Zima na Marsu

Na náhledové fotografii dnešního článku vidíte snímek z evropské sondy Mars Express, která s pomocí přístroje HRSC (High Resolution Stereo Camera) 19. května 2022 vyfotila marsovskou oblast Ultimi Scopuli u jižního pólu planety. Ačkoliv to může vypadat jako zimní scenérie, v té době bylo na jižní polokouli Marsu jaro a ledové útvary začaly ustupovat. Skrz námrazu vystupovaly tmavé duny a výše položené oblasti vypadaly bez ledu.

Oblast Ultimi Scopuli v pohledu s perspektivou.

Oblast Ultimi Scopuli v pohledu s perspektivou.
Zdroj: https://www.esa.int/

Pozornost upoutají především dva impaktní krátery, kterým střídající se vrstvy vodního ledu a jemných sedimentů dodávají pruhovanou podobu. Tyto „polární vrstvené depozity“ můžeme také pozorovat v úžasných detailech. Pole dun vytváří útvary orientované paralelně s nejčastějším směrem větru, ale ovlivňuje je také morfologie podložních vrstev. Tmavý prach zřejmě pochází z dávných vulkanicky vyvřelých hornin. Můžeme je najít na mnoha místech Marsu a snadno je unášený větrem.

Výškový profil oblasti Ultimi Scopuli.

Výškový profil oblasti Ultimi Scopuli.
Zdroj: https://www.esa.int/

Jednotlivá tmavá místa poukazují na proces, který je specifický pro polární oblasti Marsu. Výtrysky oxidu uhličitého vznikající sublimací suchého ledu proráží vrstvu ledu a jako gejzír vyvrhují fontánu tmavého prachu, který se pak usadí v okolí a vytvoří kruhové stopy. Monitorování těchto oblastí z oběžné dráhy ukazuje průběh procesu, který postupně mění vzhled povrchu v polárních oblastech Marsu.

Pohled na marsovskou oblast Ultimi Scopuli v širším kontextu.

Pohled na marsovskou oblast Ultimi Scopuli v širším kontextu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Na různých místech snímku je vidět velké množství nepravidelně tvarovaných sublimačních útvarů, které vystupují z tajících ledových kapes. Na pohled připomínají pozemská jezera (byť v nich není tekutá voda), která někdo vydlabal do terénu. Velmi výrazný příklad můžete vidět na snímku vlevo nahoře. Mlhavá oblačnost, která je nejlépe vidět uprostřed obrázku, dodává celé scéně atmosféru. Mraky v oblasti jižního pólu Marsu často obsahují vodní led a jejich trajektorie je zčásti ovlivněna topografií terénu. V průběhu sezónního cyklu se oxid uhličitý během zimy ukládá do polárních oblastí ve formě suchého ledu, který na jaře zase vysublimuje. Během zimy se takto uloží něco mezi 12 a 16 procenty celé marsovské atmosféry. Jarní sublimace pak zase navýší atmosférický tlak a vytvoří poměrně silný vítr. Neustálý proces tak v průběhu marsovského roku zajišťuje výměnu velkého množství materiálu mezi atmosférou a povrchem planety.

A mimochodem – Mars před pár dny oslavil Nový rok! Podle metody, jak jsou roky počítány, tak začal na Marsu rok 37. K oslavě tak mohlo letos dojít 26. prosince 2023 pozemského času, tedy pouhý jeden den po 19. výročí příletu sondy Mars Express k Marsu. Je tu tedy hned dvojitý důvod pro slavení.

Oblast Ultimi Scopuli ve 3D.

Oblast Ultimi Scopuli ve 3D.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24652024-1-eng-GB/Swirling_craterscape_at_the_south_pole_of_Mars.jpg
https://www.esa.int/…/24652696-1-eng-GB/Perspective_view_into_icy_layered_crater.jpg
https://www.esa.int/…/24652069-1-eng-GB/Topography_of_Ultimi_Scopuli.jpg
https://www.esa.int/…/24652651-1-eng-GB/Ultimi_Scopuli_in_context.jpg
https://www.esa.int/…/ultimi_scopuli_in_3d/24653024-1-eng-GB/Ultimi_Scopuli_in_3D.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.