Změna v komentovaných přenosech misí Starlink

Vážení čtenáři, velice si vážíme zájmu, který našemu webu dlouhodobě projevujete. Mezi nejoblíbenější služby, které Vám nabízíme, patří živě a česky komentované přenosy. Při výběru, který start budeme komentovat, rozhodují od začátku tři faktory. Snažíme se komentovat starty všech vědecky zajímavých sond, všechny mise mířící k Mezinárodní kosmické stanici a také všechny starty firmy SpaceX a dále komentujeme nejrůznější zajímavé události související s kosmonautikou. Jenže právě pravidlo spojené se starty všech misí od SpaceX se nyní dočká výrazné úpravy.  Počínaje dneškem už nebudeme v rámci živě a česky komentovaných přenosů vysílat všechny starty této firmy.

Důvod je prostý. SpaceX v posledních měsících stále častěji (zřejmě z důvodu maximálního zkrácení předstartovních příprav) sahá k odkladům svých misí s družicemi Starlink. Často o jen hodinu, či hodinu a půl. To společně s faktem, že ve střední Evropě vychází termíny startů na noc, či ráno, znamená, že kvůli odkladům musím drolit spánek na tři i více krátkých fází, což se dá chvíli zvládnout. Ale jelikož tento stav trvá několik týdnů a SpaceX nevypadá, že by jej chtěla změnit, nebo snížit startovní kadenci, už to začíná být velmi unavující. Noc s takto přerušovaným spánkem je náročná a když se to opakuje i několikrát do týdne, tak to začne být nepříjemné.

Ačkoliv mnoho lidí tvrdí, že jsou starty s družicemi Starlink všechny stejné, nemyslím si to a v tomto článku prezentované rozhodnutí mne mrzí – respektive mrzí mne posuny startů, které SpaceX provádí a jejichž důsledek jsem popsal výše. Vím, že toto rozhodnutí diváci pochopí, ostatně někteří už dříve navrhovali, abychom Starlinky přestali komentovat. Vždy jsem to odmítal, protože jsem viděl, že i o tyto (na první pohled tuctové přenosy) je mezi diváky zájem. Nezlomila mne rostoucí startovní kadence, ani přesun přenosů na sociální síť X. Ale aktuální vlna nočních startů, které se navíc často odkládají o pár desítek minut, už nepřekousnu.

Neznamená to však, že bychom s komentováním startů s družicemi Starlink skončili úplně. Určitě bych chtěl komentovat starty, při kterých má první stupeň posouvat hranice znovupoužitelnosti, případně pokud bude daný start zajímavý něčím jiným. Stejně tak je na závěr článku potřeba zdůraznit, že avizovaná změna se týká POUZE přenosů ze startů, které jsou vyhrazené projektu Starlink. Všechny další starty (včetně SpaceX) budeme samozřejmě komentovat i nadále beze změny. Jelikož však starty s družicemi Starlink tvoří většinu našich komentovaných přenosů, dojde vlivem této změny ke snížení celkového počtu našich vysílání. Děkuji všem za pochopení a už teď se na Vás všechny těším u dalšího živě a česky komentovaného přenosu.

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…2560px-Starlink_Logo.svg.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

38 komentářů ke článku “Změna v komentovaných přenosech misí Starlink”

  1. Novotny Jiri napsal:

    Ve směnovém nepřetržitém provozu jsem pracoval 25. let,(AM vysílače). Teď už několik let ne. A vůbec, ale vůbec mi to nechybí. A už bych si to ani nedokázal představit.

  2. zvejkal napsal:

    Ale vsak v pohode, Dusan.
    Bolo to super, ale aj bez Starlinku toho bude pre nas az az.
    A bude to super tiez 🙂

  3. Ričrd napsal:

    Jako člověk pracující celý život ve vícesměnném provozu se musím smát odstavci začínající větou „Důvod je prostý.“. Jó, představa, že bych si na noční mohl „drolit spánek na tři i více krátkých fází“ je krásná… Díky.

    P.S. Ještě k větě obsahující frázi „velmi unavující“. Šoupnul bych vás na týden, měsíc, či dva na směny, ať správně porozumíte významu slov „velmi unavující“.

    Hezký den.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Když řeknu, že činnost A je velmi unavující, tak to samozřejmě neznamená, že bych tvrdil, že činnost B není velmi unavující. Možná byste si mohl uvědomit, že každá činnost má svoje.

    • Thales napsal:

      Kdysi jsem pracoval nepravidelně, často v noci nebo tak, jak bylo potřeba (ale nikdy ne vyloženě na směny). Nevadilo mi to, naopak mi to vyhovovalo. Například velká část příprav na Mezinárodní kosmonautický kongres 2010 probíhala také v noci. Jenže léta běžela a dnes je o 10-15 let víc a já se změnil. Dneska bych považoval práci v noci a přerušovaný spánek za únavnou záležitost a každému bych se na to leda tak vykašlal, za to by mi nikdo nezaplatil dost aby mi to stálo za to a Dušan to dělá zdarma z čirého nadšení. Pokud někdo chce machrovat s tím, že přerušovaný spánek je pohoda a jen on má opravdu únavné povolání protože dělá na směny, tak na to mohu říci jen jedno – každý svého štěstí strůjcem. Já na to prdím. Když jdu spát, tak jdu spát a machrosměnaři mi můžou vlézt na hrb.

    • Jakub S. napsal:

      Tak rozdíl je ten že pracujete 8 hodin a pak zalezete doma do peřin. Kdežto tady se nejspíš jedná o přerušení spánku bez náhrady. Pominu fakt že je to vaše práce vs. koníček ve svém volnu.

  4. Krakra VÝSTRAHA napsal:

    Klidně
    A také byste se mohli trošku pověnovat zlepšení fungování části Starty tady na webu
    https://kosmonautix.cz/starty/

    Aby to více odpovídalo skutečnosti.

  5. Alfi napsal:

    Naprosto v pořádku, jak jsem dřív Starlinky pečlivě sledoval dnes si se záznamu a bez zvuku pustím start, oddělení stupňů a přistání prvního stupně, za 20 sekund hotovo….

  6. Spytihněv napsal:

    Starlinky jsem nesledoval, takže z hlediska mého zájmu je mi to vlastně jedno. Ale čím méně kvalitního spánku, tím hůře, takže rozumné rozhodnutí. Máme před sebou určitě ještě pár desítek let s kvalitním servisem od Kosmonautixu, tudíž je potřeba se šetřit 🙂

  7. Garion napsal:

    Takže teď už u Starlinků bude ponocovat jen Pavel Vantuch. Chudák

  8. Kamil napsal:

    Stejně jste Dušane vytvořil světový rekord, vaše vytrvalost byla obdivuhodná

  9. Josif napsal:

    Pochopitelné rozhodnutí. Divím se, že nepřišlo dříve. Třeba mě nižší tempo znovu přiláká k přenosům.

  10. MilanV napsal:

    Dušane, myslím že to je víc než pochopitelné. Spíš byste zasloužil několik metálů. Za věrnost v prvé řadě, to je jasné. S ohledem na ty opakované noční směny pak i za chrabrost. A k tomu cenu za popularizaci, s textem vyraženým do plechu na boku následujícho Starlinku, i s magickou číslovkou 1653 – ano, tolik dní jste vydržel 🙂 A spolu s vámi všichni, kdo z redakce pomáhají.

    Nedalo mi to a našel jsem první díl. A co se nestalo: není jeden, jsou rovnou tři. Ano, přesně tak, kvůli dvěma odkladům. A k tomu anotace článku jako by viděla o víc než 1600 dní dopředu. Cituji: „Tak se zdá, že ještě pár odkladů a SpaceX udělá ze středoevropských fanoušků kosmonautiky noční ptáky.“

    Děkuju vám, celé redakci, za skvělou práci po celé ty roky a přeju všechno nej i nadále – k tomu i spoustu zajímavých událostí ve všech vzdálenostech od zemského povrchu a spoustu elánu si je užívat!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc, vážím si toho, že se Vám naše společná tvorba líbí.
      To je pěkné, to mne vůbec nenapadlo, kolik času už uplynulo. 🙂

      • MilanV napsal:

        Kromě prvního přenosu jsem chtěl najít ještě jeden – a mrzí mě, že se mi to nepodařilo. Pamatuji si, že jednou se host v přenosu (David Pavlík?) smál, že SpaceX má evidentně ještě dost rezervy v kadenci startů, když pořád ještě stíháte dělat přímé přenosy ze všech. A vtip je v tom, že je to určitě více než rok, rok a půl, možná i dva. Tak dlouho ještě potom jste vydržel bez přestávky… Škoda že jsem to nenašel přesně, byla by to zajímavost výborná 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tak to už si taky nepamatuju, který přenos to byl, ale matně si vzpomínám, že k něčemu takovému došlo. 🙂

  11. Thor76 napsal:

    Souhlas. Přiznám se, že při tom počtu startů už to ani nesleduji nebo sem tam. Co si budeme povídat, Starlink je už víceméně rutina. Lepší se vyspat a případně napsat zajímavý článek o něčem jiném.

  12. Mses napsal:

    Naprosto souhlasím, i já sem už přestal sledovat noční starty. A spánek bych řekl, že je důležitější než start starlinku.

  13. -gt- napsal:

    Je to zcela logické, Starlink je už jen komerční závod o počty družic.

  14. Jozef004 napsal:

    Taky s tím plně souhlasím i nás co tady sledujeme starty starlinku unavuje překládání startů .

  15. Borin napsal:

    To je víc než pochopitelné rozhodnutí a čekal jsem i dřív něco podobného. Není nutné vyčerpat na doraz vitalitu. O to intenzivnější budou Vaše další aktivity.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.