Skafandry pro návrat lidí na Měsíc

V rámci programu Artemis, který připravuje agentura NASA, se mají lidé vrátit na Měsíc a vůbec poprvé navíc zamíří do oblasti jižního pólu Měsíce. Astronauti, kteří v rámci mise Artemis III vykročí na měsíční povrch, budou mít oblečené skafandry od firmy Axiom Space. Tu vybrala agentura NASA, aby vyvinula moderní kosmické obleky i související technologie. 15. března mohl být v Houstonu představen první prototyp tohoto skafandru. Společnost Axiom Space společně s NASA proto v rámci této události uspořádala akci, na které se studenti a média mohli ptát na otázky a prohlédnout si skafandr zblízka. Šlo totiž o významný krok k cíli, který si agentura vytýčila – vybudovat na Měsíci robustní ekonomiku prostřednictvím spolupráce s komerčními poskytovateli služeb.

Spolupráce NASA s firmou Axiom je kriticky důležitá pro přistání astronautů na Měsíci a pro pokračování americké vedoucí pozice v kosmonautice. Nové skafandry od firmy Axiom staví na mnohaletých zkušenostech NASA s vývojem a posuzováním. Nejenže tyto skafandry umožní první ženě procházku po Měsíci, ale také otevřou více lidem příležitosti provádění vědy na povrchu Měsíce, než kdy dříve,“ uvedl administrátor NASA, Bill Nelson a dodal: „Naše partnerství je investicí do Spojených států, podporuje americké pracovníky a představuje další příklad americké technické vynalézavosti, která zajistí NASA a komerčnímu sektoru prvenství ve 21. století.

Prototyp skafandru AxEMU představený 15. března 2023. Skutečné letové kusy budou mít tradiční bílou barvu.

Prototyp skafandru AxEMU představený 15. března 2023. Skutečné letové kusy budou mít tradiční bílou barvu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V rámci mise Artemis III přistanou na Měsíci astronauti, mezi kterými bude i první žena na Měsíci, aby prováděli pokročilý průzkum a vědecký výzkum místa přistání a přitom inspirovali mladou generaci. NASA vybrala pro tuto misi firmu Axiom Space pro dodání systému pro výstup na lunární povrch, což obnáší právě skafandry. Ty dostaly označení AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) a jsou založeny na vývojových prototypech od NASA. Nové skafandry obsahují nejmodernější technologie, umožňují pokročilou pohyblivost a přidávají zvýšenou ochranu před riziky pobytu na Měsíci.

NASA si zvolila pro vývoj nových skafandrů použití kontraktu na komerční služby, v rámci kterého si objednala služby pro výstup na Měsíc právě od Axiom Space. V rámci tohoto modelu spolupráce je firma vybízena k tomu, aby usilovala o další komerční zákazníky svých služeb. Tento oboustranně výhodný přístup má pomoci posílit vznikající komerční trh a zároveň poskytuje agentuře NASA právo využívat data a technologie vyvinuté v rámci smlouvy pro budoucí průzkumné mise. „NASA je lídrem v otevírání rostoucí kosmické ekonomiky tím, že využívá schopností průmyslu i svých odborných znalostí, aby poskytovala služby pro výstupy na povrch Měsíce co nejbezpečněji, nejúčinněji a nejefektivněji,“ popisuje Lara Kearney, manažerka programu NASA Extravehicular Activity and Human Surface Mobility

Jak již bylo uvedeno výše, základy pro aktuální skafandr AxEMU položila právě agentura NASA vývojovým programem skafandrů xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), který se zaměřoval na design pokročilých skafandrů pro různá prostředí. Firma Axiom Space využila zkušenosti, konzultace a data z projektu xEMU jako základ pro návrh a vývoj skafandrů AxEMU. to se týká třeba začlenění technologických novinek, nácviku, zpětné vazby od astronautů ohledně pohodlnosti a pohyblivosti, ale i kompatibility s dalšími systémy NASA. Tím, že firma mohla využít informace z dřívějšího vývoje od NASA, došlo ke snížení technických i harmonogramových rizik. Odborníci z NASA definovali technické a bezpečnostní standardy, podle kterých se skafandry musí stavět a firma Axiom Space se zavázala splnit tyto klíčové požadavky agentury.

Horní část prototypu skafandru AxEMU představeného 15. března 2023.

Horní část prototypu skafandru AxEMU představeného 15. března 2023.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Skafandry AxEMU umožňují široký rozsah pohybů a flexibility, které jsou potřebné pro průzkum rozsáhlých lunárních oblastí. Oblek také sedne širokému spektru astronautů, jelikož se do něj vejde nejméně 90 % americké mužské i ženské populace. Firma Axiom Space navíc bude pokračovat v aplikacích moderních technických inovací na poli systémů podpory života, tlakových oděvů i avioniky, které přinese budoucnost. Společnost Axiom Space je zodpovědná za design, vývoj, kvalifikaci, certifikaci a výrobu letových i tréninkových skafandrů, ale také podpůrného vybavení včetně nástrojů, které umožní misi Artemis III. Společnost bude před samotnou misí testovat své obleky v prostředí podobném vesmíru. NASA si zachová své pravomoci, které se týkají výcviku astronautů, plánování misí a schvalování servisních systémů.

Po misi Artemis III bude NASA soutěžit dodávky skafandrů pro další mise v rámci kontraktu xEVAS (Exploration Extravehicular Activity Services). NASA využívá tento kontrakt pro naplnění svých potřeb pro výstupy do volného prostoru nejen na Měsíci, ale i na stanici ISS. Agentura nedávno firmě Collins Aerospace, která se rovněž uchází o zakázku xEVAS, zadala vývoj nových skafandrů, které budou astronauti nosit během výstupů do kosmu na Mezinárodní vesmírné stanici. Oba dodavatelé budou soutěžit o budoucí zakázky na služby spojené s výstupy do vesmíru a výstupy na Měsíc.

Tímto končí pasáž článku přeložená z tiskové zprávy na webu NASA. Ta se však jen minimálně věnuje popisu samotných skafandrů, což nyní napravíme. V rámci přímého přenosu z přestavení prototypu skafandru AxEMU, který vysílala NASA TV, totiž zaznělo hned několik zajímavých informací. Asi každého na první pohled zaujala tmavá barva. Jak jsme se dozvěděli, tuto černo-oranžovo-modrou barevnou kombinaci na Měsíci neuvidíme a byla použita pouze pro tuto představovací akci. Tento grafický design vytvořil návrhář skafandrů ze seriálu For All Mankind, ale pro mise na Měsíc se počítá s klasickou bílou barvou, což má čistě praktické důvody související s mnohem lepším tepelným hospodařením.

Rozsvěcení a zhasínání světel na přilbě skafandru AxEMU ovládá astronaut jednoduše pomocí přepínačů,.

Rozsvěcení a zhasínání světel na přilbě skafandru AxEMU ovládá astronaut jednoduše pomocí přepínačů,.
Zdroj: https://www.youtube.com/

Pokud začneme od helmy, té dominuje velké vypouklé hledí, které astronautovi umožní pohodlný rozhled na všechny strany. Nad touto průhlednou koulí se nachází soubor čtyř poměrně jasných světel, která může astronaut podle potřeby jednoduše rozsvěcet a zhasínat. Astronaut tak může mít světla úplně zhasnutá, případně může rozsvítit dvě centrální, nebo k nim může přidat další dvě po stranách. Pamatujme, že v polární oblasti Měsíce jsou náročné světlené podmínky, takže tato funkce bude velmi užitečná. Detaily o světlech nebyly zmíněny, ale podle jejich jasu se dá usuzovat použití LED diod. Součástí helmy bude i kamera s vysokým rozlišením, která se nachází nad levým ramenem.

Základem celého skafandru je jeho tělo, na které se napojují všechny další systémy. Tělo skafandru začíná zhruba v oblasti pasu a obnáší například i tradiční batoh, který bude obsahovat především systémy podpory života. Tento batoh je odklopný (na levé straně byly vidět jeho panty) a právě po jeho odklopení se na zádech skafandru objeví díra, skrz kterou astronaut do obleku nastoupí. Značný důraz byl při vývoji kladen na rukavice, na které jsou kladeny protichůdné požadavky – jednak musí být pohodlné i při dlouhodobém nošení, aby nepřekážely při práci s nástroji a zároveň musí astronauty optimálně chránit.

Skafandr během představovacího ceremoniálu ukázal, že umožňuje svému nositeli značnou pohyblivost, která je na hony vzdálena dřívějším modelům.

Skafandr během představovacího ceremoniálu ukázal, že umožňuje svému nositeli značnou pohyblivost, která je na hony vzdálena dřívějším modelům.
Zdroj: https://www.youtube.com/

Spodní část skafandru je mnohem pohyblivější než jsme byli zvyklí u dřívějších modelů. V rámci demonstrace jsme viděli, jak figurant v obleku poklekl jedním kolenem na podlahu, což je pozice, kterou astronauti zaujmou například při odběru povrchových vzorků, sbírání věcí ze země, nebo při podrobné geologické obhlídce. Důležitou součástí skafandru AxEMU budou i boty. Jak již bylo v článku zmíněno, mise Artemis III přistane u jižního pólu Měsíce a prozkoumá oblasti, které dostávají jen velmi málo slunečního světla a tedy i tepla, takže povrch může být na některých místech hodně chladný. Při vývoji tedy bylo důležité zajistit také kvalitní izolaci podrážek i celých bot.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FrQ6QflWwAEfaLR?format=jpg&name=4096×4096
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/axiom_axemu_full.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FrQ6PBeWIAgZQBe?format=jpg&name=4096×4096
https://www.youtube.com/watch?v=5KnOtI4fS3U

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

28 komentářů ke článku “Skafandry pro návrat lidí na Měsíc”

  1. Borin napsal:

    Přidám odkaz na přiblížení skafandru Apollo;
    https://mek.kosmo.cz/pil_lety/usa/apollo/lk7.htm
    Co mne právě zarazilo u dnešního při porovnání – to držení paží jako u přetrénovaného bodygárda, který připažit kvůli nadbytku svalstva nemůže.

  2. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Vážený pane Majere,
    tahle trapárna se vůbec neměla dostat na tento web. Vysoce si cením Vašeho přínosu pro kosmonautiku a i že se snažíte vybírat ze světa seriózní myšlenky. Ale představit skoro dementního figuranta jako černého Santa Clause? Vždyť on nepředstavil naprosto dokonale vůbec nic. Kosmické velmoci již 50 let dovedou zabezpečit pobyt člověka asi na 8 hodin kdekoli ve vesmíru. Co nového nám přinesla tato srandovní ukázka?
    NASA jasně zadala, že hlavní hodnotící kritérium bude odolnost vůči regolitu po zkušenostech z Apollo. Viděli jsme nějaké řešení? Jen kovbojku s tím, že co je černé bude bílé, to by nevymyslel ani Hurvínek,

    • Ferda napsal:

      To jako ze kdyz se to Vam nelibi tak to tady nema co delat? Tak to teda pr! Neuveritelne tohle to… Budte si jisty, ze spousta lidi ma opacny nazor nez Vy. A me vazne udivuje, ze je potreba tohle tady nekomu psat.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Článek rozhodně není jen o videu. Oproti zdrojové zprávě NASA jde autor do podrobností a snaží se o vlastní popis skafandru. Pokud jde o výběr černé barvy pro prototyp skafandru, o které níže píšete, že je pro Vás nepochopitelný, tak ten výběr byl záměrný. Společnost Axiom Space ho už včera odůvodnila tím, že černá barva skrývá proprietární design obleku. Axiom Space tedy zatím nechce, aby vynikly detaily skafandru.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vážený pane,
      velmi silně s vaším hodnocením nesouhlasím, protože jste zjevně nepochopil, co znamená protyp. Během představení jsme se dozvěděli celou řadu zajímavostí o konstrukci a o schopnostech skafandru. Do mise Artemis III je ještě dost času a do té doby se dočkáme mnoha dalších podrobností. Pokud je vám aktuální nemalá porce novinek, které jsme se přip rvním představení dověděli, málo, pak není problém na straně mé, na straně NASA, ani na straně Axiom Space.

      • vilous VÝSTRAHA napsal:

        Vážený pane,

        měl jsem jistě volit mírnější výrazové prostředky. A opět připomínám, že server kosmonautix je skvělý. Ale po sledování daného videa jsem prostě explodoval. Jistě chápu Vaše vysvětlení, že v USA jde vlastně o divadlo, i jsem na západě USA pobýval.

        Václav Vilímek

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Cením si Vaší sebereflexe. Za mírnější výrazy budu příště určitě moc rád. A ne, nejde o divadlo, to už zase přeháníte.

  3. MilanV napsal:

    Moc děkuji za tento článek, skvělá práce – nespokojili jste se s překladem oficiální zprávy, ten „výcuc z videa“ tomu dává potřebnou přidanou hodnotu.

    Teď to oceňuju o to víc, že jsem na video neměl úplně nervy. Ten figurant mi připomínal vesnickou blondýnu hrající hlavní roli na divadle v místní hospodě: jenom si užíval že je „ten hlavní“ a může všem mávat, asi tak stokrát nebo tisíckrát. Bylo úplně vidět, jak všichni ostatní už z něj „rostli“ a jen se snažili zachovat dekórum a trpělivě ho vracet k tomu, aby aspoň něco ukázali.

    Akci s dětma naopak chápu a přijde mi to důležité: přesně jak píšete, vzbudit novou vlnu zájmu o obor, nadchnout novou generaci. To je hodně důležité a vůbec ne samozřejmé, jak to nám, fanouškům, připadá. NASA musí pořád bojovat o přízeň voličů – protože voliči určují Kongres a Kongres určuje peníze pro NASA. Proto i to zdůrazňování významu pro lidi v tiskové zprávě.
    A celkově mi přijde důležité ukazovat význam výzkumu, nadchnout další generaci.

    Kdyby se všichni, i figurant, věnovali pořádně představení skafandru v první části a pak byl stop oficiální prezentace a začátek akce s dětmi, neřeknu ani popel, naopak akci vychválím do nebes, minimálně až do výše ISS 🙂

    Takhle mi tam chyběla spousta věcí a těším se na další informace, další předváděčky: jak se do skafandru leze (zvládne to člověk sám nebo potřebuje druhého?), jak budou řešit měsíční prach (aby si ho nezanesli do základny), jestli do budoucna bude skafandr těmi zády napojitelný na uzavřené vozidlo jako bylo kdysi v plánech NASA, jak dlouho vydrží člověk v tom skafandru… Ale i jaké zajímavé problémy museli řešit, co je přidaná hodnota Axiom Space oproti tomu, co už měla vymyšleného NASA a co jim předává za znalosti tím testováním apod.

  4. vilous VÝSTRAHA napsal:

    No občas si tu hraji na velkého machra, ale selský rozum nikdy neselže. Děkuji všem následně diskutujícím za jejich zhruba shodný názor. Je mi nepochopitelné, že černé bude někdy bílé. To si firma Axiom dělá z lidí srandu? Demonstrující muž byl asi ten den přijat do Bohnic -hůř už nemohl vypadat. Zásadní vlastnost skafandru je i zajištění komunikace, tak jsem čekal, že promluví.
    Dejte mi tisícovku a podobnou srandu natočím zítra po odchodu z práce.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Barva skafandru byla pro prezentaci až sekundární. Šlo hlavně o ukázku pohyblivosti skafandru a také o popis fungování jeho systémů.

    • Ferda napsal:

      Dobry den. Myslim si, ze Vase ocekavani se asi miji s ucelem cele akce. Zamerem nebylo predstavit hotove reseni, ale ukazat prototyp a potencial obleku. Za me mohu rict, ze pohyblivost pri srovnani s obleky pouzitymi pro Apollo vypada velmi dobre. Naopak barva nebo to, ze za sebou figurant ma hadici, je v teto fazi nepodstatna. Taky nezapominejte, ze oblek je urcen pro pouziti pri nulove az sestinove gravitaci. Prezentace pri pozemske gravitaci je zavadejici.

      Jedine z ceho jsem byl trochu zklaman je, ze jsme se nic nedozvedeli o tom, jak budou zachazet s mesicnim prachem. Mam za to, ze to bude krome lepsi mobility jeden z hlavnich prinosu noveho obleku. Jak chteji vyresit odolnost vnejsi vrstvy, ktera je potrebna pro mnohonasobne pouziti pri delsim pobytu. Jak chteji vyresit cisteni obleku po mesicni EVA a zabranit tak zaneseni prachu do vnitrnich prostor?

      • vilous VÝSTRAHA napsal:

        Máte bez výhrad naprostou pravdu, Jen mne prostě zaujalo, proč takovou věc jako vnější barvu nemohla firma představit normálně.
        A mám dojem, že barva může být i bezpečnostním faktorem viz bezpečnostní vesty používané po celém světě. V představeném mundůru by ho kolega nenašel, pokud by o něj nezakopnul.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že šlo o popularizační akci, jak jsem psal v článku, autorem barevného designu je návrhář skafandrů pro seriál For All Mankind, takže to mohla být vzájemná PR akce, která ničemu neublíží.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Snažil jsem se podívat na některé detailní záběry a vypadá to, že se snaží minimálně na rukou v oblasti kloubů vytvořit z látka záhyby, které umožňují pohyb a přitom kryjí samotné klouby obleku.

      • Ferda napsal:

        Dekuji za postreh! Ja uz na to blbe vidim tak opravdu dekuji 🙂

  5. Borin napsal:

    Mně především zaujala ta hůl a jak jsou pohyby končetin omezeny. Pomohlo by přidat dvě robotické paže s vyšší šikovností, než je schopnost kosmonauta uvnitř.
    Použít skafandr je zřejmě záležitost dvou lidí. Indispozice jednoho asi úplně(?) omezí obléknout nebo zbavit se skafandru. Škoda, že oblékání neukázali.

    Druhý dojem, že prezentace byla pouze módní záležitostí. Pokud v zákulisí u NASA nepředvedou víc, je to na „kartáč“.
    Horní umístění světel, pokud je jediné, má nevýhodu, že oko neuvidí stíny zlepšující rozeznatelnost. Známá věc.

    Jak to vidíte vy?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já bych naopak řekl, že pohyblivost je oproti předešlým těžkým kosmickým skafandrům skvělá. Vezměte is jenom to kleknutí. To není vůbec jen tak.

      Při prezentaci šlo o to, aby se ukázala pohyblivost skafandru a rozložení jeho prvků. Barva je opravdu v tomhle případě druhotná.

      • Ivo napsal:

        Já bych řekl, že dokud to nebude natlakované na rozdíl tlaků ve vakuu, tak je to zcela irelevantní to vůbec posuzovat. Ale třeba se pletu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím si, že na to se pamatuje.

      • M.U. napsal:

        Ještě bych započítal stav beztíže a tu třetinou měsíční gravitaci…Tam hůl určitě tolik potřeba nebude, ale uznávám že hodně pomůže. Taky mně mrzí že ten vývoj nejde tím směrem aby si člověk dokázal to obléci sám. Myslím že co se týče materiálů a kompozitů přeci jen jsme dál než v éře Apolla.
        Zepředu by to byl ideál.

      • Honza Valecka napsal:

        A nebylo to natlakované? Tu rukavice, hlavně v oblasti dlaní, vypadají dost nafoukle.

      • Borin napsal:

        O barvě jsem se nezmiňoval. Kleknutí jsem ocenil a hned jsem čekal ukázku, jak se zvedá z ležmo na zádech a bez hole.
        (Mimochodem – co v ní může být někdy ukryto?)

        No nejsou to testy, opravdu tohle bylo PR pro mládež a daňové poplatníky. Nicméně to singl oblékání a svlékání skafandru bych rád viděl.

  6. M.U. napsal:

    prezentace nového skafandru, mi přišla taková honem honem narychlo…..
    Dobře moc mě nenadchl po vizuální stránce, protože hned jsem viděl montérky které se používají na stavbách ty šedé s oranž pruhy, opravdu tam ta podoba je.
    No tak kosmonauti budou dělníci na měsíci, rubat kamení…. 😀
    Ta hadice za figurantem mně přišla aby se nám nenadýchal figurant svých tělěsných výměšků…
    Bylo to takové komické celé. Možná záměr.
    Nejsou ve vývoji více skafandrů od jiných firem?
    Mám pocit že se tu před lety psalo, že ve vývoji je ještě někdo.
    Jinak děkuji za pěkný článek.

  7. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Děkuji za odkaz na pěkné video.

    Zaujaly mne dvě oblasti.
    – Barva. Dělá to mne dojem. že ulpívání regolitu se snaží zamaskovat. Přitom je to důležitá informace, jak se astronaut znečišťuje.

    – Přívodní hadice. Jasně je tím přivedena hlavně ventilace, ale pokud má astronaut vydržet aspoň 8 hodin autonomně ve vesmíru, tak by to snad vydržel 20 minut ve studiu. Pravděpodobně ten batoh na zádech byl jen objemovou simulací bez jakékoli technologie. Vím, že posádky nyní Crew Dragon mají při nástupu přenosné kufříky s ventilační jednotkou.

    No a na závěr pro Čechy trochu trapná snaha dojmout lidi představením dětiček… Ale chápu to, je to jiná mentalita národa.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.