sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Astranis plánuje vyrábět geostacionární družice s hmotností pod půl tuny

Startup Astranis si od SpaceX zakoupil vyhrazený let na geostacionární oběžnou dráhu, kam v roce 2023 plánuje vynést čtyři malé komunikační družice. Tyto malé družice, které Astranis staví, jsou známé pod označením MicroGEO a mají za cíl nabídnout zákazníkům alternativu a místo obrovských a drahých družic (které na geostacionární oběžné dráze dominují) mít možnost si zakoupit družici menší. Většina družic, která míří na geostacionární oběžnou dráhu, mohou mít hmotnost od tří až do sedmi tun. Naopak jedna družice MicroGEO bude mít při startu hmotnost pouze kolem 400 kilogramů. Astranis také věří, že jejich  družice budou schopny dosáhnou rychlosti přenosu až 10 gigabitů za sekundu.

Vizualizace družice MicroGEO od firmy Astranis.
Vizualizace družice MicroGEO od firmy Astranis.
Zdroj: https://www.astranis.com/

K březnu 2022 má Astranis již jedenáct smluv na stavbu družic MicroGEO pro několik zákazníků. Jednu pro aljašskou Pacific Dataport, osm pro společnost Anuvu, která chce zajišťovat internetové připojení a jednu nebo dvě pro peruánskou Grupo Andesat. Astranis říká, že její dohoda o vypuštění jedné družice pro Andesat s volbou druhé má hodnotu více než 90 milionů dolarů. S touto cenou může MicroGEO stát polovinu toho co klasická geostacionární družice základní úrovně, ale za dané peníze nabídne rychlost pouze 10 gigabitů za sekundu. Za dvojnásobnou cenu by si případný zákazník mohl bez problémů pořídit družici s minimálně pěti až desetinásobně větším přenosovým výkonem.

V tomto ohledu mají družice MicroGEO horší poměr ceny a výkonu. Jejich hlavními výhodami jsou nižší náklady pro začínající společnosti, výrazně nižší náklady na vynesení a možnost vyhradit jednu družici relativně malému regionu, nebo specializované službě. Družice MicroGEO nemusí být – co se nákladů týká – tak efektivní jako větší alternativy, ale menší zákazníci mohou považovat za výhodnější si připlatit a mít čistě svoji družici namísto toho, aby se o ní dělily s dalšími uživateli. Navíc v některých výjimečných situacích mohou být družice MicroGEO pro zákazníky ve skutečnosti několikanásobně levnější. Generální ředitel John Gedmark říká, že pro peruánský Andesat nabízí MicroGEO až čtyřnásobné snížení nákladů ve srovnání s tím, co dnes platí za pronájem na stávajících družicích.

Logo společnosti Astranis
Logo společnosti Astranis
Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Je jasné, že zákazníci společnosti Astranis vidí v družicích MicroGEO velikou hodnotu. Gedmark také nedávno řekl, že Astranis aktuálně pracuje na dohodách pro stavbu desítek dalších družic a věří, že do roku 2030 bude aktivních více než 100 družic MicroGEO. To znamená, že smlouva společnosti Astranis o vynesení družic MicroGEO raketou Falcon 9 od SpaceX bude pravděpodobně první z mnoha. Za (možná) pouhých 50 milionů dolarů vynese Falcon 9 čtyři družice MicroGEO najednou. Díky malé hmotnosti vynese Falcon 9 družice na dráhu přechodovou ke geostacionární, což výrazně zkrátí dobu, kterou budou družice potřebovat k dosažení finální oběžné dráhy. My tedy této společnosti přejeme spoustu úspěchů.

Zdroje informací:
https://www.anuvu.com/
https://aviationweek.com/
https://www.teslarati.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…Epic_AstranisLogo_v04-edit-1536×831.jpg
https://uploads-ssl.webflow.com/…/5cf373d373a6235111b2eff0_n2.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Astranis_Logo.png

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radek
Radek
2 let před

Tak moment, na jakou dráhu teda družice raketa vynese? Přímo na geostacionární, jak je psáno v úvodu článku, nebo na přechodovou dráhu ke geostacionární, jak je psáno na jeho konci?

Pajuc
Pajuc
2 let před
Odpovědět  Matěj Soukup

No jo, ale napsáno je to jinak:
„Startup Astranis si od SpaceX zakoupil vyhrazený let na geostacionární oběžnou dráhu“

Josif
Josif
2 let před

Nevidím nic o životnosti. Tohohle teda asi fanda nebudu. Vypadá to jako varianta, kdy se na GEO bude vynášet více malých družic a častěji. Akorát více odpadu.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Josif

Družice z GEO se běžně uklízí na hřbitovní dráhu několik set km nad GEO. Takže není důvod se čehokoliv obávat.

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

1/3 družic skončí na hřbitovní.

https://kosmonautix.cz/2022/04/10/astranis-planuje-vyrabet-geostacionarni-druzice-s-hmotnosti-pod-pul-tuny/