ŽIVĚ: OneWeb 13 aneb Koroljovův kříž nad Kourou

Rakety Sojuz jsou v současnosti nejpoužívanější ruské rakety. Jejich vývoj má kořeny už v dávných dobách vesmírných závodů mezi USA a SSSR. Nejčastějším místem, odkud tyto rakety startují, je kosmodrom Bajkonur, který můžeme nalézt v Kazachstánu. V těchto měsících tam teploty ale bývají často pod bodem mrazu kolem -5°C. Ne každý Sojuz si ale musí vytrpět mrazivé podnebí kazašské stepi, než se vydá vstříc obloze, protože vzdušnou čarou cca 13 000 km dál se ve Francouzské Guyaně nachází kosmodrom CSG. Tam už je o něco lépe, protože se tam v těchto měsících teploty pohybují kolem 25°C. Horkých dnů si momentálně na evropském kosmodromu užívá raketa Sojuz ST-B a spolu s ní i 34 družic OneWeb. Tato raketa se s spolu se svým nákladem vydá už dnes na cestu vstříc oběžné dráze Země.

OneWeb je konstelace družic, která bude mít za úkol pokrýt internetem celou naší zeměkouli, takže se jedná o skoro totožný program jako u konstelace Starlink, které vypouští SpaceX. Ale pár rozdílů by se našlo. Tak například OneWeb plánuje jen něco kolem 650 družic, zato SpaceX plánuje minimálně 12000 kusů svých družic Starlink. Dalším rozdílem je oběžná dráha. OneWeb se pohybuje na dráze v výškou kolem 1200 km a družice Starlink obíhají ve výšce kolem 550 km. Družice OneWeb si odbyly svojí ostrou premiéru v únoru roku 2020 a dokončení celé konstelace je plánováno na možná ještě tento rok. Další zajímavostí je raketa Sojuz ST-B. I když by jste si mohli říct, že se jedná o stejnou raketu jako vždy, tak vzhledem k místu startu se v pár ohledech liší. Sojuz ST-B je pro lety z Kourou vybaven například lepší odolností vůči tropickému podnebí v Jižní Americe a jeho pomocné urychlovací stupně jsou vybaveny speciálními ventily. Až se pomocné stupně odhodí a vytvoří „koroljovův kříž“ nad Kourou, tak spadnou do oceánu. Tyto ventily zajišťují, že se pomocné stupně po dopadu potopí.

Závěrečný přehled

Datum startu: 10. února 2022 v 19:09
Místo startu: ELS, Guyanské kosmické středisko, Francouzská Guyana
Raketa: Sojuz ST-B
Náklad: 34 družic OneWeb
Hmotnost nákladu: 5015 kg
Finální oběžná dráha: Polární oběžná dráha Země s výškou 1200 km a se sklonem 87.4° vůči rovníku

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://oneweb.net/assets/headers/Launch5-backgrounder.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ: OneWeb 13 aneb Koroljovův kříž nad Kourou”

  1. Petr1 napsal:

    Je mi jasné, že píši poněkud opožděně, ale přesto se chci zeptat jestli tento start doopravdy proběhl a družice jsou již na orbitu?
    Jak píšete jinde, když Putinův poskok Rogozin zakázal další starty těchto družic tak šlo o tento nebo až o následující start?
    Kolik startů k naplnění plného stavu zbývá a jak vypouštění družic bude nyní řešit?

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    Hmotnost nákladu 5015 kg představuje přesně co? Arianespace i Glavkosmos uvádějí 5495 kg.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.