Začala předstartovní integrace CubeSatu CAPSTONE

Společnost RocketLab oznámila, že CubeSat CAPSTONE dorazil na základnu Mahia na Novém Zélandu, kde jej čekají přípravy na let k Měsíci. Nyní, když náklad dorazil na místo startu, mohou experti zahájit jeho integraci s nosnou raketou Electron a dodatečným stupněm Photon. Startovní okno se otevírá už 31. května. Návrh a stavbu malé sondy obstaraly firmy Tyvak Nano-Satellite Systems a Terran Orbital Corporation, sonda samotná patří společnosti Advanced Space, která bude zajišťovat i její provoz. CAPSTONE se stane první sondou, která vyzkouší lunární oběžnou dráhu NRHO (Near Rectilinear Halo Orbit). Výzkumníci očekávají, že tato pečlivě vybraná dráha, na které vzájemné účinky gravitačních sil Měsíce a Země vytváří téměř dokonale stabilní podmínky, umožní, aby většinu práce s úpravami oběžné dráhy obstarala fyzika. NASA má s tímto typem oběžné dráhy velké plány – na NRHO by měla třeba vzniknout kosmická stanice Gateway, která poskytne zázemí astronautům, kteří v rámci programu Artemis zamíří na Měsíc.

Raketa Electron pro misi s CubeSatem CAPSTONE již prošla testem WDR - simulací činností startovního dne.

Raketa Electron pro misi s CubeSatem CAPSTONE již prošla testem WDR – simulací činností startovního dne.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

CAPSTONE bude nejprve pomocí rakety Electron vypuštěn na nízkou parkovací oběžnou dráhu kolem Země. O změnu této dráhy na únikovou k Měsíci se postará orbitální tahač Lunar Photon, který také vyvíjí firma Rocket Lab. Na rozdíl od pilotovaných lunárních výprav v programu Apollo, které při letu k Měsíci využívaly tzv. dráhu volného návratu, umožní tato na pohonné látky šetrná trajektorie dopravit CAPSTONE k tak vzdálenému cíli při využití malého nosiče. Electron měří na výšku 18 metrů a může se tak stát nejmenší raketou, která kdy dopravila náklad k Měsíci.

LunarPhoton pro misi CAPSTONE

LunarPhoton pro misi CAPSTONE
Zdroj: https://www.rocketlabusa.com

Zhruba deset minut po startu nosiče Electron se orbitální tahač Lunar Photon s připojeným CubeSatem CAPSTONE oddělí od rakety a následně vykoná sérii manévrů, které budou postupně protahovat oběžnou dráhu do stále výraznější elipsy kolem Země. Zhruba šest dní po startu přijde poslední zážeh 3D tištěného motoru HyperCurie na Lunar Photonu, který urychlí sestavu na rychlost, která umožní opustit oběžnou dráhu Země a zamířit k Měsíci. Zhruba 20 minut po posledním zážehu se CAPSTONE oddělí od orbitálního tahače. CubeSatu tak začne první fáze jeho cesty na NRHO – od této chvíle do jejího dosažení uplynou zhruba 4 měsíce. Jakmile se CubeSat usadí na požadované dráze, měl by na ní zůstat nejméně šest měsíců, aby mohla NASA studovat orbitální dynamiku této zatím v praxi nevyzkoušené dráhy.

Vizualizace CubeSatu CAPSTONE u Měsíce.

Vizualizace CubeSatu CAPSTONE u Měsíce.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Doručení CAPSTONE na Startovní komplex 1 představuje pro tuto historickou misi důležitý milník. Jsme nadšeni, že se můžeme posunout do závěrečné integrační a testovací fáze před dnem startu,“ uvedl Peter Beck, šéf firmy Rocket Lab a doplnil: „Bude to naše doposud nejambicioznější mise s Photonem a také krok vstříc poskytování služeb dostupného přístupu do meziplanetárního prostoru vyhrazeným vědeckým misím. To vše za méně než čtyři roky po naší první misi Electronu pro NASA. Je skvělé opět pracovat s agenturou a jejími partnery, abychom zamířili mimo nízkou oběžnou dráhu Země a vyšlapali cestu k návratu lidí na Měsíc.“

Animace oběžné dráhy NRHO

Animace oběžné dráhy NRHO
Zdroj: https://www.nasa.gov

Firma Rocket Lab provedla od roku 2017 celkem 26 startů raket Electron, ovšem CAPSTONE bude prvním nákladem, který tato firma vynese dál, než pouze na nízkou oběžnou dráhu Země. Orbitální tahač Photon již byl použit při misích na nízké oběžné dráze, ovšem při startu s CAPSTONE se poprvé využije výkonnější varianta Lunar Photon s většími možnostmi a motorem HyperCurie. Tento systém má být schopen obsloužit nejen lunární, ale i meziplanetární mise! CAPSTONE je totiž jen prvním ze série meziplanetárních misí, které na rodinu Photon čekají. Tato technologie se použije třeba při vypuštění marsovské mise ESCAPADE v roce 2024, nebo soukromé mise firmy Rocket Lab k Venuši v roce 2023.

Přeloženo z:
https://www.businesswire.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone_03a-19jan22.jpeg
https://pbs.twimg.com/media/FS5pRJSVEAoH-1s?format=jpg&name=900×900
https://www.rocketlabusa.com/assets/Uploads/Photon-CAPSTONE-small.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone_02-19jan22_0.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone-orbit-large.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Začala předstartovní integrace CubeSatu CAPSTONE”

  1. PetrDub napsal:

    Na tuto misi se opravdu těším a budu držet všechny palce. Je úžasné vidět, že raketa, která je jen o málo vyšší než můj dům, dokáže dopravit sondu k Měsíci a že i malé sondy dnes mohou plnit úkoly, které by ještě před pár lety byly splnitelné jen pro „vlajkové“ sondy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.