NASA finalizuje kontrakt na lunární vozítka

Když budou astronauti v rámci programu Artemis prozkoumávat oblast kolem jižního pólu Měsíce, budou se moci dostat dále od landeru a také udělat více vědy, než kdy dříve. Pomohou jim s tím nová vozítka označovaná jako LTV (Lunar Terrain Vehicle). Namísto toho, aby NASA tyto rovery sama vlastnila, chystá kontrakt na objednání jejich služeb od soukromých firem. Základní návrh výzvy k předkládání návrhů na služby spojené s rover LTV už je připraven k revizi soukromými firmami, přičemž NASA bude do 1. prosince přijímat zpětnou vazbu. Návrh počítá s tím, že NASA bude rovery LTV na Měsíci potřebovat v časovém horizontu kolem roku 2028. Poté, co NASA zohlední připomínky od soukromých firem, by měla na začátku roku 2023 vydat finální výzvu.

Tento návrh je jedním z prvních důležitých kroků v tomhle úžasném projektu, který umožní astronautům proniknout na Měsíci dále, než bylo doposud možné,“ uvedla Lara Kearney, manažerka pro výstupy do volného prostoru zapojená do programu povrchové mobility HSM, který probíhá na Johnsonově středisku v Houstonu a dodává: „Získání zpětné vazby od firem je nezbytné, abychom se posunuli blíže k závěrečné výzvě pro podávání návrhů.“ Ikonický styl nepřetlakových roverů pro posádku známý z programu Apollo představuje základní stavební kámen plánů NASA na dlouhodobou přítomnost lidí na povrchu Měsíce. Tato lidmi řízená vozidla významně rozšířila možnosti průzkumu Měsíce, ovšem nové rovery LTV pro program Artemis budou vybaveny mnoha vylepšeními a také pokročilými technologiemi.

Umělecká představa LTV (Lunar Terrain Vehicle) se nakonec může od výsledného produktu lišit.

Umělecká představa LTV (Lunar Terrain Vehicle) se nakonec může od výsledného produktu lišit.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Jelikož mise Artemis cílí na oblast v okolí jižního pólu Měsíce, budou muset nová vozítka odolávat nízkým teplotám, které nemohou ovlivnit jejich provozuschopnost – to samé platí i pro specifické podmínky z hlediska osvětlení. Plány NASA počítají s tím, že by rovery LTV měly za rok najezdit stovky kilometrů, což by umožnilo přístup k odlišným lokalitám, které mohou ukrývat vědecké objevy, ale i využitelné zdroje. Agentura také počítá s tím, že by rovery LTV mělo být možné dálkově ovládat. Vozítka navíc budou k dispozici i pro komerční využití, pokud pro ně NASA nebude mít vědecké či provozní uplatnění.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/emu_kneeling_in_front_of_ltv.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/NASA_Lunar_Terrain_Vehicle.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “NASA finalizuje kontrakt na lunární vozítka”

  1. MilanV napsal:

    Pamatujete na tohoto krasavce?

    https://www.nasa.gov/exploration/technology/space_exploration_vehicle/index.html

    Nevím, jak a proč dopadl, ale z pohledu laika to bylo superčisté přetlakové vozidlo, kde i výstup ve skafandrech byl geniálně vyřešený, že se vozidlo vůbec neotvíralo, ani astronauti nemohli prach donést… A k tomu ta kabina se skvělým výhledem i vertikálně (při náklonech a šplhání po prudkých svazích atp.) a podle mě výborný podvozek…

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      V plánovacím manifestu z 31.10.2022 je nakreslený na straně 3 ve sloupci Artemis VII.
      https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/nac_october_2022_artemis_final_rev_b.pdf

      • MilanV napsal:

        Děkuju, to je příjemné překvapení!

        Ale je o síla: 2030 je plán, bude to určitě ještě později, a testování prototypu bylo 2008 – vývoj musel začít ještě mnohem dřív. Kolik lidí z původního týmu asi bude ještě před důchodem?

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Ta ikonka původního hermetizovaného roveru v plánovacím manifestu je referenční. Snadno se může stát, že NASA neobnoví vývoj vlastního hermetizovaného roveru z programu Constellation, ale že vyhlásí komerční soutěž (což by byla obdoba přesunu projektů VIPER a lunárních skafandrů na komerční model). Ve hře je i dodání hermetizovaného roveru od JAXA. Hlavní informací z aktuálního manifestu je záměr přiřazení hermetizovaného roveru k misi Artemis 7.

      • MilanV napsal:

        Díky za upřesnění. O to víc jsem zvědavý, jak to dopadne a jak bude výsledný hermetizovaný rover vypadat.

  2. SaturnV napsal:

    Jsem zvědavý jak to nakonec dopadne, protože si moc neumím představit, že by tam ve Starship HLS nepřivezli tuny vybavení hned u Artemis 3.

  3. Ferda napsal:

    Uz se vi, jestli ve zminenem navrhu kontraktu NASA pozaduje pretlakova nebo nepretlakova vozitka?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.