sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ: Turistický Sojuz MS-20 se vrací

Krátkodobý pobyt tří lidí na Mezinárodní kosmické stanici se chýlí ke konci. V neděli večer našeho času se ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a japonští účastníci kosmického letu Jusaku Maezawa a Jozo Hirano (na náhledovém obrázku přední trojice) rozloučí se členy dlouhodobé expedice a nastoupí do své lodi Sojuz MS-20. Uzavření průlezů mezi lodí a staničním modulem Poisk je plánováno na 20:30 SEČ. Následovat bude série kontrol, zda jsou všechny systémy připojeny na odpojení. Zítra našeho času v 0:49 bude vydán pokyn k oddělení a o minutu a půl později se loď odpojí od orbitálního komplexu. „Skončí tak 20. návštěvnická expedice ISS,“ uvádí Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Pobyt trojice na ISS by tak měl trvat celkem trvat 11 dní, 10 hodin a 10 minut.

Sojuz se postupně vzdálí od stanice ISS a ve 3:18:56 SEČ přijde brzdící zážeh. Další události už půjdou v rychlém sledu za sebou. Ve 3:47:02 dojde k rozpojení lodi na orbitální, návratový a servisní modul, přičemž pouze modul návratový (ve kterém je posádka) je vybaven tepelným štítem a přežije průchod atmosférou. Do jejích hustých vrstev by měla kabina vstoupit ve 3:50 SEČ. V čase 3:58:40 dojde k vytažení padáku a přistání do kazašské stepi je plánováno na 4:13:40 SEČ. Ruská agentura Roskosmos připravila hned čtyři přímé přenosy, které pokryjí výše popsané klíčové momenty návratu turistického Sojuzu.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FG9s5-rXEAIT8Ck?format=jpg&name=4096×4096

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Andrej
Michal Andrej
2 let před

Chcel by so vedieť, čo si Maezawa naozaj myslí. Hlavne o Muskovi. Mal letieť najprv v Dragone okolo Mesiaca, potom v Starship. Nakoniec sa musel uspokojiť s ruským Sojuzom a ISS.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Michal Andrej

Maezawa se SpaceX spolupracuje – výrazně finančně pomohl vývoji Starship. Sojuz využil zřejmě proto, že byl k dispozici dříve než Starship.

PetrDub
PetrDub
2 let před
Odpovědět  Michal Andrej

Já myslím, že má poměrně přesnou představu o velikosti tzv. Muskovy časové konstanty :-). Útěchou mu může být fakt, že ve srovnání s JWST nebo SLS konstantou je ta Muskova ještě celkem v pohodě.
Spíš než co si myslí o Muskovi (je to Japonec, takže negativní názory by nám stejně neřekl) by mě zajímalo, co na IIS dělali? Je k tomu někde nějaké bližší info. Věřím, že je to nevšední zážitek, ale koukat se deset dní z okénka mi pro činorodého člověka, jakým on nepochybně je, nepřijde právě naplňující.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  PetrDub

Maezawa z pobytu natočil na svůj YouTube kanál několik videí. Dá se tedy říct, že se věnoval popularizaci kosmonautiky.
Michal Václavík navíc před startem uvedl, že posádka má naplánováno provedení 9 vědeckých experimentů, takže byli i užiteční. 😉

Kamil
Kamil
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Viděl jsem pár těch videí. Sranda. Ale byly jen z ruské části, mohli i do západního segmentu?
Na druhou stranu si člověk uvědomil, že trávit dovolenou v laboratoři není to pravé ořechové, že by to chtělo tu turistickou stanici.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Kamil

Myslím si, že tohle omezení vstupu do západní sekce platilo jen v prvopočátcích kosmické turistiky.

Kamil
Kamil
2 let před
Odpovědět  Kamil

Asi neměli nějaký absolutní zákaz, ale rozhodně si tam nepluli sem tam. Tak by mě to zajímalo, jaká měli pravidla

https://kosmonautix.cz/2021/12/19/zive-turisticky-sojuz-ms-20-se-vraci/