Relativity Space a Impulse Space chtějí letět k Marsu

Společnost Impulse Space oznámila, že si k vynesení první komerční mise k Marsu vybrala raketu Terran R od firmy Relativity Space. V rámci uzavřeného partnerství má firma Relativity Space obstarat vynesení přeletového a přistávacího modulu od firmy Impulse Space. Ke startu by mělo dojít z floridského Mysu Canaveral, přičemž dohoda uvádí, že platí do roku 2029. První startovní okno se otevírá na přelomu let 2024 a 2025 a měla by se využít plně znovupoužitelná raketa Terran-R, která by startovala z rampy SLC-16 na Cape Canaveral Space Force Station. Terran-R má uvést náklad na dráhu mířící k Marsu. O několik měsíců později se přeletová část oddělí od přistávacího modulu. Ten díky ochrannému tepelnému štítu přečká průchod atmosférou a pokusí se o motorické přistání na povrchu rudé planety.

Umělecká představa landeru Mars 3 na Marsu.

Umělecká představa landeru Mars 3 na Marsu.
Zdroj: https://ichef.bbci.co.uk/

O přistání na Marsu se v uplynulých desítkách let pokoušelo několik kosmických programů z různých států, přičemž mnohé selhaly. Zatím ještě nikdy se o to však nepokusil nikdo bez zapojení státní kosmické agentury. V tuto chvíli se však nedá vyloučit, že by lander firmy Impulse Space nemohl nést nějaké vědecké přístroje – ať už od NASA, či jiné zákaznické organizace. Jako první se o přistání na Marsu měl pokusit Sputnik 24 (známý též jako Mars 2MV-3-1), ovšem selhání horního stupně rakety Molnija mu neumožnilo ani opustit nízkou oběžnou dráhu Země. Jako první na Marsu přistála sonda Mars 3, ovšem její mise byla výrazně zkrácena, protože komunikace skončila po méně než dvou minutách po přistání. Dosednutí zřejmě bylo hladké, ale mise samotná nepřinesla z povrchu žádná data. V současné době je úspěšnost přistání misí vyslaných ze Země na povrch Marsu 58 %. Pokud bychom ze statistiky vyloučili selhání způsobená nosnými raketami, tak z misí, které se pokusily přistát na rudé planetě uspělo 65 % z nich. Americké mise mají úctyhodnou úspěšnost 90 %, přičemž jediný neúspěch zaznamenala v roce 1999 mise Mars Polar Lander.

Lander firmy Impulse Space bude disponovat kapacitou pro umístění užitečného nákladu, který má podpořit výzkum a vývoj technologií nutných pro budoucí pilotované mise k Marsu. To není až tak překvapivé, protože tuhle společnost založil Tom Mueller – zakládající člen firmy SpaceX. Právě on svého času vytvořil tým zodpovědný za vývoj pohonných systémů ve SpaceX, stál za vznikem raketových motorů Merlin, které se používají na raketách Falcon. založil také divizi zaměřenou na vývoj menších (ale stále velmi důležitých) motorů Draco a Super Draco, nebo naopak silnějších motorů Raptor. Poté, co opustil SpaceX, se Mueller rozhodl založit vlastní firmu Impulse Space, která měla vyvinout dopravní služby pro vnitřní část Sluneční soustavy včetně meziorbitálních tahačů či landerů pro Mars.

Pro Impuls i Relativity jde o významný milník a to samé můžeme říct o celém kosmickém průmyslu,“ uvedl Mueller a dodal: „Jedním z nejnáročnějších aspektů přistání na Marsu je „fáze plachtění“, ve které je potřeba, aby ochranná schránka obklopující lander přečkala průchod atmosférou Marsu. Díky schopnostem našich spojených týmů, zkušenostem a zaujetí si jsem jistý, že tato historická mise bude jen jednou z mnoha, které v budoucnu přijdou.“ Umožnění meziplanetární dopravy je cíl, který firmy Relativity Space a Impulse Space spojuje. Tim Ellis, spoluzakladatel a šéf firmy Relativity, který dříve pracoval pro Blue Origin, uvedl: „Věříme, že vytvoření meziplanetární budoucnosti na Marsu je možné pouze pokud inspirujeme desítky až stovky firem, které začnou pracovat na společném cíli. Tohle je monumentální výzva, ale její zvládnutí rozšíří možnosti lidstva ještě za našich životů na další planetu.

První stupeň Terranu 1 během zkoušek na startovní rampě.

První stupeň Terranu 1 během zkoušek na startovní rampě.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Firma Relativity Space vyvíjí rodinu raket Terran, kterou zatím tvoří nosiče Terran 1 a Terran R. Obě rakety mají vznikat výhradně 3D tiskem, což je v souladu s budoucími potřebami tvorby dílů dopravních prostředků a dalších systémů na Marsu. U první rakety firmy Relativity Space, Terran 1, stále platí, že by se měla své premiéry dočkat v letošním roce. Osmnáctého července již první letový exemplář prošel na Mysu Canaveral zkouškou, při které se roztočila turbočerpadla raketových motorů. Terran 1 bude raketa na jedno použití určená k vynášení menších družic do hmotnosti 1250 kg na nízkou oběžnou dráhu.

Zmíněná mise firmy Impulse Space k Marsu však má letět na nástupci Terranu 1, tedy na raketě Terran R. Tento 3D tištěný nosič bude startovat z floridské rampy SLC-16 a půjde o plně znovupoužitelnou raketu schopnou dopravit na nízkou oběžnou dráhu náklad o hmotnosti 20 tun. Menší náklady pak může vyslat třeba k Měsíci či Marsu. Již pět zákazníků podepsali s firmou Relativity Space dohodu o vynesení nákladů Terranem R – najdeme mezi nimi i poskytovatele připojení k družicovému internetu OneWeb. K dohodě došlo poté, co se využívání ruských raket Sojuz stalo nemožným v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Firma OneWeb proto navázala spolupráci s více poskytovateli – kromě Relativity Space využije i služeb SpaceX a New Space India Limited, což je komerční odnož státní kosmické agentury ISRO.

Srovnání raket Terran 1 a Terran R.

Srovnání raket Terran 1 a Terran R.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Terran R je druhým a také nejnověji oznámeným plně znovupoužitelným systémem – tím prvním byl systém Super Heavy/Starship. Stejně jako projekt od SpaceX má i Terran R sloužit širokému spektru misí – od vynášení družic OneWeb na nízkou oběžnou dráhu Země až po marsovskou misi firmy Impulse Space.

Spojením doručovacích schopností Terranu R a kosmické dopravy Impulse Space přinášíme lidstvo o krok blíže k tomu, aby se Mars stal realitou,“ uvedl Ellis a dodal: „Jedná se o historicky významné partnerství s Tomem a celým týmem Impulse Space v rámci spolupráce dvou nízkonákladových komerčních poskytovatelů, které zajistí a rozšíří naši přítomnost na Marsu.“

Nosič Terran R by měl mít premiéru nejdříve v roce 2024, což je stejný rok, ve kterém se otevírá první startovní okno pro misi firmy Impulse Space k Marsu. Vývoj budoucích nosičů Terran zdárně pokračuje, důkazem je třeba vytvoření již čtvrté generace Stargate – tak firma Relativity Space označuje své 3D tiskárny, které tvoří z kovu. Čtvrtá generace Stargate má poskytovat až desetinásobné zrychlení tiskové doby. Navzdory těmto pokrokům však Ellis nedávno potvrdil, že firma stále neopustila původní myšlenku – hlavní pozornost společnosti Relativitiy Space je stále zaměřena na provoz Terranu 1.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/07/sep.jpg
https://ichef.bbci.co.uk/…113746909_c0210687-mars_3_probe_composite_artwork.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FYAPV29VUAAFTYm?format=jpg&name=large
https://www.nasaspaceflight.com/…/29.1018_BLACK_WPERSON_Logo-1920×1080.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Relativity Space a Impulse Space chtějí letět k Marsu”

  1. PetrV napsal:

    Tom Mueller je záruka úspěchu.
    Kluci z RS mají velkého učitele.

  2. Ivono napsal:

    Zdravím, chtěl bych se zeptat z jakých zdrojů obě firmy financují kosmické projekty? Děkuji Ivo

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.