ŽIVĚ A ČESKY: Rocket 3.3 na startu

Raketa Rocket 3.3 od firmy Astra Space se připravuje na svůj další start s družicemi TROPICS, který by měl proběhnout už zítra v 18:00 hodin našeho času. Dvě družice TROPICS, které se skrývají pod aerodynamickým krytem, budou mít za úkol měřit teplotu a vlhkost v tropických oblastech s velmi krátkým rozestupem. Tato data vědcům umožní studovat dynamické procesy, které se vyskytují v jádru bouře. Tyto dvě družice budou první kusy malé konstelace TROPICS, která bude čítat celkem 6 družic. Každá z nich má velikost 36 × 10 × 10 centimetrů a hmotnost 5,34 kilogramů.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa SLC-46, Mys Canaveral, Florida
  • Startovní okno: 18:00 – 20:00 SELČ
  • Čas startu: 12. června 18:00 SELČ
  • Raketa: Rocket 3.3
  • Náklad: Dvě družice TROPICS
  • Hmotnost nákladu: 10,68 kilogramu
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) s výškou 550 kilometrů a sklonem 29,75° vůči rovníku.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 17:45 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://astra.com/missions/
https://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2022/03/lv0009-launch.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Rocket 3.3 na startu”

  1. zvejkal napsal:

    Wow, tak to bola metelica, ten start, paradny zvuk!

  2. Borin napsal:

    Těšil jsem se, jak se to tentokrát povede …příště. Kolik mají v zásobě cubesatů pro misi TROPICS, budou vyrábět dodatečně asi.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tato informace bohužel není k dispozici.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      NASA oznámila, že ji ztráta družic mrzí, ale připomíná, že šlo o součást programu Earth venture, který má poskytnout příležitosti nízkonákladovým misím s vyšším rizikem. i přes ztrátu dvou družic ze šesti TROPICS splní dané vědecké úkoly pomocí čtyř družic na dvou rovinách. I tak bude zajištěno častější sledování tropických cyklonů než co poskytují tradiční metody.

      • Borin napsal:

        Tak snad nedojde ke ztrátě opakovaně, to by museli ohlásit spokojenost s pouhými dvěmi družicemi.

        Opravdu to vypadalo na nedostatečný přísun paliva do komory zakončený malým výbuchem v motoru druhého stupně. Zajímalo by mne, jestli odklad startu měl s pozdější poruchou vůbec nějakou souvislost. Nejen ty proplouvajicí lodě a počasí.

  3. PetrDub napsal:

    Zaujala mě ta hmotnost satelitů – našel jsem https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/content/-/article/tropics, kde je satelit celkem podrobně popsán a nikde jsem nenašel ani zmínku o pohonu. Zeptám se tedy chytřejších – to opravdu nemají žádnou možnost měnit svou dráhu? Předpokládaná živostnost je 18 měsíců a následná deorbitace tak bude spočívat čistě v pasivním tření o zbytky atmosféry (čistě laicky by to asi pro takto lehký satelit se solárními panely mělo jít rychle…)?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To, že CubeSaty nemají žádný pohon, je relativně běžné. Do malého vnitřního prostoru se klasický pohon nevejde. Proto se většinou sází na kombinaci silových setrvačníků a stabilizátorů pomocí magnetického pole.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      První družice TROPICS vypuštěná loni 30. června měla počáteční oběžnou dráhu s výškou perigea 522,71 km, apogea 536,30 km a sklonem 97,51°. K dnešnímu dni je výška perigea 512,89 km, apogea 528,42 km a sklon 97,55°.

      • PetrDub napsal:

        Díky moc, pánové, za odpovědi. Znamená to, že oba satelity z dnešního startu, poletí na téměř totožné dráze? Alespoň odkazovaný článek everyday astronauta v časovém schématu neuvádí, že by došlo k více zážehům horního stupně s cílem vypustit družice na odlišné dráze.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.