sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Skončila první fáze výběru astronautů ESA

Jak jsme již psali vloni, do nejnovějšího výběru členů oddílu astronautů Evropské kosmické agentury se zapojilo více než 23 000 zájemců z různých evropských států. Ti všichni se chtěli stát buďto astronauty, nebo parastronauty, tedy astronauty s tělesným postižením. Vzhledem k velkému objemu žádostí a vysoké úrovni zodpovědnosti, trvalo zhodnocení těchto žádostí nějaký čas. Další čas navíc si vyžádalo vytvoření reakcí na všechny tyto žádosti. Evropská kosmická agentura by nyní ráda ještě jednou poděkovala všem, kteří se přihlásili.

Šéf kosmické medicíny v ESA, Guillaume Weerts, k tomu říká: „Chceme opravdu poděkovat každému, kdo se zúčastnil tohoto výběrového procesu – ať už těm, kteří v něm pokračují, tak i těm, kteří jej museli v této fázi opustit. Děkujeme Vám za Vaši trpělivost a úsilí, které jste vložili do svých žádostí. Úroveň žádostí a uchazečů na nás udělal velký dojem.“ Všech 1391 postoupivších žadatelů bude nyní přizváno k celodenním zkouškám. Čekají na ně kognitivní, technické, motoricky-koordinační i osobnostní zkoušky.

Prví fáze výběru vyfiltrovala skoro 94 % zájemců o pozici astronauta a zhruba 90 % zájemců o místo parastronauta.
Prví fáze výběru vyfiltrovala skoro 94 % zájemců o pozici astronauta a zhruba 90 % zájemců o místo parastronauta.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net
Překlad: Dušan Majer

Zdroje informací:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Astronaut_Selection_2021_pillars.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…chMTbbXo44W3bGfQ&oe=61EAB940

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Matěj Horák
2 let před

Je někde možné zjistit, jestli ve výběru pokračují i nějací čeští uchazeči?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Matěj Horák

Myslím, že veřejně taková informace není k dispozici.

martiniman
martiniman
2 let před
Odpovědět  Matěj Horák

z 204 prihlasenych cechu postoupilo 10 muzu a 6 zen.

Homer
Homer
2 let před

Zaujali ma „paraastronauti“. Skutočne nad tým uvažujú?

Michal Andrej
Michal Andrej
2 let před

Aký význam má delenie na astronautov a parastronautov? Veď to nie je ako na olympiáde, kde súťažia osobitne olympionici a paraolympionici. Vesmír je len jeden a lietať budú spolu.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Michal Andrej

Ano, budou tam létat spolu, ovšem kategorie parastronautů je úplně nová a ESA si chce sama vyzkoušet, jak správně nastavit všechny podmínky výběru této nové kategorie.
Svou roli hraje i určitá forma propagace, kdy se ESA snaží těmto lidem ukázat, že mají na velké věci a proto chce ukázat, kolik zájemců z této kategorie postoupilo.

https://kosmonautix.cz/2022/01/18/skoncila-prvni-faze-vyberu-astronautu-esa/