sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Falcon Heavy letí s miniraketoplánem

Noc z pondělí na úterý bude ve znamení zajímavého startu, a to konkrétně Falconu Heavy. Ten bude mít za úkol v rámci mise USSF-52 vynést na oběžnou dráhu miniraketoplán X-37B. Je zajímavé, že k vynesení tak malého nákladu, jako je X-37B, bude použit právě Falcon Heavy, když v minulosti byl X-37B vynášen pomocí Atlasu V a jednou i Falconu 9. Tato informace vede ke spekulacím, že raketoplán zamíří na vyšší oběžnou dráhu než při předchozích letech. To by dávalo smysl, když vezmeme v úvahu, že se na palubě bude nacházet i experiment Seeds-2, v rámci něhož budou semena rostlin vystavena radiaci, která bude o to větší, čím výš bude X-37B obíhat. Oba boční stupně Falconu Heavy poletí na této misi popáté a pokusí se o přistání na pevninských plochách LZ-1 a LZ-2. Centrální stupeň je nový a i při této misi bude zahozen.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 12. prosince v 02:14 SEČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon Heavy
  • Primární náklad: Raketoplán X-37B
  • Hmotnost nákladu: Neuvedena (při minulé misi byla 5 400 kg)
  • Oběžná dráha: Neznámá
  • Boční stupně: Pokusí se o přistání na pevninských plochách LZ-1 a LZ-2
  • Centrální stupeň: Bude zahozen

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 02:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 12. prosince 1:45
Start se posouvá na 2:24 (konec startovního okna). Přenos tedy začne ve 2:10.

EDIT 12. prosince 1:50
SpaceX ruší dnešní pokus o start. Raketa i náklad jsou v pořádku, problém je na pozemním segmentu.

EDIT 12. prosince 18:25
SpaceX odkládá pokus o start na 14. prosince ve 2:13. Náš přenos začne v 1:55. V noci na zítřek se tedy nepoletí!

EDIT 14. prosince 11:40
Start se posouvá na neurčito, raketa se vrací do montážní haly. Důvody souvisí s počasím a možná se bude řešit i technický problém. O dalším termínu Vás budeme informovat v novém článku.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…/11/GAS17uVbQAAQQyv-scaled.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
John Peri
John Peri
9 měsíců před

Jen je škoda, že přenos skončí po oddělení 2hého stupně a přistání 1ních stupňů.
Rád bych viděl samotné oddělení raketoplánu.
No i tak to bude zážitek.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 měsíců před
Odpovědět  John Peri

Myslím, že záběry na přistávající boční stupně jsou dostatečnou podívanou. 😉

Marek Zettík
Marek Zettík
9 měsíců před

Zdravím. FH je zrušen? 🙁

Lubo
Lubo
9 měsíců před
Odpovědět  Marek Zettík

Museli ho zatiahnut do garaze, je tam viac zatial nespecifikovanych problemov. Vojaci hovoria ze to potlacia, ze by chceli letiet este tento rok, Space X zatial nic konkretne.
Budu si musiet svihnut, lebo to bude mat domino efekt na ostatne januarove planovane starty z 39A – mesacny lander a Axiom-3, lebo rampa je zatial ako jedina pouzivana na Crew starty a FH sucastne, aj ked uz tusim maju na Crew nachystanu aj dalsiu.

Ričrd
Ričrd
9 měsíců před
Odpovědět  Lubo

Díky za informace. Škoda jen, že se takovou zásadní věc dozvídám z komentáře a ne z tohoto článku / webu. Naprosto žádné info o odkladu, či zrušení, byť jen bez udání příčin. Jen YT přenos hlásí odklad o 16 dní.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 měsíců před
Odpovědět  Ričrd

Posunul jsem YT přenos, změnil jsem odpočet, aktualizoval jsem výpis přenosů v pravém sloupci webu. Jen na aktualizaci článku jsem zapomněl. A přesto tahle jedna věc dokáže někoho zmást. Ano, měl jsem to sem taky dát. Ale překvapuje mne, že to lidem nedojde ze všech ostatních změn, které jsou vidět.

Jiri Svarc
Jiri Svarc
9 měsíců před
Odpovědět  Lubo

Musím souhlasit s Ričrdem a přidávám se ke zmateným.
Youtube posun přenosu na půlnoc 31. prosince, tedy jasný placeholder a ne reálný termín a jelikož není aktualizovaný název videa na ODLOŽENO – … (jako obvykle), tak si říkám, jestli náhodou youtube třeba neumožnil vícero odložení přenosu a není založen nový, tak se vracím na kosmonautix, tady žádné info (pravý sloupec na mobilu není), několikrát checkuju datum, jestli opravdu EDIT 12. prosince byl včera, tak hledám info dál, dávám do googlu USSF-52 výsledky za poslední hodinu a první co vyjede je video s Elonem s názvem USSF-52 update, tak chvíli poslouchám, než mi dojde, že je to AI generovaný hlas Elona a pokus o crypto scam (typický crypto giveaway – pošlete x a dostanete 2x), tak video nahlašuju a jdu spát bez infa proč bylo odloženo. To vše ve 2 ráno, kdy se sklony ke zmatení násobí :-).

Dušan Majer
Dušan Majer
9 měsíců před
Odpovědět  Jiri Svarc

Jen na vysvětlenou – pravý sloupec na mobilu je. Stačí sescollovat pod hlavní panel. Tam najdete pravý sloupec. uznávám, že to není pohodlné, ale jinak se to na mobil dostat nedá.
Přenos na YT můžete posouvat libovolněkrát. 😉

Jura
Jura
9 měsíců před
Odpovědět  Lubo

Já to beru tak, že je Kosmonautix neplacenou dobrovolnou aktivitou fandů věcí okolo vesmíru, techniky a vědy. Člověk se zde dozví spoustu informací, ale pro autory to není zaměstnáním. Autoři kromě svého koníčka, se kterým se snaží s ostatními podělit, musí ještě chodit do práce a další čas věnují svým rodinám.
Já jim za to vše děkuji, ikdyž jsem i já občas zmatený. Ale k té zmatenosti můžete přistupovat i pozitivně – brát ji jako podnět a hledat sám zdroje informací a trochu si potrápit mozkové buňky.
Chápu, že i ostatní návštěvníci Kosmonautixu mají svůj čas našponovaný – ne každý má čas informace hledat a spoléhají se na zdejší informační servis.
Tohle ale není placená služba, tohle je život. Stěžovat si můžeme, když platíme elektřinu, vodu, telefon a ono to nefunguje.
Děkuji všem, kteří Kosmonautixu věnují svůj čas, ikdyž to občas není dokonalé.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 měsíců před
Odpovědět  Jura

Díky, snažíme se té dokonalosti přibližovat, ale ne vždy se nám to podaří. 🙂 Nový design webu by měl zjednodušit správu odkladů, aby se ta informace nemusela zadávat na tolik míst, protože tam vždy hrozí, že na nějaké zapomeneme.

Lubo
Lubo
9 měsíců před
Odpovědět  Lubo

Amen (Jura).. a o druhej v noci, neviem ci by som bol schopny nieco analyzovat a updatovat. Info co som poskytol bolo len vdaka nojej casovej vyhode +6 hodin, ked som si to cerstvy rano pecital vo vlaku tusim odtialto https://arstechnica.com/space/2023/12/technical-problems-ground-spacex-launch-of-us-military-spaceplane/
Kosmonautix je jeden z mala webov co citam v „rodnom“ jazyku. Dakujem a drzim palec.

https://kosmonautix.cz/2023/12/11/zive-a-cesky-falcon-heavy-leti-s-miniraketoplanem/