Jakou barvu má planetka? Nejen to zjistí HyperScout H!

Jakou barvu má planetka Dimorphos? Pokročilý přístroj vyvíjený pro evropskou misi Hera si povrch planetky prohlédne hned v širokém spektru barev, které přesahuje limity lidských očí. V rámci pozorování tak hyperspektrální snímač HyperScout H pomůže zmapovat nejen barvu povrchu, ale především mineralogické složení planetky. Získané údaje pak vědcům pomohou určit, jakým způsobem bude nejvhodnější odklánět planetky, u kterých by v budoucnu hrozila srážka se Zemí. Přístroj HyperScout H sám o sobě není moc velký a přirovnat se dá ke krabici od bot. Má však za sebou velmi slušnou historii. Jde o nejmodernější návrh z rodiny hyperspektrálních snímačů vyvinutých pro pozorování Země a průzkum planet nizozemskou firmou cosine Remote Sensing. Nyní tento přístroj prošel formálním milníkem klíčové inspekce, která posvětila jeho let na misi Hera, jejíž start je plánován na říjen roku 2024.

Inspekce přístroje HyperScout H.

Inspekce přístroje HyperScout H.
Zdroj: https://www.esa.int/

Tým expertů z ESA a cosine Remote Sensing provedl inspekci letového exempláře přístroje HyperScout H v čisté místnosti firmy v nizozemském městě Sassenheim. Hannah Goldberg, systémová manažerka pro misi Hera, vysvětluje: „Dalším krokem budou environmentální testy přístroje, ke kterým dojde v Laboratoři mechanických systémů v nedalekém technologickém středisku ESTEC. Využijeme široké spektrum jejich testovacích možností, abychom prověřili, že HyperScout H dokáže přečkat podmínky, kterým bude Hera čelit v kosmickém prostředí.

Samotná mise Hera je evropským příspěvkem k mezinárodnímu experimentu planetární obrany. Poté, co vloni americká sonda DART narazila do planetky Dimorphos, pozměnila její oběžnou dráhu a vytvořila desítky tisíc kilometrů dlouhý ohon úlomků, se k zasažené planetce vydá evropská mise Hera, která provede blízký průzkum kráteru, který po sondě zanechala sonda DART. Evropská mise bude mít za úkol změřit hmotnost a chemické složení planetky Dimorphos, ale i větší planetky Didymos, kolem které měsíček Dimorphos krouží.

Dimorphos a Didymos pohledem sebevražedné sondy DART.

Dimorphos a Didymos pohledem sebevražedné sondy DART.
Zdroj: https://www.esa.int/

HyperScout H ke splnění tohoto cíle pomůže sběrem důležitých mineralogických dat, která vědcům a budoucím plánovačům misí pomohou lépe porozumět struktuře a složení planetky. „Hyperspektrální měření se mohou velmi výrazně podílet na naší charakteristice planetek,“ říká Paolo Martino, zástupce manažera mise Hera a dodává: „Konkrétně v případě mise Hera nám tento přístroj pomůže určit chemické složení planetky. Vydáme se totiž k objektu, který zasáhla americká mise DART, což vytvořilo kráter s velkým množstvím odhaleného materiálu. To, že bude na palubě hyperspektrální snímač, nám pomůže přesněji porozumět dynamice impaktu. Právě to je zásadní pro modelování fyzikální podstaty procesu nárazu a tedy i pro pochopení techniky kinetického impaktoru pro odklon planetek a toho, jak tento postup můžeme v budoucnu v případě potřeby využívat.

Samotná technologie již byla ve vesmíru prověřena. Přístroj HyperScout, který letěl v roce 2018 na CubeSatu GomX-4B od agentury ESA, poskytoval hyperspektrální měření Země pokrývající plochu 200 × 150 kilometrů. Vylepšená verze přístroje HyperScout 2 využívající zpracování s umělou inteligencí a také nový infračervený kanál, byla vypuštěna na CubeSatu FSSCAT v roce 2020. Marco Esposito, výkonný ředitel pro dálkový průzkum ve firmě cosine vysvětluje, že přístroj HyperScout se sice používá pro pozorování Země, avšak jeho původ můžeme najít v oboru planetárního průzkumu: „Společně s ESA jsme se zabývali misemi k Jupiteru, Merkuru a Venuši, kde by hyperspektrální měření pomohla charakterizovat vlastnosti těchto planet. Díky tomu jsme ve spolupráci s ředitelstvími ESA pro technologie, inženýrství a kvalitu a pro pozorování Země vyvinuli přístroj HyperScout.  Nyní máme slušný podíl na trhu s tímto typem přístrojů a aplikací. HyperScout je perfektní přístroj, který nám pomáhá s včasnou detekcí a varováními, což nám umožňuje rychle jednat a předcházet velkým katastrofám, ať už jde o lesní požáry, či záplavy. Kromě toho může HyperScout pomoci řešit environmentální výzvy, jako je změna klimatu a z ní vyplývající adaptace rostlin. Je pro nás opravdu velkou ctí, že jsme se stali pevnou součástí evropské mise Hera a očekáváme v budoucnu i další planetární mise, protože se po podobných misích poohlíží stále více soukromých organizací, které by rády například prováděly těžbu na planetkách.

Ukládání přístroje HyperScout H do testovací termálně-vakuové komory ve středisku ESTEC.

Ukládání přístroje HyperScout H do testovací termálně-vakuové komory ve středisku ESTEC.
Zdroj: https://www.esa.int/

Pierluigi Foglia Manzillo, projektový manažer firmy cosine Remote Sensing pro přístroj HyperScout dodává: „Zkouška připravenosti letového modelu HyperScout H přišla po několikaleté aktivitě v naší firmě, která se točí kolem mise Hera. Navrhli jsme a vyvinuli hyperspektrální užitečný náklad, který plně využívá odkazu souvisejících misí pro pozorování Země a byl upraven vzhledem k očekávanému prostředí a výkonnostním požadavkům meziplanetární mise. Výsledkem je kompaktní a vysoce výkonný přístroj, který se bude výrazně podílet na dosažení vědeckých cílů mise Hera. Jsem hrdý na to, že stojím v čele velkého týmu talentovaných profesionálů, kteří uskutečnili tento úspěch. Chtěl bych vyjádřit svůj vděk za jejich tvrdou práci a odhodlání. Nyní se již s jistotou těšíme na testovací fázi přístroje a jeho integraci do sondy Hera.

Nizozemí pohledem přístroje HyperScout, který byl vypuštěn na CubeSatu GomX-4B.

Nizozemí pohledem přístroje HyperScout, který byl vypuštěn na CubeSatu GomX-4B.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Hera_her_CubeSats_and_their_rocky_target_destination.jpg
https://www.esa.int/…/24847343-2-eng-GB/HyperScout_H_inspection.png
https://www.esa.int/…/24726150-1-eng-GB/Didymos_and_Dimorphos_seen_by_DART.png
https://www.esa.int/…/24847515-1-eng-GB/HyperScout_H_placed_in_test_chamber.jpg
https://www.esa.int/…/22019385-1-eng-GB/HyperScout_view_of_Netherlands.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.