Horní stupeň Persej nezvládl svou premiéru

27. prosince v osm hodin večer našeho času po několika odkladech odstartovala z kosmodromu Pleseck raketa Angara A5 – o startu samotném jsme ještě před Vánoci vydali samostatný článek. Na Angaru A5 čekal třetí letový test. Tentokrát však nešlo o raketu samotnou, jako spíše o její horní stupeň Persej, který si měl odbýt premiéru. „Jedná se o modernizovaný urychlovací stupeň Blok DM-03 z nosné rakety Proton-M,“ upřesnil Michal Václavík z České kosmické kanceláře a před startem ještě doplnil: „Náklad dnešního startu tvoří hmotnostní demonstrátor GVM, který bude společně s horním stupněm Persej umístěn několik set kilometrů nad geostacionární oběžnou dráhu.“ Nosič samotný pracoval podle dostupných informací bezchybně a horní stupeň Persej svým prvním zážehem dosáhl parkovací oběžné dráhy.

„Následně mělo proběhnout několik motorických manévrů k dopravě nákladu několik set km nad GEO,“ popisuje Michal Václavík a dodává: „Bohužel při druhém zážehu selhal raketový motor 11D58M na horním stupni Persej a ten s nákladem zůstal na nízké oběžné dráze s výškou perigea 178,96 km, apogea 201,42 km a sklonem 63,39° vůči rovníku.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FHoyS_WXMAEXUTY?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Horní stupeň Persej nezvládl svou premiéru”

  1. athlo napsal:

    Chápu to správně: Startovali z Plesecku s inklinaci 63,39° a horní stupeň Persej měl tuto inklinaci stáhnout na 0°, aby se náklad mohl dostat nad geostacionární dráhu?
    Ví se s jak težkou maketou startovali?

  2. zvejkal napsal:

    Ale celkom pekne zabery … skoda toho druheho stupna.

  3. Jura napsal:

    Ono to je patrné i z dalšího záběru 1:20 – 1:25, že se raketa posouvá k pravému okraji obrazovky.
    Neznám podrobnosti, ale s ohledem na zkušenosti ze startu rakety N1 z 3.7.1969, bych snahu dostat stroj mino rampu viděl jako záměrný.

  4. hondero3 napsal:

    Zdálo se mi to, nebo se ta raketa v čase 1:14 zřetelně posouvala doprava ke startovací konstrukci. Pod videem na YT někdo psal, že to je standartní „safety yaw maneuver“ jako u Space Shuttle, ale z toho úhlu by mi to vyšlo směrem ke kameře a ne do strany. Jedná se o chybu, perspetivu nebo opravdu takhle manévrují?Díky.

  5. Ivo napsal:

    Při té smůle nezbývá než doufat, že nám ten kubík betonu nespadne časem na hlavu. Jinak by mě docela zajímalo, kde ruští soudruzi udělali chybu, ale to se asi nedozvíme jak bývá u soudruhů zvykem.

  6. ventYl napsal:

    Aspon ze je to taka nizka orbita, to asi zanikne dost rychlo, v radoch tyzdnov.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.