ŽIVĚ A ČESKY: První Falcon Heavy roku 2023

Je začátek roku 2023 a my už tu máme první start Falconu Heavy. Zajímavostí je, že Falcon Heavy má za sebou celkem čtyři starty (tento je pátý) a je to zároveň již třetí mise pro Americké ministerstvo obrany. Primárním nákladem bude družice CBAS-2, vyrobená firmou Boeing, která míří na geosynchronní oběžnou dráhu a bude sloužit pro vojenskou komunikaci. Předchůdce této družice CBAS-1, byl vypuštěn na Atlasu V 551 v roce 2018 v rámci mise AFSPC 11. Hmotnost družice se pohybuje mezi 2-3 tunami. Co se týče rakety, tak oba boční stupně již jednou letěly a to 1. listopadu 2022, na misi USSF-44, kdy oba přistály na pevnině. Centrální stupeň bude stejně jako u minulé mise zahozen ale oba boční stupně by měly opět přistát na pevninských plochách LZ-1 a 2. Stejně jako při misi USSF-44, kdy byl náklad též dopravován přímo na geosynchronní dráhu, bude druhý stupeň vybaven speciální šedou vnější dodatečnou izolací nádrže, aby se zabránilo zamrzání, anebo naopak odpařování pohonných látek.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 14. ledna v 23:55 SEČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon Heavy (boční stupně B1065 a B1064, centrální stupeň B1070)
  • Primární náklad: Družice CBAS-2
  • Hmotnost nákladu: Hmotnost CBAS-2 se pohybuje mezi 2-3 tunami
  • Doručovací oběžná dráha: Geosynchronní oběžná dráha
  • Boční stupně: Boční stupně se pokusí o přistání na vybetonovaných pevninských plochách LZ-1 a LZ-2.
  • Centrální stupeň: Bude zahozen

Náš přenos spustíme zhruba 25 minut před startem, tedy okolo 23:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 14. ledna 20:03
SpaceX oznámila odklad startu o 24 hodin – tedy na noc z neděle na pondělí.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Fl5mB0sagAEteQO?format=jpg&name=4096×4096

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: První Falcon Heavy roku 2023”

  1. tosomja napsal:

    Mohol by mi povedatat pan komentator tohto super-duper prenosu akym lepidlom bola raketa prilepena… ??? Bol som hlboko sokovany a prekvapeny ked si zahlasil, ze raketa sa odlepila… no toto … toto toto je super GLUE…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jde o běžný výraz, který se používá i u letadel – ta se při startu také odlepí od země a ani tehdy není žádné lepidlo potřeba. Spíše mne udivuje váš uvedený komentář, že jste se s tímto výrazem ještě nesetkal.

      • tosomja napsal:

        Dušan… Mna udivuje, ze nechapes trohu srandy …“humoru“. Ja mam 60 rokov. Neviem kolko mas ty… ani ma to nezaujima. Ale mam pilotny preukaz od 15 rokov… na rozdiel od teba. Takze za 45 rokov lietania uz tragicky zahynulo niekolko mojich kamosov… A humor je to, co nas drzi medzi nebom a zemou…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je mi zatím ještě 35 let. Víte, za ty roky, co tvořím na internetu jsem se setkal s mnoha různými lidmi. Poznal jsem, že co jeden myslí jako vtip, může jiný brát vážně. A protože zprávám na internetu chybí nonverbální projevy, ze kterých by se to dalo vyčíst (částečným řešením jsou smajlíky, ale ty jste nepoužil), reaguju na všechny zprávy automaticky, jako kdyby byly myšleny vážně, přičemž pokud je tomu jinak, tak se to vysvětlí – jako v tomto případě.
        P.S. To, že (narozdíl od Vás) nemám pilotní průkaz, je v této záležitosti zcela irelevantní, ale s významem humoru souhlasím. Jen musí být na první pohled vidět, že má o humor jít. Věřte, že jsou na internetu lidé, kteří by tento vtip byli schopni napsat smrtelně vážně.

  2. zvejkal napsal:

    Zdravim.
    2-3 tony mi pripada trochu malo na Falcon Heavy, alebo je tam aj iny naklad?
    2-3 tony by na geosync drahu mal dat aj Falcon 9.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.