Tory Bruno: Vulcan by mohl letět v létě

To, že Elon Musk čas od času na Twitteru prozrazuje zajímavé detaily z příprav projektů firmy SpaceX, je známá věc. Méně se však už ví, že podobně aktivní je na stejné síti také šéf společnosti United Launch Alliance, Torry Bruno. Jeho zatím poslední porce tweetů se týkala příprav na premiérový start rakety Vulcan, která má časem nahradit rakety Atlas V i Delta IV. Premiéra nové rakety sice měla podle plánů ze začátku roku proběhnou zhruba v tomto období, ale plány se musely změnit. Při pozemních testech neletového exempláře horního stupně Centaur V totiž došlo k explozi, což si logicky vynutilo také odklad prvního startu nové rakety.

Raketa Vulcan při svém prvním plnění palivem na rampě

Raketa Vulcan při svém prvním plnění palivem na rampě Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Tory Bruno v noci na dnešek oznámil, že na rampě SLC-41 již brzy začnou zkoušky rakety Vulcan, která se „již brzy“ vydá z obslužné věže na rampu. A brzy to opravdu bylo. V průběhu dneška se raketa vydala na startovní rampu. Připomeňme, že Vulcan tvořený spojeným prvním a druhým stupněm již na rampě 41 byl, v březnu tu podstoupil zkoušky plnění pohonnými látkami. Nyní tedy přichází další fáze příprav. Jak na Twitteru upozornil Tory Bruno, pokud půjde vše dobře, přijde nedlouho po těchto testech i zkušební zážeh Flight Readiness Firing. Jelikož Bruno zná komunitu fanoušků kosmonautiky, dodal ještě v té samé zprávě, že firma uvažuje o přímém přenosu z této události.

Jak dále šéf ULA uvedl, pokud testovací zážeh dopadne dobře a dojde k uzavření vyšetřování výše zmíněné anomálie při testech horního stupně, mohla by si ULA zarezervovat premiérový start Vulcanu na letošní léto. Na dotaz, zda z této časové osy lze předpokládat, že po anomálii Centauru V na Marshallově středisku nebudou zapotřebí žádné významné úpravy horního stupně, Tory Bruno odpověděl nepřímo: „Uvidíme. Vyšetřování zatím neskončilo, ale bude to už brzy.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/ULA_Vulcan.png
https://pbs.twimg.com/media/Fq8m1geXwAM-0TA?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.