VIDEO: Statický zážeh 11 motorů Raptor 2

Přípravy na první orbitální let systému Super Heavy Starship na základně Starbase stále probíhají. Včera SpaceX připravila další z testů, které se zaměřily na chování nosné rakety Super Heavy B7, která má při tomto startu nést kosmickou loď Starship 24. Rekord v počtu zažehnutých motorů Raptor 2 (celkem 14) ze 14. listopadu sice tentokrát překonán nebyl, ale i tak stojí za pozornost – zážeh 11 motorů taky nevidíme každý den. Zažehla se tedy přesně jedna třetina motorů, které na Super Heavy B7 jsou. Statický zážeh také prověřil beton pod startovním stolem, který po zmíněném rekordním zážehu dostal zabrat a v dalších dnech bylo vidět, že se na něm pracuje. Dostupné informace naznačují, že by tentokrát nemělo být poškození tak velké, což může být dáno jak menším počtem zažehnutých motorů, ale možná i lépe udělaným podkladem.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/watch?v=_vLy23jGq7o
https://www.elonx.cz/prvni-orbitalni-test-starship/#aktualni
https://twitter.com/SpaceX/status/1597703469502066690
https://twitter.com/NASASpaceflight/status/1597677567913648129

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FiwubhUUoAAiD53?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “VIDEO: Statický zážeh 11 motorů Raptor 2”

  1. Ondatra napsal:

    Pravděpodobně to zde již bylo ale může mi někdo vysvětlit, proč SpaceX nepostaví bytelnější rampu s lepším odvodem spalin?

    • Ivo napsal:

      Protože ji staví za své peníze a ne za peníze někoho jiného?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Protože je to levnější a nejprve chtějí vyzkoušet, zda levnější verze nestačí. Teprve až když se ukáže, že nikoliv, připraví něco pokročilejšího a dražšího.

      • Honza1616 napsal:

        IMHO: Superheavy má být největší postavena a provozovaná raketa, větší než Saturn 5 a větší než SLS, které startují z obrovské rampy LC-39B
        To snad někdo očekával že tlak spalin z 33 motoru ten beton vydrží???
        Nic bych neřekl kdyby aspon byla raketa postavená výš a byl tam „pozvolný“ odklon spalin na deflektoru, právě tak jak to mají rampy LC-39A/B,
        ….nebo Ruské rampy

        Jasně že rampa je jen zkušební,
        ale už i pro tak silnou raketu se mělo počítat s tím že to nevydrží ani jediný start,
        Osobně si myslím že teď i po tom zpevnění novým odolnějším betonem to nevydrží tlak při ostrém startu nebo statickém zážehu všech nebo většiny motorů .
        Mě třeba přišlo směšné když před lety startovalo několik těch prototypů Starship, a raketa seděla na (asi) 2m vysokém stole a přistávala rovnou na beton, přičemž jen vyklopila malé nožky, už tenkrát jsem si říkal že co raketa to kus pro jediný start, protože ten odlétávající beton spodek rakety zničí tak že se nebude dát opakovaně použít a to stejné o betonové desce .

        A pokud budou chtít rampu používat i v budoucnu, jak ji vylepší?
        Postavit větší orbitální stůl nejde, protože by se musela zvednout i věž a posunout i o stejnou výšku i infrastruktura rampy,
        řešením je tedy současný stůl rozbít a vzít si inspiraci právě na Ruský rampách které mají pod sebou vykopanou díru,
        v tom případě ale nechápu proč takto nestavějí odpaliště pod novou věží v LC-39A, už dlouhou dobu musejí aspoň rámcově vědět přibližné specifikace a výkon nových motorů a jsou poučeni z testovacích startů a přesto stavějí i tady na Floridě naprosto totožnou rampu jako ve Starbase

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Stůl je ve výšce okolo 20 metrů, což SpaceX asi čekala, že stačí. Konkrétní možnosti vylepšení designu rampy zatím firma nesdělila.

  2. Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

    Cílem tohoto statického zážehu bylo primárně otestovat autogenní tlakování nádrží. Nádrž LOX byla při tomto testu téměř plná a bylo testováno chování celého stupně při zážehu s takovým objemem pohonných látek. Ne každý statický zážeh bývá jen a pouze o testování motorů.

  3. prochzde napsal:

    Statický zážeh 11 raptorů2 byl podle mého názoru logickou odpovědí na předchozí pokus se 14 raptory2. Na základě zjištěných předchozích „škod“ provedlo SpaceX částečné zakrytování Orbital Launch Integration Tower (OLIT) a „vyměnili beton“ za speciální rychletvrdnoucí a žáruvzdornou směs, odolávající teplotám více jak 1300 stupňú celsia. Po zjištění „následků zážehu 11 raptorů2“, budou pokračovat v zakrytování OLIT, které je vyskládáno všude okolo OLIT, takže další zážeh bych očekával až po splnění opatření vyplývajících ze všech předchozích statických zážehů. Navíc když tomu teď velí Gwynne Shotwell, se nedá očekávat nějaká „elonovina“.
    Je to vidět na každém kroku, že Gwynne „nepustí nahoru“ jakýkoli let s minimální anomálií.
    Byla by škoda teď pár dní (týdnů, měsíců) před prvním startem něco uspěchat!
    Čekáme sice všichni už dlouho, ale to neustálé posunování prvního zkušebního startu má svůj smysl. Všechny ty testy „navíc“ dokázaly odhalit spoustu nedostatků nejen u OLIT, ale i B7, anebo i u S24, které se odstraňují nejen na S24, ale i u následujících prototypů.

  4. Borin napsal:

    Ochlazování povrchu – zajímavé, pak zážeh – a kouřová clona.
    Pecka by bylo zobrazovat měření tahu těch zažehnutych motorů v čase.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.