlení, což je sice fajn, ale ne úplně přínosné sdělení.

      • Kamil napsal:

        Nechci štourat do vosího hnízda. Co si pomůžu? Nijak. Holt kosmonautix už není tak free a friendly co býval a to čtenáři vycítili. Viz polomrtvé diskuze, dříve desítky či stovky reakcí pod každým článkem. Ano, teď jsou moderované a kultivované, ale před tím byla šance že se i v nich člověk dozvěděl něco zajímavého, rozšiřujícího. Teď, po pár reakcích, kdy na otázku bylo odpovězeno, že si to má člověk vyhledat sám a neotravovat, to mnohé přestalo bavit. Já když napíšu pod článek otázku (většinou nic jiného ani nepíšu), tak to beru jako obohacení tématu a šanci autorovi (nebo jiným), aby ještě něco doplnil. Ale co s takovými, co to berou jako div ne osobní útok a zpochybnění jejich morální autority?
        Raději končím, už jsem toho napsal víc než
        jsem chtěl a víc než je tu bezpečné, a tak budu trnout, kdo tu odpoví. A zas budu mít zkažený den.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je zajímavá teorie. Zkusím se zaměřit na některé body, u kterých si nejsem úplně jistý.

        1) Chápu, že zavedení registrace pro psaní komentářů (a později i pro hvězdičkování článků) některé lidi od přispívání odradilo. S rostoucím počtem čtenářů to ale jinak udělat nešlo, protože neustále přibývalo případů, kdy dotyčný nějak porušoval pravidla. Komentářů od registrace opravdu ubylo, ale nemyslím si, že by tím poklesla kvalita diskuse. Co jsem tak sledoval, tak nejvíce ubylo děkovných komentářů, kde čtenář stručně poděkoval za článek. Naopak věcných komentářů, které doplňují a rozšiřují obsah článku ubylo výrazně méně – alespoň z mého pohledu.
        2) Ono je něco jiného odpovídat na různé dotazy a něco jiného je, když se na stejnou otázku ptá deset lidí, nebo dokonce když jednu otázku dotyčný opakuje u mnoha článků. Zatímco v prvním případě vždy rádi odpovíme, ve druhém už může nastat situace, že dotyčného odkážeme na předešlou odpověď – zvlášť pokud je odpověď rozsáhlejší. Ve třetím případě pak opravdu může dojít k situaci, že autor nemusí reagovat zrovna předpisově, když se jej stejný čtenář poněkolikáté ptá na něco, co už se mockrát řešilo. Ale takové případy nastávají výjimečně a nemyslím si, že by to mělo vliv na návštěvnost. Za sebe mohu říct, že se mohu pokusit o vstřícnější přístup k odpovědím, ale v tom třetím případě je opravdu část viny i na straně tazatele, který ignoruje dřívější diskuse a po čase se opět zeptá na to samé jako kdyby předešlé debaty neproběhly.
        3) Netrňte. Na našem webu jsme otevření všem názorům včetně kritiky, pokud je podaná slušně.
        4) Sečteno a podtrženo, nemyslím si, že by měly popsané aspekty vliv na návštěvnost, ale i kdybych je v plném rozsahu uznal, tak mi to pořád nedává smysl. Dejme tomu, že by opravdu úroveň diskusí na našem webu působila na čtenáře negativně. V takovém případě bych dokázal pochopit, že by klesla návštěvnost blogu. Jenže statistiky říkají, že neklesá jen návštěvnost blogu, ale i dalších subdomén – fóra, výpisu přeletů ISS, přednášek i startů. Na všech subdoménách klesají návštěvnosti přímé, z odkazů i z vyhledávání. Tohle by přece s nastíněnou kvalitou diskusí souviset nemohlo. Přece když někdo googlí informace o tom, kdy budou vidět přelety ISS, tak si ve výpisu výsledků hledání neřekne: „A hele iss.kosmonautix.cz, tak tam já nepůjdu, protože jejich diskuse jsou takové a makové.“ asi rozumíte, jak to myslím. Statistiky ukazují, že jde o komplexnější změnu, která zasáhla téměř všechny aspekty návštěvnosti.

      • Kamil napsal:

        Díky Dušane, jsem rád, že jste šéfredaktor a naprosto obdivuju to množství práce, které do toho vy osobně i váš tým dáváte. Doufám, že se ten pokles otočí s novými atraktivními misemi, které umíte pokrývat naprosto perfektně písmem i obrazem, do minulosti i do budoucnosti. Není lepší místo pro kosmonautiku na českém webu než je kosmonautix.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jsme rádi, že jste s námi a společně s mými skvělými kolegy z redakce (bez nich by to nešlo) se už těšíme na další úžasné momenty, které nám kosmonautika přinese a které budeme moci společně prožívat se čtenáři a diváky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.