sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Co způsobilo problémy landeru Peregrine?

Jak jsme Vás informovali již včera, premiérový start nové americké rakety Vulcan byl úspěšný, ale náklad několik hodin po oddělení od rakety potkaly problémy. Lander Peregrine od firmy Astrobotic nebyl schopen udržet svou orientaci vůči Slunci a energie uložená v akumulátorech povážlivě klesala. Pozemní tým proto připravil improvizovaný manévr, který zajistil správnou orientaci vůči Slunci, takže lander měl zajištěnou dodávku elektrické energie. Problémy však přetrvávaly. Jak se ukázalo, lander ztrácí pohonné látky a přistání na Měsíci je vyloučeno. Firma Astrobotic se však rozhodla ze své první mise získat alespoň maximální množství vědeckých i technologických poznatků.

Fotka z kamery na landeru Peregrine ukazuje poškozenou vícevrstvou izolaci MLI.
Fotka z kamery na landeru Peregrine ukazuje poškozenou vícevrstvou izolaci MLI.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Firma je ve svých vyjádřeních na Twitteru (či spíše X) mimořádně otevřená a proto víme, že zhruba ve čtvrtek 11. ledna už nebude možné udržovat stabilní orientaci na Slunce. Firma zároveň oznámila i velmi předběžný odhad příčiny aktuálních problémů. Hlavním pachatelem byl zřejmě ventil mezi nádobou s vysokotlakým heliem a nádrží okysličovadla. Tento ventil se zřejmě po naplánovaném pohybu během uvedení pohonného systému do provozu nedokázal vrátit do původní (uzavřené) polohy. To vedlo k vniknutí vysokotlakého helia do nádrže s okysličovadlem, kde prudce vzrostl tlak nad povolené hodnoty, což vedlo k prasknutí nádrže.

Firma sice s touto teorií pracuje, ovšem jedním dechem dodává, že skutečnou příčinu bude muset odhalit až vyšetřování, kterého se zúčastní experti z oboru kosmických letů. Pozemní tým již pečlivě stahuje všechna potřebná data, která pomohou vyšetřovatelům najít odpovědi. Firma zároveň zdůraznila, že raketa Vulcan doručila lander Peregrine na správnou dráhu bez jakéhokoliv problému. Společnost Astrobotic nemá žádný náznak, že by anomálie pohonného systému mohla být následkem nějakého problému při startu.

Fotka z kamery na landeru Peregrine. V pravém horním rohu je vidět cípek Země.
Fotka z kamery na landeru Peregrine. V pravém horním rohu je vidět cípek Země.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přeloženo z:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://www.astrobotic.com/wp-content/uploads/2021/02/p2-1.png
https://pbs.twimg.com/media/GDWXnh7WYAAyrnm?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GDb8VVMWoAAc5KJ?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 měsíců před

No ještě aby firma nebyla otevřená. Jde o její byznys, navíc toho ještě mnoho nepředvedla a důvěra potenciálních zákazníků je zásadní.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 měsíců před
Odpovědět  Spytihněv

Nebývá zvykem, abychom se od soukromé firmy dozvídali o problémech tak rychle a navíc velmi přesně.

sumbal
sumbal
8 měsíců před

Pohonný systém Peregrinu tedy používal jako palivo hélium, které reagovalo s okysličovadlem? A ví se, co bylo použito jako okysličovadlo – zda kyslík nebo nějaká sloučenina?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 měsíců před
Odpovědět  sumbal

Helium jako palivo použít nejde. Helium se používalo jako tlakovací médium. Palivem je v případě této mise osvědčený monometylhydrazin a okysličovadlem směs oxidů dusíku s 75% zastoupením oxidu dusičitého.

https://kosmonautix.cz/2024/01/10/co-zpusobilo-problemy-landeru-peregrine/