ŽIVĚ: New Shepard čeká další start s posádkou

Raketu New Shepard, kterou provozuje společnost Blue Origin, čeká další let na hranici kosmického prostoru. Tato mise je pro Blue Origin třetí let, při kterém bude New Shepard vynášet lidskou posádku. Dalším prvenstvím je skutečnost, že při této misi bude na palubě šest lidí. Posádku tvoří Michael Strahan, Laura Shepard Churchley, Dylan Taylor, Evan Dick, Lane Bess a jeho syn Cameron. Michael Strahan je televizní moderátor a bývalý hráč amerického fotbalu, kterého můžete znát například z pořadu „Good Morning America“ vysílaného na stanici ABC.

Dalším členem posádky je Laura Shepard Churchley. Pokud vám přijde její druhé jméno povědomé, tak máte pravdu. Laura Shepard Churchley je nejstarší dcerou amerického astronauta Alana Sheparda, který se stal prvním Američanem v kosmickém prostoru při letu na misi Mercury-Redstone 3. Byl také 5. člověkem, který kráčel po povrchu Měsíce. Laura Shepard Churchley i Michael Strahan mají let hrazený přímo od Blue Origin, další členové posádky si let museli zaplatit.

Interiér kabiny New Shepard

Interiér kabiny New Shepard
Zdroj: https://cdn.arstechnica.net/

Dylan Taylor je aktivním průkopníkem v oboru průzkumu vesmíru jako generální ředitel, investor a filantrop. Je předsedou a generálním ředitelem společnosti Voyager Space, která se zabývá průzkumem vesmíru a sídlí v Denveru. Je také zakladatelem celosvětové neziskové organizace Space for Humanity, která usiluje o demokratizaci přístupu do vesmíru.

Evan Dick je inženýr, investor a výkonný člen společnosti Dick Holdings, LLC.

Lane Bess je ředitel a zakladatel Bess Ventures and Advisory, rodinného fondu podporujícího technologické firmy, které inovují  různé tržní sektory. Lane je nejvíce známý tím, že pomohl založit a vybudovat dvě z nejdůležitějších společností v oblasti kybernetické bezpečnosti na dnešních veřejných trzích, Zscaler (NASDQ) a Palo Alto Networks (NYSE).

Raketa New Shepard je pojmenována po Alanu Shepardovi, jenž se stal při svém prvním suborbitálním letu prvním Američanem v kosmickém prostoru a po Gagarinovi druhým člověkem v kosmickém prostoru. New Shepard je vysoký 18 metrů a pohání ho jeden motor BE-3, který spaluje kapalný kyslík jako okysličovadlo a kapalný vodík jako palivo. Celkem tento nosič už odstartoval osmnáctkrát a první let se uskutečnil 29. dubna 2015. New Shepard vyletí do výšky zhruba 100 km a po dosažení této výšky začne první stupeň i kabina s posádkou klesat zpět na zemi a posádka si užije zhruba 6 minut v prostředí mikrogravitace.

Závěrečné informace:

  • Místo startu: Launch Site One, Corn Ranch, Texas
  • Čas startu: 11. prosince 15:45 SEČ
  • Raketa: New Shepard
  • Posádka: Michael Strahan, Laura Shepard Churchley, Dylan Taylor, Evan Dick, Lane Bess, Cameron Bess
  • Oběžná dráha: Suborbitální maximální výška kolem 105 km

Zdroje Informací:
https://www.blueorigin.com/
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.astro.cz/images/obrazky/original/066492.jpg
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2017/03/blue2-760×380.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.