sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Testy lunárních skafandrů

V programu Artemis chce agentura NASA přistát s astronauty na Měsíci už při misi Artemis III, čímž položí základ pro budoucí dlouhodobou přítomnost lidí na Měsíci. Až lidé vykonají první kroky v okolí jižního pólu Měsíce, budou mít na sobě skafandry vyvinuté firmou Axiom Space. Od chvíle, kdy NASA vybrala tuto firmu, aby dodala skafandry a související systémy pro misi Artemis III, se Axiom Space daří pokračovat ve vývoji a testování těchto speciálních obleků. Na konci roku 2023 zástupci agentury NASA a firmy Axiom Space oblékli skafandry nové generace, aby je mohli otestovat na Johnsonově středisku v Houstonu. Tady pak provedli celou řadu zkoušek pohyblivosti při činnostech, které budou astronauti provádět při výstupech na lunární povrch – jde třeba o sehnutí se za účelem odběru vzorků s využitím speciálních geologických nástrojů.

Axiom Space plánuje k testům lunárních skafandrů využít i další střediska NASA včetně NBL (Neutral Buoyancy Laboratory), což je jeden z největších bazénů na světě. Až bude firma dokončovat návrh skafandrů, bude zde moci nasimulovat prostředí snížené gravitace. Tyto zkoušky jsou nezbytnou součástí vývoje, aby bylo zajištěno, že skutečně fungují správně a jsou v souladu s požadavky NASA na výkon a spolehlivost.

Testované skafandry už měly bílou barvu, se kterou se počítá i u letových kusů.
Testované skafandry už měly bílou barvu, se kterou se počítá i u letových kusů.
Zdroj: https://www.nasa.gov/
Zkoušky skafandrů AxEMU na Johnsonově středisku se zaměřily na pohybivost při provádění úkolů, které budou čekat na astronauty při výstupech na lunární povrch.
Zkoušky skafandrů AxEMU na Johnsonově středisku se zaměřily na pohybivost při provádění úkolů, které budou čekat na astronauty při výstupech na lunární povrch.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-0810.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-0929.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-3441.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
legionar
legionar
7 měsíců před

Som zvedavy, ci skafandre od SpaceX nakoniec nebudu lepsie – a hlavne skor.

Jiří Hošek
7 měsíců před
Odpovědět  legionar

NASA vyhlásila výběrové řízení na výrobce lunárních skafandrů v roce 2021. Šlo o soutěž otevřenou pro všechny americké průmyslové společnosti. V červnu 2022 NASA oznámila vítěze a z odůvodnění rozhodnutí jsme se dozvěděli, že SpaceX nabídku nepodala.
Zdroj informace:
https://sam.gov/api/prod/opps/v3/opportunities/resources/files/008410da33b746d39c69ca232fa54bef/download?&token=

Kamil
Kamil
7 měsíců před
Odpovědět  Jiří Hošek

Ale teď skafandry do vakua vyvíjí pro Polaris Down. A pokud chce SX létat se StarShip na Měsíc i sama, nejen s NASA, těžké skafandry bude potřebovat.

Jiří Hošek
7 měsíců před
Odpovědět  Jiří Hošek

Skafandry pro Polaris Dawn nespadají do kategorie lunárních skafandrů. Ano, pro soukromé mise na Měsíc bude SpaceX lunární skafandry potřebovat, ale legionar ve svém komentáři napsal, že je hlavně zvědavý na to, zda nebudou dřív. Moje odpověď byla ve smyslu, že NASA umožnila, aby SpaceX šla do přímé soutěže o skafandry pro Artemis III, ale tato možnost nebyla využita. Soukromá mise na Měsíc se skafandry od SpaceX má podle mého současného názoru malou pravděpodobnost dřívější realizace než Artemis III.

vilous
vilous
7 měsíců před

Astronauti Apolla si nejvíce stěžovali na nízkou odolnost vůči prachu. Škoda, že o tom v článku není zmínka. Jeho složení je dokonale známo a jistě se dá pro testy přibližně namíchat na Zemi.
Ty ramenní ozdoby více než národní barvy USA provedením více připomínají vlajku Ruska.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 měsíců před
Odpovědět  vilous

Ochrana proti regolitu je jedním ze základních vylepšení, aby se tyto skafandry mohly využívat mnohem více. Hlavní je, že pohyblivé díly / klouby jsou v maximální možné míře zakryté.

https://kosmonautix.cz/2024/01/29/testy-lunarnich-skafnadru/