Astranis plánuje vyrábět geostacionární družice s hmotností pod půl tuny

Startup Astranis si od SpaceX zakoupil vyhrazený let na geostacionární oběžnou dráhu, kam v roce 2023 plánuje vynést čtyři malé komunikační družice. Tyto malé družice, které Astranis staví, jsou známé pod označením MicroGEO a mají za cíl nabídnout zákazníkům alternativu a místo obrovských a drahých družic (které na geostacionární oběžné dráze dominují) mít možnost si zakoupit družici menší. Většina družic, která míří na geostacionární oběžnou dráhu, mohou mít hmotnost od tří až do sedmi tun. Naopak jedna družice MicroGEO bude mít při startu hmotnost pouze kolem 400 kilogramů. Astranis také věří, že jejich  družice budou schopny dosáhnou rychlosti přenosu až 10 gigabitů za sekundu.

Vizualizace družice MicroGEO od firmy Astranis.

Vizualizace družice MicroGEO od firmy Astranis.
Zdroj: https://www.astranis.com/

K březnu 2022 má Astranis již jedenáct smluv na stavbu družic MicroGEO pro několik zákazníků. Jednu pro aljašskou Pacific Dataport, osm pro společnost Anuvu, která chce zajišťovat internetové připojení a jednu nebo dvě pro peruánskou Grupo Andesat. Astranis říká, že její dohoda o vypuštění jedné družice pro Andesat s volbou druhé má hodnotu více než 90 milionů dolarů. S touto cenou může MicroGEO stát polovinu toho co klasická geostacionární družice základní úrovně, ale za dané peníze nabídne rychlost pouze 10 gigabitů za sekundu. Za dvojnásobnou cenu by si případný zákazník mohl bez problémů pořídit družici s minimálně pěti až desetinásobně větším přenosovým výkonem.

V tomto ohledu mají družice MicroGEO horší poměr ceny a výkonu. Jejich hlavními výhodami jsou nižší náklady pro začínající společnosti, výrazně nižší náklady na vynesení a možnost vyhradit jednu družici relativně malému regionu, nebo specializované službě. Družice MicroGEO nemusí být – co se nákladů týká – tak efektivní jako větší alternativy, ale menší zákazníci mohou považovat za výhodnější si připlatit a mít čistě svoji družici namísto toho, aby se o ní dělily s dalšími uživateli. Navíc v některých výjimečných situacích mohou být družice MicroGEO pro zákazníky ve skutečnosti několikanásobně levnější. Generální ředitel John Gedmark říká, že pro peruánský Andesat nabízí MicroGEO až čtyřnásobné snížení nákladů ve srovnání s tím, co dnes platí za pronájem na stávajících družicích.

Logo společnosti Astranis

Logo společnosti Astranis
Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Je jasné, že zákazníci společnosti Astranis vidí v družicích MicroGEO velikou hodnotu. Gedmark také nedávno řekl, že Astranis aktuálně pracuje na dohodách pro stavbu desítek dalších družic a věří, že do roku 2030 bude aktivních více než 100 družic MicroGEO. To znamená, že smlouva společnosti Astranis o vynesení družic MicroGEO raketou Falcon 9 od SpaceX bude pravděpodobně první z mnoha. Za (možná) pouhých 50 milionů dolarů vynese Falcon 9 čtyři družice MicroGEO najednou. Díky malé hmotnosti vynese Falcon 9 družice na dráhu přechodovou ke geostacionární, což výrazně zkrátí dobu, kterou budou družice potřebovat k dosažení finální oběžné dráhy. My tedy této společnosti přejeme spoustu úspěchů.

Zdroje informací:
https://www.anuvu.com/
https://aviationweek.com/
https://www.teslarati.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…Epic_AstranisLogo_v04-edit-1536×831.jpg
https://uploads-ssl.webflow.com/…/5cf373d373a6235111b2eff0_n2.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Astranis_Logo.png

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Astranis plánuje vyrábět geostacionární družice s hmotností pod půl tuny”

  1. Josif napsal:

    Nevidím nic o životnosti. Tohohle teda asi fanda nebudu. Vypadá to jako varianta, kdy se na GEO bude vynášet více malých družic a častěji. Akorát více odpadu.

  2. Radek napsal:

    Tak moment, na jakou dráhu teda družice raketa vynese? Přímo na geostacionární, jak je psáno v úvodu článku, nebo na přechodovou dráhu ke geostacionární, jak je psáno na jeho konci?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.