Největší český kosmický festival se blíží

Mezi 25. listopadem a 2. prosincem letošního roku proběhne již šestý ročník festivalu Czech Space Week, který společně pořádají ministerstvo dopravy s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum a jehož generálním partnerem je brněnská společnost TRL Space Systems. Tento kosmický týden je určen všem, kteří se už v kosmickém průmyslu pohybují a nebo naopak stojí o zapojení do něj. Akce má firmám, investorům, startupům, ale i studentům, dětem a všem zájemcům a vesmír a kosmickou techniku přinést co možná nejkomplexnější tematický program, který má ukázat, že Česká republika se rozhodně nemá v kosmickém sektoru zač stydět.

Web kosmonautix.cz patří mezi mediální partnery Czech Space Weeku.

Web kosmonautix.cz patří mezi mediální partnery Czech Space Weeku.
Zdroj: https://www.czechspaceweek.com/

Na začátek (25. a 11. listopadu) je připraven dvoudenní workshop analogových misí pro pozemskou simulaci podmínek panujících ve vesmíru. Stejně jako tento workshop i další akce proběhne v Brně a bude to rovnou hlavní událost celého festivalu. Mezi 28. a 29. listopadem se uskuteční akce Space2Business, která si klade za cíl poskytnout ideální podmínky pro setkání všech společností, kosmických startupů, výzkumných institucí a dalších stran, které hledají spolupráci a obchodní příležitosti. Tyto dva průmyslové dny se ponesou v duchu mezinárodní spolupráce, panelových diskuzí i prezentací jednotlivých kosmických firem, u kterých si mohou například studenti domluvit své první stáže. České firmy totiž stojí o nábor mladých zájemců a tato akce může být pro zájemce ideální vstupní branou. V rámci Space2Business se uskuteční také studentský veletrh Space Job Fair, na kterém budou firmy a instituce nabízet studentům konkrétní pracovní nabídky. Pokud Vás práce v kosmickém oboru láká, můžete se přímo setkat s manažery různých firem a domluvit si budoucí stáže nebo rovnou zaměstnání.

Tím ale Czech Space Week rozhodně nekončí. Souběžně se Space2Business se v Brně odehraje několik dalších tematicky souvisejících akcí. V rámci ESA BIC Demo Day se představí nové inkubované startupy a úspěchy programu ESA BIC Czech Republic. V rámci akce Space & Energy by zase mělo dojít k hledání styčných bodů pro spolupráci mezi firmami z kosmického a energetického průmyslu. Vysoké učení technické pak na brněnské hvězdárně připravuje dvoudenní konferenci Copernicus forum a Inspirujme se 2023. Tato akce určená pro vědce se zaměří na propojení evropského programu Copernicus pro dálkový průzkum Země a infrastruktury INSPIRE zabývající se harmonizovaným sdílením prostorových dat států EU.

Pořád Vám to přijde málo? EUSPA Open Days se bude moci veřejnost podívat do české pobočky Agentury Evropské Unie pro kosmický program. Chystá se i konference Space4Women zaměřená na ženy, které uspěly v kosmickém průmyslu. Tato akce by měla být vysílána také online. Že Czech Space Week svým významem přesáhl hranice České republiky, dokládá i přislíbená účast řady významných hostů ze zahraničí. Za zmínku stojí například Evropské vesmírné agentury (ESA), Josef Aschbacher. V tomto článku, který Vám měl představit pouze některé akce, se nemohlo dostat na úplně všechny zajímavosti. Pokud máte zájem, můžete využít webových stránkách Czech Space Weeku, kde najdete nejen seznam akcí, ale i informace o tom, jak se na ně přihlásit.

Zdroje informací:
https://www.czechspaceweek.com/

Zdroje obrázků:
https://www.czechspaceweek.com/
https://www.czechspaceweek.com/partneri/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.