ŽIVĚ A ČESKY: Falcon Heavy letí s miniraketoplánem

Noc z pondělí na úterý bude ve znamení zajímavého startu, a to konkrétně Falconu Heavy. Ten bude mít za úkol v rámci mise USSF-52 vynést na oběžnou dráhu miniraketoplán X-37B. Je zajímavé, že k vynesení tak malého nákladu, jako je X-37B, bude použit právě Falcon Heavy, když v minulosti byl X-37B vynášen pomocí Atlasu V a jednou i Falconu 9. Tato informace vede ke spekulacím, že raketoplán zamíří na vyšší oběžnou dráhu než při předchozích letech. To by dávalo smysl, když vezmeme v úvahu, že se na palubě bude nacházet i experiment Seeds-2, v rámci něhož budou semena rostlin vystavena radiaci, která bude o to větší, čím výš bude X-37B obíhat. Oba boční stupně Falconu Heavy poletí na této misi popáté a pokusí se o přistání na pevninských plochách LZ-1 a LZ-2. Centrální stupeň je nový a i při této misi bude zahozen.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 12. prosince v 02:14 SEČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon Heavy
  • Primární náklad: Raketoplán X-37B
  • Hmotnost nákladu: Neuvedena (při minulé misi byla 5 400 kg)
  • Oběžná dráha: Neznámá
  • Boční stupně: Pokusí se o přistání na pevninských plochách LZ-1 a LZ-2
  • Centrální stupeň: Bude zahozen

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 02:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 12. prosince 1:45
Start se posouvá na 2:24 (konec startovního okna). Přenos tedy začne ve 2:10.

EDIT 12. prosince 1:50
SpaceX ruší dnešní pokus o start. Raketa i náklad jsou v pořádku, problém je na pozemním segmentu.

EDIT 12. prosince 18:25
SpaceX odkládá pokus o start na 14. prosince ve 2:13. Náš přenos začne v 1:55. V noci na zítřek se tedy nepoletí!

EDIT 14. prosince 11:40
Start se posouvá na neurčito, raketa se vrací do montážní haly. Důvody souvisí s počasím a možná se bude řešit i technický problém. O dalším termínu Vás budeme informovat v novém článku.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…/11/GAS17uVbQAAQQyv-scaled.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon Heavy letí s miniraketoplánem”

  1. Marek Zettík napsal:

    Zdravím. FH je zrušen? 🙁

    • Lubo napsal:

      Museli ho zatiahnut do garaze, je tam viac zatial nespecifikovanych problemov. Vojaci hovoria ze to potlacia, ze by chceli letiet este tento rok, Space X zatial nic konkretne.
      Budu si musiet svihnut, lebo to bude mat domino efekt na ostatne januarove planovane starty z 39A – mesacny lander a Axiom-3, lebo rampa je zatial ako jedina pouzivana na Crew starty a FH sucastne, aj ked uz tusim maju na Crew nachystanu aj dalsiu.

      • Ričrd napsal:

        Díky za informace. Škoda jen, že se takovou zásadní věc dozvídám z komentáře a ne z tohoto článku / webu. Naprosto žádné info o odkladu, či zrušení, byť jen bez udání příčin. Jen YT přenos hlásí odklad o 16 dní.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Posunul jsem YT přenos, změnil jsem odpočet, aktualizoval jsem výpis přenosů v pravém sloupci webu. Jen na aktualizaci článku jsem zapomněl. A přesto tahle jedna věc dokáže někoho zmást. Ano, měl jsem to sem taky dát. Ale překvapuje mne, že to lidem nedojde ze všech ostatních změn, které jsou vidět.

      • Jiri Svarc napsal:

        Musím souhlasit s Ričrdem a přidávám se ke zmateným.
        Youtube posun přenosu na půlnoc 31. prosince, tedy jasný placeholder a ne reálný termín a jelikož není aktualizovaný název videa na ODLOŽENO – … (jako obvykle), tak si říkám, jestli náhodou youtube třeba neumožnil vícero odložení přenosu a není založen nový, tak se vracím na kosmonautix, tady žádné info (pravý sloupec na mobilu není), několikrát checkuju datum, jestli opravdu EDIT 12. prosince byl včera, tak hledám info dál, dávám do googlu USSF-52 výsledky za poslední hodinu a první co vyjede je video s Elonem s názvem USSF-52 update, tak chvíli poslouchám, než mi dojde, že je to AI generovaný hlas Elona a pokus o crypto scam (typický crypto giveaway – pošlete x a dostanete 2x), tak video nahlašuju a jdu spát bez infa proč bylo odloženo. To vše ve 2 ráno, kdy se sklony ke zmatení násobí :-).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jen na vysvětlenou – pravý sloupec na mobilu je. Stačí sescollovat pod hlavní panel. Tam najdete pravý sloupec. uznávám, že to není pohodlné, ale jinak se to na mobil dostat nedá.
        Přenos na YT můžete posouvat libovolněkrát. 😉

      • Jura napsal:

        Já to beru tak, že je Kosmonautix neplacenou dobrovolnou aktivitou fandů věcí okolo vesmíru, techniky a vědy. Člověk se zde dozví spoustu informací, ale pro autory to není zaměstnáním. Autoři kromě svého koníčka, se kterým se snaží s ostatními podělit, musí ještě chodit do práce a další čas věnují svým rodinám.
        Já jim za to vše děkuji, ikdyž jsem i já občas zmatený. Ale k té zmatenosti můžete přistupovat i pozitivně – brát ji jako podnět a hledat sám zdroje informací a trochu si potrápit mozkové buňky.
        Chápu, že i ostatní návštěvníci Kosmonautixu mají svůj čas našponovaný – ne každý má čas informace hledat a spoléhají se na zdejší informační servis.
        Tohle ale není placená služba, tohle je život. Stěžovat si můžeme, když platíme elektřinu, vodu, telefon a ono to nefunguje.
        Děkuji všem, kteří Kosmonautixu věnují svůj čas, ikdyž to občas není dokonalé.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, snažíme se té dokonalosti přibližovat, ale ne vždy se nám to podaří. 🙂 Nový design webu by měl zjednodušit správu odkladů, aby se ta informace nemusela zadávat na tolik míst, protože tam vždy hrozí, že na nějaké zapomeneme.

      • Lubo napsal:

        Amen (Jura).. a o druhej v noci, neviem ci by som bol schopny nieco analyzovat a updatovat. Info co som poskytol bolo len vdaka nojej casovej vyhode +6 hodin, ked som si to cerstvy rano pecital vo vlaku tusim odtialto https://arstechnica.com/space/2023/12/technical-problems-ground-spacex-launch-of-us-military-spaceplane/
        Kosmonautix je jeden z mala webov co citam v „rodnom“ jazyku. Dakujem a drzim palec.

  2. John Peri napsal:

    Jen je škoda, že přenos skončí po oddělení 2hého stupně a přistání 1ních stupňů.
    Rád bych viděl samotné oddělení raketoplánu.
    No i tak to bude zážitek.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.