ŽIVĚ A ČESKY: Do kosmu letí italská družice

Zítra 28. 1. 2022 bude u italských příznivců kosmonautiky pěkně rušno. Důvodem je to, že Italská kosmická agentura ASI (Agenzia Speziala Italiane) za podpory italského ministerstva obrany vynesou díky společnosti SpaceX a její rakety Falcon 9 družici. Konkrétně se bude jednat o družici CSG-2, což je zkratka pro název COSMO-SkyMed 2nd Gen. Tento kousek italské techniky vážící zhruba 2200 kg je určen pro dálkové pozorování naší planety pomocí radaru. Je schopen Zemi sledovat, ať se tam dole děje cokoliv. Nezastaví ji ani špatné počasí, ani noc. Její využití může být například pomoc při koordinování akcí v případě nějaké živelné pohromy, jako třeba zemětřesení, požáry, výbuchy vulkánů a tak déle. Jedná se už o druhou družici druhé generace těchto družic. První generace vzlétla do kosmu už mezi lety 2007 a 2010. První kousek druhé generace si odbyl premiéru v roce 2019. CSG-2 měla být vyslána do kosmu na raketě Vega-C, ale jelikož tato nově vyvíjená raketa ESA  ještě ani jednou neopustila startovací rampu, bylo rozhodnuto, že se CSG-2 přestěhuje pod kryt rakety Falcon 9 od SpaceX. Tuto družici postavila pro ASI společnost Thales Alenia Space.

První exemplář družice CSG

První exemplář družice CSG
Zdroj: https://everydayastronaut.com/

Raketu Falcon 9, která bude při této misi použita, není asi třeba nějak dlouze představovat. Jedná se o nejpoužívanější raketu od firmy SpaceX. Tato raketa má dva stupně, měří 70 m na výšku a 3.66 m na šířku. Její největší kouzlo je v její znovupoužitelnosti. Její první stupeň může motoricky přistát jak na mořské plošině, tak i na přistávací ploše na souši. Na pevnině se bude přistávat i při této misi. Konkrétně to bude plocha LZ-1 na Mysu Canaveral. Když už jsme nakousli ten první stupeň, tak ten má v arzenálu 9× motor Merlin 1D, který má tah 854 kN na hladině moře a ke svému chodu využívá speciálně upravený letecký petrolej (RP-1) a kapalný kyslík (LOX). Stupeň druhý má k dispozici motor Merlin 1DVac, který je speciálně upravený pro chod ve vakuu, má tah 981 kN a k životu potřebuje stejné palivo jako motory na stupni prvním, tedy speciálně upravený letecký petrolej (RP-1) a kapalný kyslík (LOX). Konkrétněji k této misi, tak bude použitý první stupeň B1052, který své předešlé dva starty absolvoval jako boční stupeň Falconu Heavy. SpaceX se pokusí i o záchranu aerodynamických krytů.

Údaje na závěr

Datum startu: 28. 1. 2022 v 0:11 SEČ
Místo startu: Startovací rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida, USA
Raketa: Falcon 9 (první stupeň B1052.3)
Náklad: COSMO-SkyMed 2nd Gen
Hmotnost nákladu: cca 2 200kg
Finální oběžná dráha: LEO s výškou 619 km a se sklonem 97,86° vůči rovníku

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 23:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2021/10/COSMO-SkyMed-Second-Generation-2_ASI.jpg
https://everydayastronaut.com/wp-content/uploads/2022/01/Pic2-scaled-1-1200×800.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

50 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Do kosmu letí italská družice”

  1. Josef Baumruk napsal:

    Achjo,

    Prosiiiiiim, zablokujte uz me…

    To je fakt na palici tady!!!

  2. Josef Baumruk napsal:

    Podnet byl, lec jak je videt…jesteze uz se nepouziva gilotina, to bych dopadl 🙂

  3. Matěj Soukup Redakce napsal:

    A tímto tuto zcela zbytečnou diskuzi končím.

    • Josef Baumruk napsal:

      Uz fakt nevim, jak vam to mam vysvestlit!

      Chtel jsem poukazat na drobe nedostatky na vasem webu, ktere by slo celkem lehce odstranit…

      Ale kdyz se nechce, je to horsi nez kdyz to nejde…

      Smutne

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Já žádné nedostatky nevidím. Aktualizace jsou přehledné, stačí se jen pořádně kouknout, máte tu krátké zprávy, stačí se jen pořádně kouknout, máte tu odpočet do přenosů ve kterých je datum startu, tak si říkám co víc chcete. Zatím jste nám jen ukázal, že si neumíte najít informace a že potřebujete vše na zlatém podnose.

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        Zatím jste nám je pouze naznačil. Pokud máte návrhy na vylepšení webu napište nám konkrétní nápad jak by to mělo vypadat a fungovat. Třeba Váš nápad použijeme. Ale tyhle Vaše útoky ničemu nepomohou a nic se tím nevyřeší.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        A já zase nevím, jak to vysvětlit vám. Chceme od našich čtenářů jen trochu přemýšlení, vlastního úsudku. Když to není v tomto článku, mrknu na jiný, kde to je. Už jsem to tady psal, nechci se podvolit trendu vodění za ručičku na internetu. Povolil jsem u včera dnes a zítra, ačkoliv jsem se bál, že to bude pokračovat. Opravdu to nastalo, takže teď už opravdu neustoupím. Jsme otevřeni podnětům, jak zlepšit náš web – některé jsme dokonce i realizovali.Ale nebudeme podléhat trendu, kdy lidé jen pasivně přijímají informace bez zapojení vlastního úsudku. Pokud Vám náš styl nevyhovuje a potřebujete vodit za ručičku, je mi to líto, je to vaše volba, ale u nás se toho nedočkáte. Je to pro vás tak velká překážka? Zkuste jiný web. Je to pro vás malá překážka a jste ochoten ji překousnout pro zbytek našich ostatních služeb a dál náš web navštěvovat? Budeme jen rádi! Pokud byste měl jiný podnět, zkuste jej předložit, třeba se ujme, ale tohle je uzavřená kapitola.

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        Super! Krásně napsané.

      • Matěj Horák Redakce napsal:
  4. Josef Baumruk napsal:

    Bohuzel nechapete myslenku v kontextu…

    A na moji otazku jste nikdo neodpovedel…

    Jesteze se zabyvate jen sledovanim raket, a ne jejich vyvojem 🙂

  5. Matěj Soukup Redakce napsal:

    Pane Baumruku, na tomto webu už dlouho funguje zavedený systém. Když ke startům vyjde článek, ve kterém je okno s přehrávačem na náš přenos a ten přenos byl už spuštěn a v průběhu přenosu dojde k odkladu, tak starý článek se starým přenosem kdy se nestartovalo už nejde použít. Proto vychází na našem webu článek nový s nejnovějším přenosem. Takže to kdy ta raketa startuje se dozvíte v tomto článku: https://kosmonautix.cz/2022/01/zive-a-cesky-odstartuje-falcon-na-treti-pokus/

  6. Matěj Horák Redakce napsal:

    Tak ještě jednou. Tady ten článek je už NEaktuální. Ale aby se vám to snadněji hledalo, tak včera vyšel článek nový a tam máte hezky pěkně napsané, kdy raketa startuje. Akorát si to musíte přečíst ju?

    • Josef Baumruk napsal:

      Chytremu napovez …
      blbce…

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Nadávat nemusíte. Místo toho nadávání jste si to mohl už dávno najít.

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Nasávat nemusíte. Už jste si to mohl najít. Takhle tu akorát ztrácíte čas.

      • Josef Baumruk napsal:

        Nemyslím si, ze jsem komukoliv nadával…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Výraz blbec není úplně vhodný i když není mířený ně konkrétní osobu.

      • Josef Baumruk napsal:

        Prosim, naucte se alespon chapat vyznam přísloví…

        Pokud budu napriklad do lesa volat, je jasne, ze se to same z neho nebude ozyvat, ikdyz se to rika …

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já jej chápu, ale leckdo to může pochopit špatně, proto je vhodné tu druhou část daného rčení úplně vynechat a říct jen tu první. Ale to už značně odbíháme od tématu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nezlobte se, ale předvádíte zde tak trochu trapné představení, ve kterém se snažíte hrát hloupého. Nejde vám to. Jste jistě rozumný člověk a tohle je pod vaši úroveň. V tomto článkuje video s neúspěšným pokusem o start a ve videu se říká, že další start bude zítra. Proto vyšel nový článek, ve které jsou všechny potřebné informace o aktuálně platném startu. Tím, že začalo vysílání v původním pokusu, musel být založen nový přenos, pro který jsme vydali nový článek. Věřím, že své zmatení jen hrajete a chcete poukázat na zdánlivou nesrozumitelnost. Jak jsem napsal výše, věřím, že to jen hrajete, protože pokud by teto systém opravdu někdo nedokázal pochopit, pak by mi jej byl upřímně líto.

      • Josef Baumruk napsal:

        Bohuzel…

        Snazim se Vam pomoci, ale nejste ochotni naslouchat …

  7. Novotny Jiri napsal:

    Naprosto souhlasím s panem Majerem. Za mých mladých let neexistoval internet. A když člověk zháněl nějaké informace, tak musel do knihovny, popřípadě „Otův slovník naučný“. Dneska by někdo chtěl jakékoliv informace přímo pod nos na zlatém podnose?

    • Matěj Horák Redakce napsal:

      Naprosto s vámi souhlasím. Jak už jsem se narodil dávno v době digitální, ale i tak jsem netušil, že je pro některé lidi problém si ty informace najít.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsem rád, že to vidíte stejně. 😉 Děkuji za Váš názor.

      • Josef Baumruk napsal:

        Dokaze mi tedy v tomto clanku kdokoliv odpovedet, kdy ta raketa startuje???

      • Josef Baumruk napsal:
      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Včera vyšel zde na kosmonautixu nový článek, metry už obsahuje potřebnou aktualizaci, ale pokud by pro vás bylo složité si ten článek najít, tak raketa startuje ZÍTRA 31. LEDNA V 0:11 NAŠEHO ČASU 🙂

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        *který

      • Josef Baumruk napsal:

        Znovu opakuji:

        Dokazte mi v tomto clanku, kdy ta raketa startuje!?

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Vyšel nový, aktualizovaný článek o misi CSG-2 a když budete v něm pozorně hledat, tak tam najdete i datum startu. A pokud vám nestačí, že ho máte tam a nebo, že jsem vám ho sem dokonce napsal, protože jsem hodný, tak ještě můžu doporučit odkaz na každý další živě a česky komentovaný přenos, který když rozkliknete, tam tam najdete také datum startu. Booom

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Prosím vás kolik rad potřebujete na to, aby jste našel datum startu?

  8. Josef Baumruk napsal:

    Dobrý den,

    po nějaké době si musím opet vylít svoje srdíčko, a poznamenat, že systém aktualizaci uvnitř článku je brutálně nepřehledný, postrádá logiku a uživatel se musí slušně namáhat, aby odhalil, oč aktuálně jde.

    Vím, že pan Majer je k tomuto typu (konstruktivních) připomínek silne netecny. Možná by si ale mohl vzít příklad z partnerského webu ElonX.cz, který funguje dokonale.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Opravdu si myslím, že není takový problém otevřít článek a věnovat chvilku čtení – chápu, v dnešní době je to velká námaha.
      P.S. Do názvu videa jsem doplnil ODKLAD, snad to už bude méně nepřehledné než brutálně.
      P.P.S. Jsme moc rádi, že se vám u ElonX líbí.

    • fero napsal:

      zabudni, nic sa menit nebude 🙁
      on je ako zubar, co 40 rokov robil s amalgamovymi blombami, a mysli si, ze inac to nejde… aj ked vie, ze to ide, len uz je tak proste zlo-zvyknuty… takze zabudni…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        nechci podléhat současnému trendu, kdy lidé na internetu pasivně přijímají informace a nepřemýšlí u toho. Vycházím ze základního předpokladu. Proč lidé sledují přenosy? Já pevně věřím, že proto, aby se dozvěděli nějaké nové informace. Ty se ale dozví i ze záznamu. Jsou tedy jen tři možnosti:
        1) Přijdu do článku, ve kterém je okno přehrávače, ale nejde spustit. To znamená, že přenos ještě nezačal a neexistuje tedy ani záznam, který by šel spustit. Start byl tedy odložen a o novém termínu budeme čtenáře informovat – třeba krátkou zprávou, nebo změnou názvu přenosu, ve kterém je vždy uveden aktuálně platný termín startu.
        2a) Přijdu do článku a záznam spustit jde. Pustím si jej a při jeho sledování se dozvím informace, které komentátor sdělil divákům. V průběhu sledování zjistím, že se nestartovalo, start byl odložen. Co by mi na tom ale mělo vadit? Neviděl jsem sice start, ale dozvěděl jsme se nové informace. Není tedy důvod, proč by mi mělo vadit, že jsem dané video sledoval.
        3a) Přijdu do článku a záznam spustit jde. Pustím si jej a při jeho sledování se dozvím informace, které komentátor sdělil divákům. Součástí videa je i start.

        Jiné možnosti nejsou. Jak je vidět, ani v jednom případě není potřeba nějak složitě přemýšlet. Možnosti jsou dané zcela jasně. Bohužel lidé na internetu jsou stále pasivnější a přemýšlet se jim chce stále méně. Před lety jsme tu vedli dnes již legendární diskusi o tom, že čtenáře prý hrozně mate používání výrazů včera, dnes a zítra v článcích. Bylo to ně hrozně těžké podívat se na datum vydání článku. Tehdy jsem říkal, že jim ustoupím, ale že se bojím toho, že za pár let přijde zase něco nového, co jim bude dělat problémy. A nemýlil jsme se. Přišla diskuse o tom, že lidé jsou zmateni z odkladů startů. Nechci se podílet na trendu, který na internetu sílí. Nechci vodit čtenáře za ručičku. Poskytneme zájemcům veškerý informační servis, ale na oplátku chceme jediné – aby čtenáři nebyli jen pasivními příjemci informací, ale aby při používání našeho webu přemýšleli. Je mi jasné, že tím jdu proti všeobecnému trendu na internetu, který se různými způsoby snaží jednat s uživateli jako kdyby byli nesvéprávní a člověk doslova cítí, jak ho vedou za ručičku. Mně osobně je takový trend mimořádně nepříjemný – skoro jako kdybych tím urážel samostatně uvažující čtenáře, kteří tyto pomůcky nepotřebují. Chci věřit tomu, že na náš web chodí lidé, kteří umí přemýšlet. Nechci je urážet tím, že k nim budu přistupovat jako k dětem ve školce.

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Naprosto s tebou souhlasím Dušane. Pokud jsi člověk, který musí mít vše na zlatém podnose a jsi líný si hledat informace, tak by jsi asi měl odejít z virtuálního světa 🙂

      • fero napsal:

        blablablabla…

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Nechápu?

      • Matěj Horák Redakce napsal:

        Asi jsem bohužel nepochopil význam této odpovědi?

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        Takovýto komentář naprosto postrádá zde na webu smysl. Proč by se něco mělo měnit? Náš web ročně navštíví přes 2,6 milionu lidí, kteří se v tom dobře orientují. V našem systému tedy asi problém nebude.

      • Ladislav napsal:

        Nechci do toho rýpat, ale články se mi zdají normálně přehledné. Stačí si ho jen přečíst a u  odkladů je tam vždy informace.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkuji za názor. Jsem opravdu rád, že v tom nejsem sám.

  9. Michal Václavík VIP napsal:

    Odklad o 24 hodin.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.