Astra Space ruší všechny nasmlouvané starty Rocket 3.3

Společnost Astra Space 4. srpna oznámila, že po posledním selhání její malé nosné rakety Rocket 3.3 ruší všechny její plánované starty, a zaměří se na vývoj nové rakety Rocket 4, kterou společnost oznámila tento rok. U rakety Rocket 4 společnost očekává, že bude připravena pro první ostrou misi, tedy ne testovací, do roku 2024. Jedním z důvodů ke zrušení všech nasmlouvaných startů pro Rocket 3.3 je také její vysoká neúspěšnost. Rocket 3.3 celkem letěla pouze pětkrát a z toho uspěla pouze dvakrát. Pokud bychom počítali i předchozí verze Rocket 3, což jsou Rocket 3.1 a 3.2, tak tato raketa selhala celkem pětkrát ze sedmi startů, což v zákaznících nebudí velkou důvěru.

John Kraus zachytil při startu Rocket 3.2 tento působivý snímek.

John Kraus zachytil při startu Rocket 3.2 tento působivý snímek.
Zdroj: https://techcrunch.com/

Pokud se ovšem bude Rocket 4 dařit, firmě se tím může naskytnout příležitost nalákat více zákazníků. Jelikož Rocket 4 má mít nosnost na nízkou oběžnou dráhu kolem 300 kilogramů (což je dvakrát více, než co mohla nabídnout Rocket 3), nebude společnost omezená pouze na vynášení CubeSatů, ale i větších družic. Nyní když ale Astra Space oznámila ukončení provozu Rocket 3.3, musí NASA vyřešit jak vypustit zbývající družice TROPICS, které měly letět právě na Rocket 3.3. První mise s těmito družicemi již odstartovala, ale skončila neúspěchem. „Uzavřeli jsme smlouvu s novou inovativní společností a věděli jsme, že podstupujeme určité riziko. V tomto případě se riziko nevyplatilo,“ řekla Karen St. Germain, ředitelka oddělení NASA pro průzkum Země. Společnost Astra Space uvedla, že v letošním roce již neplánuje žádný další start a zkušební lety rakety Rocket 4 by chtěla zahájit příští rok. Můžeme tak doufat, že Rocket 4 udělá firmě Astra Space mnohem lepší pověst než rodina Rocket 3. Z důvodu, že už Rocket 3.3 nepoletí, se tak všechny náklady, které měla vynést Rocket 3.3, přesouvají na Rocket 4.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2022/05/rocket4-1.jpg
https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2020/12/50724621862_59e6df1195_k.jpg?w=1390&crop=1

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Astra Space ruší všechny nasmlouvané starty Rocket 3.3”

  1. PetrV napsal:

    CEO Kemp je možná úspěšný bývalý IT v NASA, jiných úspěchů moc nemá.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chris_Kemp
    Investoři ztratili s jeho sliby trpelivost.
    Konkurence Rocket lab létá.

  2. KajaK napsal:

    Zajímalo by mne, kde vezmou finance na vývoj Rocket 4 a její uvedení do provozu, když tímto oznámením de facto potvrdili blížící se bankrot.
    V dohledné době nebudou mít žádné významné příjmy a vzhledem k dosavadním kapitálovým výdajům jim dojdou peníze už v příštím roce.
    Má někdo představu, kolik takový vývoj rakety řádově stojí (vč. zkoušek několika prototypů)?

  3. Matěj Horák Redakce napsal:

    A za jak dlouho se dočkáme Rocket 4 smím-li se zeptat?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.