Co přináší partnerství společností Apple a Globalstar?

Jeden z největších výrobců mobilních telefonů a další elektroniky (Apple) 7. září oficiálně oznámil své dlouho očekávané partnerství se společností Globalstar s cílem poskytovat služby zasílání nouzových zpráv přes družice u svých nových iPhonů. Při představení nových iPhonů 14 Apple uvedl, že právě tato nová řada bude mít k dispozici službu Emergency SOS. Ta umožní odesílat nouzové zprávy přímo přes družice, když je člověk mimo signál pozemní sítě. Služba Emergency SOS bude spuštěna ve Spojených státech a Kanadě v listopadu a podle Applu by měla být první dva roky zdarma. Apple při představování zdůraznil, jak je náročné poskytovat družicové připojení do běžných telefonů. „Šířka pásma je tak omezená, že se i odeslání obyčejné textové zprávy stává technickou výzvou,” říká Ashley Williams, manažer družicového modelování a simulací ve společnosti Apple.

Ukázka toho, co by se mělo zobrazovat na displeji iPhonu po spuštění Emergency SOS.

Ukázka toho, co by se mělo zobrazovat na displeji iPhonu po spuštění Emergency SOS.
Zdroj: https://spacenews.com/

Nové iPhony jsou vybaveny hardwarem a softwarem, který umožňuje družicové připojení. To je uskutečnitelné pouze tehdy, když telefon míří přímo na družici. Proto je součástí telefonu speciální rozhraní, které obsahuje pokyny pro uživatele, kam má nasměrovat telefon, aby navázal a udržel spojení. Toto řešení eliminuje potřebu speciální externí antény, jako jsou ty na běžných satelitních telefonech. Kvůli oběžné dráze družic Apple uvádí, že tento systém nemusí fungovat v oblastech, které jsou nad 62° zeměpisné šířky jako jsou severní části Kanady a Aljašky.

Podle smlouvy o podmínkách, kterou mezi sebou Apple a Globalstar uzavřely, bude Apple financovat 95% nákladů na novou generaci družic Globalstar. Na oplátku společnost Globalstar uvedla, že přidělí 85% síťové kapacity společnosti Apple. Zbylých 15% bude k dispozici společnosti Globalstar pro zajišťování internetového připojení.

Přeloženo z:
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2022/09/iphone-satellitesos-879×485.jpg
https://spacenews.com/…/Screen-Shot-2022-09-08-at-9.40.06-AM-e1662644534673-1536×887.png

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Co přináší partnerství společností Apple a Globalstar?”

  1. Krakra VÝSTRAHA napsal:

    Opět další komunikace běžného telefonu přes satelit, poslední dobou je toho více než dost.
    Pro nás je to dost zbytečná věc, signál GSM je všude, chápu, že třeba poušti, nebo na volném moři to má smysl, pro běžné lidi ne.

    • Maniak napsal:

      Je to právě pro úplně běžné lidi. Expedice má s sebou satelitní telefon. Do nezáviděníhodné situace se můžete dostat překvapivě snadno, mě se to třeba stalo na treku ve Francii v hlubokém kaňonu, při obtížném sestupu jsem se podíval na mobil, GSM nikde, tak jsem zavelel k návratu. Protože ležet někde za keřem se zlomenou nohou mimo mobilní signál nebylo úplně to, co jsem si chtěl trénovat.

      • Krakra VÝSTRAHA napsal:

        Otázka zda běžní lidé dělají expedice do hlubokých kaňonů.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Běžní lidé mohou žít v místech, kde je obecně špatný signál.

      • Krakra VÝSTRAHA napsal:

        Mohou, ale s tímdle si moc nezavolají.
        Je to určené spíše na přivolání první pomoci atd.
        Pro lidi žijící na těchto místech, je lepší klasický satelitní telefon, například síť Iridium.

      • Mojmir napsal:

        Satelitní telefon je drahá záležitost a ano, na expedici super volba. Ale těžko si ho pořídí někdo, kdo se chystá na víkendový trek třeba do Alp. Telefon jako takový má ale v kapse každý. Tahle technologie není na vykecávání s pivními skauty o fotbale, ale na přivolání pomoci ve chvíli, kdy mi fakt teče do bot. A jako takovou tuhle technologii vítám a ve svém telefonu ji chci. A divil by ses, ale i u nás je dost míst bez signálu, kde si můžeš nohu zlamat raz dva. Jetřichovské skály, Oldřichovské sedlo, části Roverek… Je jich dost. A pokud tahle sranda dokáže zachránit byť jen jediný život, pak má smysl.

        Mimochodem, od příštího roku by měla být dostupná i v Evropě

  2. Atlas napsal:

    Zaujalo ma to ze apple bude financovat flotilu ich novych satelitov a vyuzivat 85% kapacity.
    Ak je to len na posielanie tiesnovych sprav tak mi ta kapacita pride velmi prehnana.
    Kolko ludi denne sa v usa strati a posle par tykych sms? TO bude dokopy par MB za den. Tak naco potrebuje apple skor celu prenosovu kapacitu?
    Je za tym dalsi plan? Ze iphony budu mat satelitne pripojenie na net v nejakej ako tak akcpetovatelnej rychlosti, kde sa bude dat chatovat cez whatsapp, a aj poslat nejaku tu foto?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.