Orion vezme k Měsíci nejrůznější artefakty

Až první raketa SLS vynese kosmickou loď Orion na misi Artemis I, nebude v její kabině žádný člověk. Přesto tu bude celá řada Senzorů a vědeckých experimentů. Kromě nich ale v kabině najdeme i spoustu symbolických upomínkových předmětů, které pomohou při vzdělávání a uchování památky.  Americké kosmické stroje (ať už pilotované nebo nepilotované) s sebou už od šedesátých let minulého století vozí nejrůznější připomínky. Třeba na sondách Voyager najdeme zlaté desky se zvuky Země a rover Perseverance, který jezdí po Marsu, nese mikročip s 10,9 miliony jmen lidí z celého světa, kteří se registrací přes internet stali součástí této mise. Na poslední misi raketoplánu letěl kov, který byl později roztaven a posloužil k výrobě ocenění pro zaměstnance.

Malý kousek lunárního kamene z mise Apollo 11, který letěl na poslední misi raketoplánu, bude přítomen i na palubě Orionu. Jde o symbolický vzkaz, že se na scénu vrací loď stavěná k dopravě lidí na Měsíc. National Air and Space Museum zapůjčilo pamětní medailon z mise Apollo 8, šroub z mise Apollo 11 a také nášivku s logem mise Apollo 11. Artefakty spojené s programem Apollo, které muzeum poskytlo, budou po návratu na Zemi veřejně vystaveny.

V Orionu na misi Artemis I poletí i tento šroub. Pochází z raketového motoru F1, který vynášel legendární misi Apollo 11.

V Orionu na misi Artemis I poletí i tento šroub. Pochází z raketového motoru F1, který vynášel legendární misi Apollo 11.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Mnohé položky obsažené v tzv. flight kitu jsou symboly kulturního významu nebo spolupráce NASA s organizacemi zaměřenými na výuku technických oborů. Agentura se dohodla s americkými skautkami a na Orionu poletí kosmické vědecké nášivky, které mají inspirovat mladé lidi ke studiu technických a vědeckých oborů. Na palubě budou také čtyři figurky od firmy LEGO. NASA má s touto společností už více než dvě desítky let trvající partnerství, díky kterému mohou děti i dospělí najít cestu k technice. Pro misi Artemis I tato spolupráce vytvořila i volně dostupnou sérii Build to Launch.

Tím ale výčet položek zdaleka nekončí. V Orionu budou také digitalizované příspěvky ze soutěže NASA o nejlepší esej Artemis Moon Pod. Má jít o uznání úsilí a zapojení studentů, ale i přísliby učitelů, že budou studenty vzdělávat o výzkumu vesmíru. V Orionu poletí i přibližně 100 miniaturních nášivek Artemis I, které budou po návratu předány vybraným členům programu Artemis Student Challenges. Jedná se o každoroční sérii technických výzev pro studenty středních a vysokých škol. Orion poveze také směs různých semen stromů, která se po návratu distribuují vzdělávacím organizacím a učitelům. Půjde o připomínku této mise do budoucna. Ostatně semena stromů letěla už třeba na misi Apollo 14 a po návratu z nich vyrostly tzv. Moon trees. Z velké části šlo o experiment, který pomohl vědcům porozumět efektům hlubšího vesmíru na semena.

Zaměstnanci provádí inspekci balíčků s nášivkami před jejich uložením do lodi Orion.

Zaměstnanci provádí inspekci balíčků s nášivkami před jejich uložením do lodi Orion.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Další položkou na seznamu artefaktů je hrot pera z Charles M. Schulz Museum and Research Center v Kalifornské Santa Rose. NASA navázala spolupráci se Schulzem už v 60. letech a nejviditelnějším produktem bylo spojení ikonického Snoopyho s misemi Apollo. Schulz vytvářel takzvané stripy (krátké komiksy) zobrazující Snoopyho na Měsíci. Jeho kresby tak pomáhaly budovat veřejné povědomí o amerických úspěších v kosmonautice. NASA na 50. výročí mise Apollo 10, tedy v roce 2019 obnovila své vztahy s postavičkou Snoopyho. Hrot pera, který Schulz používal, bude zabalen do vtipného stripu s kosmickou tématikou.

NASA má bohaté zkušenosti s mezinárodní spoluprací, což se projevuje i v programu Artemis. Do flight kitu proto bude zařazeno i několik položek od dalších kosmických agentur. Předně Evropská kosmická agentura ESA, která poskytne servisní modul dodávající Orionu energii a pohon, posadí do kabiny Ovečku Shaun – malou zvířecí postavičku z dětského televizního seriálu, který vychází ze série Wallace and Gromit a vysílal se ve 180 státech. ESA má s touto postavičkou dlouhodobé partnerství – ovečka tak létá třeba na parabolických letech a pomáhá posilovat povědomí o vesmíru.

V kabině Orionu bude také 3D tištěná replika sochy řecké bohyně Artemis, která bude po návratu vystaven v muzeu v Řecku. Izraelská kosmická agentura dodala oblázek ze břehu Mrtvého moře – nejnižšího přirozeně vzniklého suchého místa na naší planetě. Německá kosmická agentura zase do Orionu uložila digitalizované verze studentských vizí lunárního výzkumu, což byla součást celonárodní vzdělávací aktivity. Ani tím ale výčet nekončí. Soubor artefaktů obsahuje i pestrou paletu vlajek, nášivek a ozdobných špendlíků, které budou po návratu distribuovány zaměstnancům a dalším zapojeným lidem. Celý Flight kit váží přes 60 kilogramů a měl by rozšířit povědomí o významu vědeckého výzkumu a technologických demonstrací, které budou na palubě Orionu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/orion_and_moon.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nasm_artemis_i_ofk_f-1_bolt.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ofk_image_with_artemis_i_patches.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Orion vezme k Měsíci nejrůznější artefakty”

  1. Ivo napsal:

    No a ve stejné době jiný stát s kdysi obdobnými ambicemi terorizuje sousední stát. Strašně divná doba, jednou se na nás budou dívat jako na hlupáky, kteří nebylo schopni eliminovat některé jedince tak, aby byl na Zemi klid.

    • Spytihněv napsal:

      Mám podobné pocity. Na jedné straně tu máme část světa, která se snaží spolupracovat, rozvíjet, zkoumat vesmír a tak nějak celkově přispívat ke společnému pokroku lidstva, z čehož všichni těžíme. Druhá strana se ale soustřeďuje pouze na své nesmyslné mocenské ambice a léčení svých komplexů a odůvodňuje to jakousi „hrozbou“. Přitom jestli je tu nějaká hrozba pro Rusko, tak ne pro národ, ale pro tu fašizující garnituru, která se bojí o své pozice. Toto mě často napadá, když čtu o nadšení civilizované části světa třeba právě do podobných věcí pro radost, co jsou popsány v článku.

      • Cateye napsal:

        Myslíte ty samé mocenské ambice, při nichž se jeden, dosud světový hegemon snaží házet klacky pod nohy jiným, aby ho nepředběhly? Tomu opravdu říkám spolupráce… kde ostatní tancují jak jeden píská… 😀
        Upravil bych komentář vašeho předřečníka: dějiny nás jednou budou soudit jako hlupáky za naši neústupnost a za to, že jsme se nedokázali domluvit.

      • Borin napsal:

        Máte na mysli způsoby podnikání kombinátů jednoho minulého premiéra?
        Pravda, naštěstí nebyl světovým hegemonem.
        To východní mafie už se o to snaží.

        To ale není popření, že jedině fungující společnost spolupracujících organizovaných struktur ale i geniálních jedinců posouvá schopnosti lidstva.

        Protože známe obchodního ducha USA, víme, že výběr předmětů pro zmíněný let byl pečlivě hodnocený jako budoucí motivace, zisky, …v kostce ekonomickou akceleraci na světovém tržišti.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pánové (oba!), tahle debata už dávno vykolejila mimo téma.

    • Homer napsal:

      Ruský kozmický program zdá sa už nemá šancu dobehnúť najlepších.

      To by sa musel stať naozaj nejaký zázrak, aby dobehli zameškané. Iste, ešte majú prostriedky na vypúšťanie rakiet, družíc, ale čo sa týka výzkumu ako takého a prevratných noviniek, tak tam to vyzerá veľmi zle.

      O pár rokov ich možno predbehne aj India.

    • mauron napsal:

      Ale to tady bylo vždycky. Vždycky tu byla někde situace, že nějací lidé byli v nějakém státě nespokojeni a chtěli se od něj odtrhnout. A vždycky jim samozřejmě ten jejich stávající stát bránil. A někdy se stalo, že jim pomohl některý jiný stát a někdy ne. V Kosovu Američané pomohli Albáncům k odtržení. Ve Španělsku Kataláncům naopak nepomohli. Kdyby Británie bránila Skotsku v případném odtržení vojensky, tak by Skotům možná taky někdo pomohl.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.